Főkép

Az Egérőrség egy eredetileg 2006-ban indult képregénysorozat, mely 2008-ban elnyerte a legjobb gyerekeknek szóló Eisner-díjat, de én nem szűkíteném le csak az ifjakra az olvasóközönségét – engem felnőtt fejjel is lenyűgözött.

 

A képregényben gyakorlatilag középkori emberek módjára élő egerekről olvashatunk, akik különféle védett helyeken alapították meg városaikat. A különféle rejtekeket összekötő útvonalakon az egérőrség tagjai védik az utazókat, de számos egyéb feladatuk is van eme hősies rágcsálóknak. Ám a ragadozókon kívül belső ellenség is veszélyezteti az egérnépek életét, amint az viszonylag hamar kiderül a képregény első gyűjteményéből. De hogy ki az a Fekete Fejsze, kik vesznek még részt az összeesküvésében, és mi okuk van minderre, az csak apránként rajzolódik ki. Addig megismerjük valamelyest az egerek világát, társadalmát, néhány főbb szereplőt, akiknek megannyi kalandban s izgalomban lesz része.

 

Bár a történet izgalmas, relatíve egyszerű, ilyen szempontból tehát gyerek is olvashatja. De ami igazán elképesztő, az főként az, hogy David Petersen meg tudta oldani, hogy az egerei ne elsősorban cukiknak tűnjenek, hanem hihető legyen, hogy többük is igazi harcos. Ez amúgy a kötet elején is világossá válik egy kígyó támadása okán. Mondhatjuk, hogy a természet kegyetlen, de a védegereket nem olyan egyszerű legyakni!

 

A képregény képi világa lenyűgöző, olyan hangulatos, a természet iránti szeretettel átitatott képek váltják egymást, hogy albumként nézegetve is élmény a kötet. Nem szólva egy kapcsolódó legenda középkori kódexeket idéző elmeséléséről. Igényel azért némi odafigyelést, hogy meg tudjuk jegyezni, melyik szereplő milyen névre hallgat, mert amennyire valóságosan ábrázolja Petersen az egereket (viseljenek bár köpenyt és kardot), a legtöbbjük annyira hasonlít is egymásra. De azért a főbb szereplők jól megkülönböztethetők, és a kötet végére érve a jellemük is kibontakozik. Ugyanakkor megvan az az érzés is, hogy akkor mostanra megismertük a világot, láttunk egy nagy csatát, de igazán csak most kezd beindulni a dolog, szóval ide a folytatással!

 

Folytatás pedig van, nem is kevés, mi több, szintén díjnyertes szerepjáték is. Remélem, mindegyiket elolvashatjuk majd magyarul, annál is inkább, mert a Disney a készülő mozifilm bejelentése előtt pár héttel kaszálta el a mozis verziót. Nagy kár, mert a neten is elérhető előzetes „demó” is csoda hangulatos volt.