Főkép

Ha lehetne egy kívánságom, akkor varázsgömböt szeretnék, amellyel bepillanthatnék a Jaffa Kiadó terveibe. Így mindig előre tudnám, mi mindent várható és lenne időm spórolni rá. Az utóbbi években olyan kéziratokat, fényképalbumokat, naplókat, irodalmi csemegéket jelentettek meg, amely kötelező alapdarabok, de különlegességük és igényes kivitelezésük miatt nem túl olcsók. Mégsem tudom megállni, hogy ne szerezzem be őket, illetve ajándékba is szoktam adni, teljesen romba döntve ezzel a családi kasszát egy-egy ünnep kapcsán. De továbbra is azt gondolom, ezek a kiadványok minden fillért megérnek! Még alig tértem magamhoz a Radnóti-hagyaték feldolgozása, majd a Szobotka-regények újrakiadása után, és máris itt vannak az újabb szenzációk: a kéziratban felfedezett Csigaház (melyről nemsokára írok bővebben) és a Gurul a sok-sok pillanat – Szabó Magda élete képekben fotóalbum.

 

Szabó Magdát úgy érezheti minden olvasója, hogy igazán közelről ismeri, hiszen részletesen elmesélte gyermekkorát az Ókút, a Régimódi történet vagy a Für Elise lapjain. Aztán a férje halála után írt „négykezes regényük”, mely naplókból, cikkekből, emlékekből áll össze, már a felnőttkoron vezet végig minket. Vajon tud még újat mondani ez az album?

 

Határozottan állítom, igen. Az írónő személyiségének árnyalatai bontakoznak ki az oldalakon, mindig újat, még többet mutatva meg magából és a mindennapjaiból. Láthatjuk a boldog, fáradt, töprengő, szerelmes, bizakodó, elmélyült Szabó Magdát, Debrecenben, Bécsben, Júlia utcai lakásában, balatoni vagy egyiptomi nyaralásán, díjátadókon és író-olvasó találkozókon. Van itt igazolványkép, körbevágott fotó, szülei által még üvegnegatívra készített portré, elkapott pillanat, műtermi, beállított póz. Megismerhetjük napjait, szokásait, hangulatait, kedvenc mintáit, tárgyait, cicáit. Izgalmas végiglapozni a kötetet, számomra egy életre szóló élmény volt.

 

Szabó Magda kilencven esztendejét évtizedekre bontva követhetjük végig, minden egység előtt egy rövid bevezetővel, mely elmeséli a legfontosabb életeseményeit. Emellett minden fotográfia alatt is érdekes adatokat, képleírásokat találhatunk, melyek segítenek kontextusba helyezni az adott képet. A kötet végén kapunk két plusz fejezetet, az egyikben a férjével, Szobotka Tiborral közös fotói vannak kiválogatva, a másikban pedig a régi családi kincseken a felmenők láthatók. Nekem nagyon tetszett ez a kronológiai felépítés és az egységekhez kapcsolódó, lényegre törő leírások. Nem vitték el a figyelmet az albumról, hanem szépen belesimultak, kiegészítve azt, a háttérben meghúzódva.

 

A Gurul a sok-sok pillanat hiánypótló mű, a Jaffa Kiadótól megszokott, igényes és precíz kivitelezéssel. Saját használatra kötelező beszerezni, de tökéletes ajándék lehet a Szabó Magda-kedvelő családtagjainknak, ismerőseinknek is.