Főkép

Az utóbbi években a világ ismét felfedezte a mongol torokéneklést (Khöömei), és ennek révén az ottani népzenére épülő világzenét. A rovat indulása óta viszonylag rendszeresen találkozom rock, metal vagy kínai elemekkel gazdagított Khöömei muzsikával, éppen ezért kíváncsi lettem, amikor a decembri WMCE listán felfedeztem ezt az albumot. Akkor csupán pár számot tudtam meghallgatni belőle, de már ennyi alapján is kiderült, igazi különlegességről van szó – aminek semmi köze a Khöömeihez. Ellenben kristálytiszta ének, mongol dallamok és nyugati kísérletező zene jellemzi.

 

Hetekkel később, legalább tucatnyi meghallgatás után teljesen nyilvánvaló számomra, hogy ez a lemezt azon alkotások közé helyezem, amelyeket időről-időre előveszek majd, mert olyan erős hangulata van, ami alkalmas az esetleges rosszkedv elűzésére. Az általam ismert mongol zenék férfias felfogásával szemben itt a női oldal a hangsúlyos, a ritmus, a tempó helyett URNA Chahar-Tugchi érzésekkel teli éneke kerül előtérbe, nem kevés spiritualitással egyetemben.

 

Ez a zene alapban képes arra, hogy a hallgató lelki szemei előtt megelevenedjen a füves puszták végtelenje, megvan benne a legelésző lovak békéje, az esti tábortűz mellett üldögélő család meghittsége, miközben a jurta előtt ülve nézzük a felhők vándorlását az égen. Nyugalom, harmónia, egyfajta időtlenség árad a dalokból, amit még az olyan tájidegen hangszerek sem törnek meg, mint a harmonika vagy a nagybőgő.

 

Mert a hangszeres részt nem a hagyományos mongol zeneszerszámok biztosítják, hanem a lengyel Kroke trió zenészei, akik 1992-es megalakulásuk óta számos hírességgel muzsikáltak már együtt, szóval cseppet sem idegen tőlük az efféle alkalmi társulás. Meglepő módon a Ser című lemezen nem az a feladatuk, hogy mongol dallamokat játszanak, inkább aláfestő hangszőnyeget terítenek URNA Chahar-Tugchi éneke alá, amiben fontos szerep jut az improvizációnak, a kísérletezésnek, és a kevesebb több elvének. Nem megtölteni akarják a csendet, hanem kihangsúlyozni azt, hangulatot teremtenek, átjárót egy spirituális tartomány felé. Magasan a hangszerek felett pedig ott szárnyal az ének, a maga fenséges, éteri tisztaságával. Egyszerre érzem benne a klasszikus képzést és népdalok letisztultságát, az erőt, az érzelmeket.

 

Erősen ajánlott hallgatnivaló, amiben egyaránt jelen van kelet és nyugat, méghozzá oly módon, hogy a legjobbat hozzák ki egymásból, és még némi spiritualitást is sikerül hozzátenniük.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Zandan Hureng, Jigder Nana, Shirdegiin Chaidam, Undur Uul

2018-ban megjelent album (Urna Chahar-Tugchi)

Az előadó facebook oldala: https://www.facebook.com/URNA-256531308124400/

 

 

A zenekar tagjai:

URNA Chahar-Tugchi – ének

Tomasz Lato – nagybőgő

Jerzy Bawoł – harmonika

Tomasz Kukurba – brácsa, ütőhangszerek, ének

      

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Zandan Hureng
  2. Nonjiyaa
  3. Ser
  4. Baigal Dalai
  5. Undur Uul
  6. Jigder Nana
  7. Shirdegiin Chaidam
  8. Jergelgeen
  9. Altan Altan Jigjuuhai
  10. Erdenis
  11. Duun
  12. Beleg