Főkép

Már megint a véletlennek köszönhető, de novemberben a megszokottnál több válogatáslemezről írok majd. A jelek szerint az ősz nem csak a mezőgazdaságban jelenti a betakarítás, a begyűjtés idejét, hanem a zeneiparban is. A karácsonyi albumok többségére ugyan még várni kell, azonban a Womexre, illetve annak környékén több ilyen jellegű kiadvány is megjelent.

 

Elsőként a The Rough Guide sorozatáról jól ismert World Music Network szeptember végén boltokba került gyűjteményéről lesz szó, ami az ígéretes The Rough Guide To Scottish Folk címet viseli. Személy szerint az ír és a skót zenét sokkal többre tartom az angolnál, ezek valamiért jobban megérintenek, talán az élet intenzívebb megélése, a kevesebb borongós hangulat miatt.

 

Ilyen címen egyébként 2010-ben már jelent meg lemez a kiadónál, és akkor sem vállalkoztak kevesebbre a mostaninál, vagyis átfogó képet adni a skótok gazdag zenei örökségének kortárs előadóiról. Mondjuk akkor még egy ráadás Maggie McInnes korong is belefért a költségkeretbe. Érdekes egyébként, hogy bizonyos nevek mindkét tracklistán szerepelnek, Breabach, Battlefield Band, Julie Fowlis.

 

Ezt korábban már elmondtam, de még mindig érvényes, miszerint azért szeretem a World Music Network gyűjteményeit, mert kortárs zenét tartalmaznak, nem pedig 10-20-30 évvel korábbi felvételeket. Ezért alkalmasak arra, hogy a hallgató tényleg megismerje mindazokat, akik MOST a legfontosabb szereplői az adott régiónak, stílusnak, bárminek. A szűk keresztmetszetet egyedül a válogató személye jelenti – esetünkben Daniel Rosenberg –, de mivel eddig egyetlen esetben sem ért csalódás, pedig legalább húsz ilyen lemezt meghallgattam már, most sem aggódtam.

 

A tizenhat szám között gyakorlatilag minden megtalálható, amit a hallgató folkzeneileg elképzel Skóciáról, és néhány olyan, amire biztosan nem számított. A zenét régen például nem csak szórakoztatásra használták, hanem a múlt, a történelem megismerésére, megőrzésére. A Battlefield Band követve ezt a hagyományt, a „The Blantyre Explosion”-ban a legsúlyosabb skót szénbányász balesetről mesél, amikor egy robbanásban 207 ember halt meg, valamikor az 1800-as években. A vándormadarak közül a haris (Crex crex) régen gyakori volt az országban, de a környezet változása miatt már sokkal kisebb létszámban fordul elő – ez ihlette meg a Songs of Separation együttest, akik megírták a Echo Mocks The Corncrake” című számot.

 

A lényeg természetesen a zene, és ezen a téren sem okoz csalódást az album. Legyen szó a hagyományos énekről (Puirt À Beul), amit eredetileg nem kísértek hangszerek, vagy instrumentális muzsikáról (Abyss). Kedvenceim közé tartozik a Breabach nótája (The Midnight Sun), a fülbemászó dallam és a hangszerelés miatt. Tetszik a Dàimh szerzeménye (Cuir A-Nall), ahogyan a lassú kezdés után felgyorsulnak, miközben Ellen MacDonald gael nyelven énekel.

 

A The Rough Guide To Scottish Folk hiánypótló gyűjtemény, amely elsősorban azok számára jelent nagy segítséget, akik még csak most ismerkednek a skót népzenével, mert az album segítségével már tudni fogják, merre keresgéljenek tovább.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Alasdair Oig ‘Ic ‘Ic Neacail/Latha Siubhal Beinne Dhomh, Abyss, Puirt À Beul, The Midnight Sun

2018-ban megjelent album (World Music Network)

A kiadó weboldala: https://www.worldmusic.net/

 

Battlefield Band

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Saltfishforty: The Odin Stone 03:13

2. Songs of Separation: Echo Mocks The Corncrake (Feat. Karine Polwart) 03:39

3. Findlay: Napier Wire Burners 02:47

4. Julie Fowlis: Smeòrach Chlann Dòmhnaill 04:08

5. Talisk: Abyss 04:40

6. Siobhan Miller: Banks Of Newfoundland 03:59

7. Rachel Newton: Gura Mise Tha Fo Mhulad 03:35

8. Battlefield Band: The Blantyre Explosion (Feat. Christine Primrose) 04:57

9. Karen Matheson: Ca Na Dh’fhag Thu M’fhichead Gini 04:04

10. Breabach: The Midnight Sun 05:02

11. Dàimh: Cuir A-Nall 04:10

12. Kathleen MacInnes: Alasdair Oig ‘Ic ‘Ic Neacail/Latha Siubhal Beinne Dhomh 03:34

13. Salt House: Turn Ye To Me 02:53

14. Kyle Carey: Puirt À Beul 04:16

15. The Furrow Collective: Chuir M’Athair Mise Dhan Taigh Charraideach 02:35

16. Mischa Macpherson: Cha d’Fhuair Mi’n Cadal 03:53