Főkép

Úgy gondolom, hogy azok az együttesek és előadók, akik fellépnek a Womad vagy a Womex bármelyik színpadán, feltétlenül megérdemlik a figyelmet, hiszen ehhez többnyire átlagon felüli produkcióra, tudásra van szükség. A WoWaKin – az elnevezés a tagok vezetéknevéből (Wozniak-Wachowiak–Kinaszewska) keletkezett – ezen a téren már bizonyított, hiszen 2017-ben a Womexeseket bűvölte el, idén pedig a Budapest Ritmo Showcase napja velük kezdődött.

 

A Szimplában sajnálatosan kevés néző előtt remek műsort adtak, amely főként a tavaly megjelent albumra épült, amivel mindenféle díjakat nyertek hazájukban – szerintem teljesen megérdemelten, mert illeszkedve napjaink trendjébe, ők is a hagyományos népzene aktualizálásán, modernizálásán fáradoznak. Ez esetükben nem hagyományőrzést jelent, hanem rengeteg improvizációt, ötleteket, stílusok keverését és nem utolsó sorban a trió felálláshoz képest sokkal gazdagabb hangszerelést, megszólalást. A karácsonyfaként feldíszített dobon kívül rácsodálkoztam még a banjolelére (ami ránézésre ukulele-bendzsó keveréknek tűnik), de minden tag több hangszeren játszik.

 

A népzenei alapokat többnyire Radom, Kielce és Sanniki környékén gyűjtötték, és cseppet sem meglepő módon a Kraj za miastem albumon rengeteg lengyel tánczene szerepel. A mazurkán és a polkán kívül van itt még oberek, kujawiak, valamint tangó, foxtrott, meg ki tudja még mi minden. Ráadásul úgy érzem, mindig az adott táncfajtához illő módon muzsikálnak, mai csak még jobban erősíti a rájuk jellemző a sokszínűséget (ez az élő fellépésük során is átjött).

 

Az olyan számok, mint a „Jazwiec” vagy a „Ober od Wieniawy” az együttes kísérletező oldalát mutatják be, amelyekben folyamatosan keresik, tágítják azokat a bizonyos határokat. Ez utóbbi nóta azért is érdekes, mert vendéghangszerként trombita is megszólal benne, valamint olyan energia árad belőle, amitől garantáltan mindenki táncra perdül. Nekem legjobban Paula Kinaszewska hegedülése és éneke tetszik, a „Lec Glosie Po Rosie” szerzeményben kifejezetten jól érvényesül meleg hangja. Az instrumentális tételek közül a „Slolfox” címűt mindenképpen ajánlom meghallgatásra, mert ebben annyi ötlet, dallam, energia és tudás van, ami másnak talán egy egész lemezen nem jön össze.

 

Ez egy izgalmas, változatos, a népzenét megújító album, szerintem hallunk még a WoWakin trióról.

 

Meghallgatásra mindenképpen ajánlott számok: Kujawiak Rytla, Lec Glosie Po Rosie, Slolfox

2017-ben megjelent album (BABA studio)

Az együttes weboldala: www.wowakin.pl

 

 

A zenekar tagjai:

Paula Kinaszewska

Bartlomiej Wozniak

Mateusz Wachowiak

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Zemsta Bogusza

2. Kujawiak Rytla

3. Ober od Wieniawy

4. Leć głosie po rosie

5. Jaźwiec

6. Oj kogo ja kochała

7. W nocy o północy

8. Sulgostów

9. Kołysanka

10. Ślołfoks

11. Kujawiak Figurskiego

12. Bunk