Főkép

Kolumbia, Spanyolország, Salvador, USA, Törökország – a felsorolt országokból származnak azok a zenészek, akik San Franciscoban megalakították a Makrú együttest. Mondanom sem kell, a zenéjük legalább ennyire változatos, mint az a kulturális háttér, amit a muzsikusok otthonról magukkal hoztak.

 

A mostani, sorrendben második nagylemezükön lendületes kezdéssel üdvözlik a hallgatót. A „Nómadas Opción” ska-reggae koktélja felér egy erőteljes reggeli kávéval, mozgásra, táncra késztet, azonnal beindítja az izmokat, igazi bulizene. Sokkal nyugisabb a következő nóta (Contar), a lassabb tempó a hegedűt és az ütőhangszereket részesíti előnyben. A harmadik dal (Cloud) reggae lüktetésre épül, amit érdekesen cifráz a ritmusszekció. Ekkorra már nyilvánvaló lesz, hogy a változatosság ellenére – rumba, ska, reggae, cumbia – ez a muzsika nem egymás mellé dobált darabok összessége, itt nem a kultúrák különbözőségére csodálkozunk rá, hanem épp ellenkezőleg, a zenészek pont azt fogalmazzák meg ezekben a dalokban, ami közös.

 

A címadó szám fülbemászó dallama miatt szerintem az album legjobbja, egyébként meg ahogyan az úd és a latin feeling egymásra talál, az valóban fantasztikus, ráadásul egyedül ebben hallható együtt a két énekes. Jenny Rodríguez énekesnőnek nagyon jól fekszik ez a zene, meleg és lágy hangja első hallásra megtetszett, de Raúl Vargasra sem lehet panaszom, kellőképpen férfias, ha úgy hozza a szükség, akkor erőteljes éneke – főleg az úd mellett – kellőképpen érvényesül.

 

A politikus szövegekről – kellő nyelvtudás hiányában – nem tudok mit mondani, viszont a lemezt nyugodt szívvel ajánlom a latin zenét kedvelőknek, a táncra vágyóknak, mert ebben garantáltan nem csalódnak. A legjobb persze az lenne, ha élőben láthatnám az együttest.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Nómadas Opción, Palabras, Tu Mission

2019-ben megjelent album (Szerzői)

Az együttes weboldala: https://www.makrumusic.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Jenny Rodríguez – ének, vihuela, ütőhangszerek

Raúl Vargas – zeneszerző, cajón, ének, ukulele, okarina

Vinicio Peñate – basszusgitár

Bob Sanders – elektromos és akusztikus gitár

Haluk Kecelioglu – hegedű, úd (oud)

 

Közreműködnek:

Martina Castro – ének

Anthony Sierra – konga

Paul Bertin – szaxofon

Morgan Nilsen – klarinét

Marlon Aldana – dob

Will Magid – trombita

Juan M. Caipo – ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Nómadas Opción
  2. Contar
  3. Cloud
  4. Palabras
  5. Tu Mission
  6. Where You Wanna Be
  7. Palabras (Extended Version)