Főkép

A művészetekre jellemző nyitottság egyfajta bölcsesség, mivel az idegen nem válik automatikusan az elutasítás tárgyává, és ezért megvalósulhat egy ösztönös megértésből fakadó inspiratív értelmezés. Persze ettől még valami távoli nem feltétlen lesz vonzóvá, de a hatás kapuját az érdeklődés tárja szélesre, amelynek szellemi képzőereje valami újat és eredetit hoz létre, mint ahogyan a Geröly Virtual Trio legújabb korongjukon.

 

Az ihlet vagy indíttatás tárgya ez esetben Akira Kurosawa klasszikusa, a Hét szamuráj, amelynek képsorai Fumio Hayasaka zeneszerző dallamaival együtt inspirálták a trió névadóját, Geröly Tamást arra, hogy egy saját kompozicionális szerkezeten belül teremtsen teret a szabad improvizációnak, a magyar szabadzene olyan meghatározó alakjaival, mint Kováts Gergő és Ajtai Péter, akikkel már hosszú ideje egy triót alkotnak. A felvételek a rögtönzés szellemének megfelelően egy stúdiókoncerten készültek, és az előző korongjukhoz hasonlóan egy tisztán ütős előjátékkal indulnak („Dardzsiling I.”), amelynek meditatív hangulata egy elektromos dudával vezet át a voltaképpeni szamuráj szvithez.

 

A csak névleg tagolt, harmincöt perces „Seven Samurai Suite” privát japán közönségének benyomásai alapján a darab az árnyalt képzelőerő klasszikusának példája. Három, távol-keleti felmenőkkel tudtommal nem rendelkező muzsikus játszik olyan dinamizmusokkal, hangképzéssel és fantáziával, amely Japán ősi szakrális és világi kultúráját ötvözi saját, improvizatív zenei nyelvükkel, amely már önmagában is remek teljesítmény.

 

Nekünk pedig egy eddig nem hallott Geröly triót jelent, amely a fentieken túl a finomra hangoltságával mutatja meg új arcát a korábbi elsöprő lendületükkel szemben. A játéknak most más a tétje, az előzetesen átgondolt ívek a benső figyelemből és fegyelemből állnak össze mozaikszerűen egy egésszé. Ez a tagoltság egy olyan feszültség- és figyelemfelkeltő eszköz, ami feltehetően remekül reflektálna Kurosawa képi világára is, ha éppen film és zene illusztrálná egymást egy lehetséges előadás során.

 

Hogy erre sor fog-e kerülni a BMC-ben adandó lemezbemutató koncerten december 6-án, azt majd csak akkor tudhatjuk meg, de ettől függetlenül is érdemes lesz meghallgatni a szabad variánsokban bővelkedő előadást, ahol a művészek szívesen dedikálják is a helyben megvásárolható kiadványt, lemezpolcunk egyik fontos darabját.

 

Reméljük, hogy a korongot zárásképpen díszítő, hangulatában remekül illeszkedő Ajtai Péter balladát is meghallgathatjuk majd.

 

Előadók:

Geröly Tamás Sándor – dobok

Ajtai Péter – nagybőgő

Kováts Gergő – szaxofon

 

Elhangzó szerzemények:

1) Darzsiling I.

2) Seven Samurai Suite

3) Nowehre