Főkép

Talán nem titok, hogy nagy Büszkeség és balítélet-rajongó vagyok, többször is írtam már különböző megjelenések kapcsán, amelyek Jane Austen nagysikerű könyvét gondolták tovább. Most megint az a szerencse ért, hogy belefutottam egy újabb kiadásba, és természetesen nem tudtam neki ellenállni – számomra (és szerintem meg sokunk számára) ez egy megunhatatlan téma.

 

A kérdés ugyanaz: vajon hogy sikerül Elizabeth és Darcy házassága? A mindennapok apró-cseprő ügyei, a szürke hétköznapok mennyire kovácsolják őket össze? Most épp Shannon Winslow képzeletébe csöppenhetünk a Titkok és szenvedélyek című kötetben. Természetesen az élet csodaszép Pemberleyben, Georgiana és a házaspár kapcsolata is felhőtlen, a Bennet-család is megfelelő távolságra lakik. Vagy még sincs minden rendben? Valami súlyos titok lappang a háttérben, újra és újra feldúlva a házaspár nyugalmát. Az austeni hagyományokhoz híven bonyodalom nélkül nincs igazi regény, itt pedig jó kis kalamajkába kerülnek a főszereplők.

 

Elizabeth és Darcy mellett megtudhatjuk, mi történt az elmúlt egy évben Jane-nel és Mr. Bingleyvel, Charlotte, Gardinerék és természetesen Lydia, Mary és Kitty is felbukkan a különböző családi események kapcsán. Mindenkinek az életébe bepillanthatunk; van, aki maradéktalanul boldog, de szörnyű tragédiák is beárnyékolják a szereplők mindennapjait. A helyszínek is ismerősek lehetnek: elutazhatunk Longbournba, Londonba, sőt még Lady Catherine de Bourg kastélyába is, szóval tényleg otthonosan érezheti magát az olvasó, senki sem marad ki a folytatásban.

 

A cselekmény jól átgondolt, fordulatos, eléggé izgalmas ahhoz, hogy folyamatosan fenntartsa a figyelmet. A központi konfliktus köré szerveződnek az események, de nagy erőssége a regénynek, hogy emellett számos kisebb cselekményszál is fut párhuzamosan. Így amikor az alaptörténet épp holtpontra jut, akkor sem maradunk izgalmak nélkül. Az írónő stílusa kiforrott, tökéletesen hozza az eredeti szöveg hangulatát. A szereplőkre abszolút rá lehet ismerni, szépen belesimulnak a folytatásba, a Büszkeség és balítéletben megismert temperamentumukkal reflektálnak az eseményekre – például Elizabeth talpraesettsége, optimizmusa és víg kedélye sok nehéz helyzeten átsegíti őket; vagy Jane és Mr. Bingley jámbor természetére is sokszor szükség lesz. Az volt a benyomásom, ez egy hiteles folytatása lehetne a kedvenc regényemnek.

 

Shannon Winslow tökéletesen dolgozik Jane Austen receptjéből: végy egy csipet félreértést, keverj hozzá némi tévedést, édesítsd meg esküvői tervekkel, és máris kész a tökéletes ínyencfogás. Minden adott egy jó, pörgős történethez – szerencsére ezt is kapjuk: egy lebilincselő, korhű regényt, amit jó olvasni. Aki szerette a Büszkeség és balítéletet könyvben vagy filmen, annak kötelező ezt a folytatást is beszerezni. De az előzmények ismerete nélkül is teljes, komplex élmény, így a romantikus irodalom kedvelőinek is bátran ajánlom.