Főkép

Helaine Becker könyve leginkább az általános iskolásokhoz, kiskamaszokhoz szól, de náluk idősebbeknek is segíteni fog. A vékony, ám tartalmas kötet alcíme Hasznos tippek és trükkök az ellazuláshoz. Abban segíti az olvasót, hogy képes legyen oldani a stresszt, mely elkerülhetetlen ebben a világban, amiben élünk. Persze, mint minden módszer, az itt leírtak is csak akkor működnek, ha használjuk őket. De akkor működnek, és ez a lényeg.

 

A narancssárga-fekete illusztrációkkal gazdagon díszített könyvnek ránézésre nincs különösebb tematikus felépítése, a legkülönfélébb tippek követik egymást az oldalain. Van, amikor egy-egy fontos gondolatot közvetít az adott oldal (mint: Légy önmagad, Nem vagy egyedül), máshol egy rém egyszerű stresszoldó módszert ír le (Malmozz!, Elő a gyöngyökkel!), vagy épp valami praktikus tanáccsal szolgál, mint például hogy a (cukormentes) rágózás is csökkenti a stresszhormon képződését. Van, hogy a képzeletet fejlesztő módszert mutat be, vagy épp a jógából vett légzést, de arra is tanít, hogyan mondjunk nemet, vagy hogyan fejezzük ki hálánkat. Kreatív ötletekből sincs itt hiány, és még hosszan sorolhatnám.

 

Helaine Becker könyvének nagy erénye az egyszerűsége. Emiatt egyik-másik gondolata közhelyesnek tűnhet, de mint tudjuk, a közhelyek azért azok, mert igazak, és egy gyerekeknek szánt könyvben elengedhetetlenül fontos az érthetőség, a tiszta és világos fogalmazás. Amúgy nem csak ott. És Becker nem jópofizik, nem is leereszkedő – a saját, 11 éves fiamon tapasztaltam, hogy érti, amit a könyv ír, és el lehet vele beszélgetni róla, ki lehet vele próbálni, és egy efféle könyvnek ez a lényege. De felnőttként is jó élmény volt végigolvasni. Milyen szuper is lenne, ha minden iskolás gyerek olvashatná és gyakorolná, amit olvasott! Pusztán ezáltal is rengeteget tisztulna a világ, és javulna az életminősége megannyi embernek.