Főkép

Az élet szép, kivált, hogy pár héttel a Mariachi Los Camperos albuma után végre eljutott hozzám a kizárólag hölgyekből álló Flor De Toloache együttes idei lemeze. Velük kapcsolatban számomra az volt a legnagyobb kérdés, hogy milyen céljuk lehet még, az előző, Latin-Grammy-díjas korongjuk, az általam imádott, és rengeteg alkalommal meghallgatott Las Caras Lindas után.

 

Első nekifutásra nyilvánvaló, a lényeg nem változott: továbbra is olyan zenét játszanak, amely jól hallhatóan megtartja mariachi gyökereit, közben azért modern a megszólalása, és nem félnek attól, hogy ha úgy tartja kedvük, más stílusokkal is kacérkodjanak. De mondhatom pusztán mosolygós, örömteli muzsikának, amit nem csak játszani, de hallgatni is élvezet.

 

Ha velük kapcsolatban van, amit nagyon sajnálok, az nem más, mint hogy az ősszel esedékes európai kiruccanásuknak (fellépnek a Womexen) nincs magyar megállója. Ugyanis az még mindig hiányzik az életemből, hogy részt vegyek egy igazi mariachi koncerten. Azért remélem, erre hamarosan sor kerül.

 

Az Indestructible (Elpusztíthatatlan) című lemez tartalmaz saját dalokat és feldolgozásokat, aminek eredményeként egy igazán változatos anyaggal ajándékoztak meg, lassú és gyors, vidám és melankolikusabb darabok váltakoznak szépen egymás után. Nekem legjobban a vendégekkel felvett számok tetszenek, kivált a kislemezen is kiadott Juan Luis Guerra feldolgozás, a „Quisiera”. Az eredeti, gazdagon hangszerelt popdalból a kezük alatt reggae-achi (mariachi és reggae keverék) lett, amit a spanyolul éneklő John Legend hangja koronáz meg. Ilyet korábban tőlük még nem hallottam, és nem is sejtettem, hogy ilyesmire is képesek, igazi gyöngyszem.

 

Hasonlóan kedvenc a másik kislemeznóta, a klipes „Besos de Mezcal”, ami azzal okozott meglepetést, hogy cumbia (csipetnyi R&B ízesítéssel), imádom a lüktető ritmusát, és ahogyan az éneket megoldják. Ehhez a saját szerzeményhez készítettek egy érdekes klipet, amiben élő szereplők helyett rajzolt figurákat használtak. De szerintem legalább ennyire izgalmas a KEXP stúdióban rögzített élő fellépésük, ahol nem csak ezt a számot adják elő, hanem a lemezre fel sem került Nirvána egyveleget, valamint, a szintén meglepetés kategóriába tartozó „No Sigas (Don’t Speak)” is terítékre került, mint No Doubt feldolgozás, amit spanyol szöveggel prezentálnak.

 

Sokoldalúságukra bizonyíték a „Toloache” a cappella éneke, vagy a Josh Baca harmonikással közösen felvett „El Corrido de David y Goliat”, ami hamisítatlan mariachi muzsika, tele napsütéssel, vidámsággal.

 

Ez egy szépséges album, ami az elpusztíthatatlan nők előtt tiszteleg, szépségüket és erejüket hirdetve. S nem utolsó sorban a Flor De Toloache muzsikusainak (kivált Shae Fiol és Mireya I. Ramos) tehetségét, kreativitását, ahogyan a hagyományos mariachi muzsikát keverik más stílusokkal. Kétségtelen tény, ők már létrehozták saját hangjukat, most már csak arra van szükség, hogy minél többet megismerjék, és ennek eredményeként megszeressék a zenéjüket.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Toloache, Besos de Mezcal, El Corrido de David y Goliat

2019-ben megjelent album (Flor De Toloache)

Weboldal: http://mariachinyc.com

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. La Andariega / Tamacun (Las Migas)
  2. Toloache
  3. Besos de Mezcal
  4. Hay Tiempos
  5. Quisiera (John Legend)
  6. Pero Tú No Lo Ves (Alex Cuba)
  7. No Sigas (Don't Speak)
  8. Si No Eres Tú (If I Can't Have You)
  9. Te Lo Dije (Miguel)
  10. Our Love
  11. Ranchera Medley (Ya Me Voy para Siempre / Volver Volver / Al Ver)
  12. El Corrido de David y Goliat (Josh Baca)
  13. Indestructible