Főkép

A borítón megjelenő ajánlás szerint: „a szorongással küszködő emberek bibliája ebben a mai modern világban”, azt hiszem, ennél pontosabban nem is tudnám összefoglalni az élményeimet Julian Brass kötetével kapcsolatban. Igazán naprakész, és megfontolandó tanácsokat kaphatunk a szerzőtől, aki felkapott menedzserként dolgozott, sikert sikerre halmozott, miközben egyre mélyebbre került lelkileg. Érdemes többször is elolvasni és inspirációt szerezni belőle, majd elindulni az önismeret útján egy szorongásmentes élet felé.

 

Julian Brass pánikrohamokkal küzdött, hol a munkája, hol az egzisztenciája miatt. Hogy elterelje a stresszforrásról a gondolatait, nem egyszer a pohár vagy valamilyen gyógyszer után nyúlt, emellett esténként buliról bulira járt. Aztán másnap reggel ismét szorongva ébredt, és kezdődött a heti rutin elölről, mint egy mókuskerékben. Mígnem egy véletlen folytán eljutott egy jógastúdióba, onnantól kezdve új időszámítás kezdődött az életében. Lépésről lépésre változott meg az élete, és a több mint egy évtizedes önfejlesztő munka után úgy döntött, megosztja mindenkivel a tapasztalatait, ezzel segítve a sorstársainak. Azt vallja, hogy a szorongás egy rejtett erőforrás, és ha nem teherként tekintünk rá, akkor hihetetlen lehetőségeket tartogathat az életünkben, egyfajta plusz erőt, adrenalinlöketet, amely segít elérni a céljainkat.   

 

Három fő fejezetben elosztva ismerhetjük meg az utat a szabad és stresszmentes élet felé, melyben a test, lélek, elme harmóniájára, fejlesztésére hívja fel a figyelmet. Először a testről, mint bölcs gépezetről mesél, ami évekig tűri a mostoha bánásmódot. De első lépésként mi lenne, ha tisztelettel gondolnánk rá és meghálálnánk a szolgálatait? Például minőségi étkezéssel, az alkoholos italok mellőzésével, tánccal, kényeztető fürdővel. Ezek mind-mind segítenek legyőzni a szorongást is. Ha már a testünkre elegendő figyelmet fordítottunk, jöhet a következő lépés, az elme átalakítása. Harminchárom gyakorlati tanáccsal siet a segítségedre a szerző, mint például hogyan legyél tudatosabb, hogyan oszd be az idődet vagy mikor és mire mondj nemet. Az utolsó harminchárom tipp a lélek ápolásáról szól, melyhez hozzátartozik a természet szeretete és az önkéntes munka vállalása is, hogy csak kettőt emeljek ki.

 

Jó volt olvasni a Légy úrrá a szorongásodon! című kötetet, mert a szerzője valóban átélte azt, amiben sok sorstársa szenved. Épp ezért nem felülről és kívülállóként mesél a mindennapokról, hitelesnek éreztem a történeteit. Az útja példaértékű lehet, és ha valaki nem tud azonosulni minden tanácsával, biztosan személyre szabhat belőle többet is, melyek aztán segítenek neki az életben. Ráadásul ezek a tippek nem igényelnek extra pénzügyi befektetéseket, csupán a rossz rutinjainkat kell módosítani, de a legtöbb minimális erőfeszítéssel beilleszthető bárki életébe. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne magabiztosabb és harmonikusabb életet élni, ahol a szorongásnak és a stressznek nincs helye többé.