Főkép

Nem kérdéses, hogy van helye egy újabb gyűjteménynek, melyben viking-germán, kelta, görög és egyéb regék, mondák, mítoszok olvashatók. Legfőképp azért, mert bár elvileg az általános iskolai tananyag részét képezi ezen történetek egyik-másika, az már nagyon is tanár (vagy épp tanítvány) függő, hogy a gyerekek meglátják-e ezekben az alapvető történetekben mindazt, ami az ő életükben is jelen van. Ez a varázsos küllemű kötet sem arra vállalkozik, hogy bemutassa az ifjú olvasóknak, hogy a Marvel univerzum vagy a Minecraft mi mindent vett át az ősrégi mesékből – viszont olyan egyszerű, letisztult és jól érthető változatban meséli el ezeket, hogy a gyerekek számára is élmény legyen.

 

A kötet északi mondákkal nyit, a vikingek történeteivel, melyeket az Artúr királyhoz kapcsolódó kelta legendák követnek. Eztán térünk át az általános iskolában talán leginkább tanított görög és római mondákra, majd különféle európai történetek következnek, s végül visszatérünk az egyiptomi ill. kis-ázsiai mítoszokhoz. Az egyes mondák rövidek, olvasmányosak, és felnőtt fejjel is élmény őket olvasni. Anélkül, hogy különösebben magyaráznia kellene a szerzőnek, átjön, hogy milyen sok hasonlóság van a különféle korok és népek, hitek és hiedelmek között.

 

A nagyobb fejezetek előtt azért akad némi magyarázat, ám ezek sem szájbarágósak, és különösen tetszik, hogy Katharina Neuschaefer megtalálta az arany középutat a túlzott elkendőzés és túlzott szókimondás között – merthogy az itt sorakozó történetek zöme rejt tragikus vagy épp véres részeket. Mindezeket egyenesen, de röviden írja le, ami talán nem teszi majd könnyebbé a szülők dolgát, ha a gyermeküknek kérdései lennének, de pont annyit mond, amennyi elég az alapvető megértéshez.

 

És ez azért fontos, mert ezek a történetek az európai civilizáció és kultúra legfőbb pillérei közé tartoznak. Nemcsak illik őket ismerni, de kulturálisan ugyanolyan alapvetőek, mint hogy a gyermek megtanulja az élet gyakorlati dolgait. Lehet, hogy nem véd meg úgy a hidegtől a Nibelungok vagy Artus történetének ismerete, ahogy egy jó kabát, viszont ha az ember el akar igazodni Európában, ha nemcsak nézni, de látni is akarja maga körül a világot (vagy akár a fent említett képregényeket, játékokat, sorozatokat, s egyebeket is, Harry Pottertől a Gyűrűk Urán át a Trónok harcáig), akkor ismernie kell mindazt, amit ez a kötet rejt.

 

De legalább ilyen fontos, hogy ezek a történetek mit sem vesztettek varázsukból. Még ebben a sallangmentes, rövid verziókban is jelen van a hangulatuk, a súlyuk, még így is elbűvölik és meghatják az olvasót. Az élményt pedig Bölecz Lilla egyszerre játékos-mesés és sokszor komor-különös illusztrációi teszik teljessé.