Főkép

Mindig elcsodálkozom, amikor jónevű, évek óta létező, aktívan zenélő, koncertező együttesek kickstarter, vagy azzal egyenértékű honlapokon meghirdetett kampányával találkozom. Erre miért van szükség? Bár igazság szerint a miérteknél sokkal jobban érdekel, hogy vajon rendelkeznek akkora rajongótáborral, ami a kitűzött cél eléréséhez szükséges. Sajnos ez nem mindig jön össze, éppen ezért ha lehet, még jobban érdekelnek a sikeres kampányok végén megjelenő lemezek.

 

Ezúttal az orosz Vedan Kolod társulat indított gyűjtést még tavaly áprilisban, és cseppet sem meglepő módon egy hónap alatt a szükségesnél több pénzt adományoztak az emberek. Róluk annyit illik tudni, hogy a trió 2005-ben alakult Krasznojarszkban, és a kereszténység előtti pogány zenét igyekszik életre kelteni. Az eltelt tizenöt év alatt (igen, idén lesz egy kerek évfordulójuk), koncerteztek szerte a világban (nálunk is megfordultak 2010-ben), és ez már a nyolcadik lemezük.

 

Már foglalkoztam velük a rovatban, egészen pontosan írtam az első lemezükről (bővebben itt). Viszont fogalmam sincs arról, mi történt velük a kettő között. Annyit tudok, hogy utoljára öt évvel ezelőtt jelentkeztek új dalokkal, szóval abban biztos voltam, hogy nem kapkodva született számokkal készültek.

 

Pagan folk = pogány népzene = világzene – vagy valami ilyesmi. Egy biztos, a családi vállalkozásnak is felfogható Vedan Kolod olyan messzire megy vissza az időben, amennyire csak lehet, hogy megtalálja a Szibériában élő őslakos népek zenei gyökereit, még az orosz hódítás, a kereszténység vagy az iszlám előtti korból. Ez egyrészt törzsi, nagycsaládi szintre vezet, másrészt a szellemvilággal és a természettel feltételez a mainál sokkal szorosabb kapcsolatot. Sámán ugyan nincs a trió tagjai között, de cseppet sem érzem túlzásnak, hogy bizonyos értelemben ez sem hiányzik a zenéjükből.

 

Szerintem kifejezetten beszédes a mostani album borítója: fenyőfák jelképezik szülőföldjüket, a tűzvész előtti Szibériát és tágabban értelmezve magát a természetet. Az előtérben álló három alak nem csupán az együttest ábrázolja állati alakban, hanem azt a szoros kapcsolatot, ami az emberek és az élővilág között valaha létezett.

 

A lényeg szerintem nem változott a zenéjükben: letisztultság, sokféle népi hangszer használata és minden mesterkéltségtől mentes ének tekinthető meghatározónak. A februárban megjelenő Wild Games album talán egy árnyalatnyival kevésbé komor, mint a Tribes volt, bár felhőtlen örömködésről ezúttal sincs szó. A rendre visszatérő szövegek általában népi ráolvasásra, gyermekmondókákra, védő bűvigékre emlékeztetnek, például a „The First Game” végén. Kedvenc számom a „Fox”, ebben valami hihetetlen ereje van a női/férfi éneknek, amit csak még jobban kiemel a hangszeres játék. A fúvósok mintha egyenesen a tajga fái közül szólalnának meg, az egésznek pedig van valami sorsszerű, elkerülhetetlenséget sugalló hangulata. Egyesek szerint ez rokon a blues szomorúságával – lehet, nekem ez inkább az Omnia jut az eszembe róla, csak a Vedan Kolod sokkal tisztább, régibb forrásból merít.

 

Igazából megint ott tartok, mint az előző alkalommal, miszerint nincs értelme egy-egy számot kiemelni a lemezről, ezt egyszerre kell meghallgatni, befogadni:

„Fura zene, egyszerre érinti meg a tudatalattink generációkon átívelő emlékeit, és úgy áraszt magából energiát, hogy nincs erre utaló momentum, egyszerűen csak megtölti a teret, a hallgatót pedig révülés és pszichedelia nélkül magába szippantja. Ezért aztán nem tudok egyetlen számot sem kiemelni, a többi fölé helyezni az albumról, ezt egyben érdemes végighallgatni.”

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Fox, Snowstorm, Beat And Run

2020-ban megjelent album (CPL Music)

Weboldal: http://vedankolod.ru/

 

 

A zenekar tagjai:

Tatjana Naryshkina – mandolin, dob, fuvola, ének

Valery Naryshkin – kürt, buzuki, bargan, dudka, kabagaida, svirel, dob, okarina, gudok, sharkunets, ének, zhaleika, fuvola

Daryana Antipova – ének, dob

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. The First Game
  2. Fox
  3. The Second Game
  4. Utochka
  5. Serbiyanka
  6. The Third Game
  7. Beat And Run
  8. Thoughts
  9. Kaleda
  10. Snowstorm
  11. The Last Game