Főkép

2017-ben indult útjára a Scolar Kiadó gondozásában a Scolar L!ve-sorozat, melyet Babiczky Tibor és Illés Andrea szerkeszt. Céljuk, hogy a fiatal magyar irodalom fórumává váljanak, teret adjanak a kötettel még nem rendelkező tehetséges szerzőknek, emellett pedig a már publikált írók, költők munkásságát is figyelik, és nekik is lehetőséget biztosítsanak. A sorozat kötetei minimalista, letisztult borítóval jelennek meg, lényegre törő, elgondolkodtató grafikákkal – szerintem egyedi, izgalmas és nagyon modern ez a dizájn. Nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés; bízom benne, hogy sikeres lesz a sorozat. Néhány példányt már meg is kaparintottam belőle, például Patak Márta Enyhítő körülmények között című novelláskötetét.

 

Több mint harminc olyan novellát tartalmaz a könyv, melyek mindegyike ambivalens érzést váltott ki belőlem. Egyrészt megborzongtam vagy felháborodtam a szereplők viselkedésén, másrészt igazán haragudni sem tudtam rájuk. Annyira részletes képet ad az írónő a cselekmények hátteréről, a közvetlen előzményekről, a motivációkról, hogy nem tudom elítélni a rossz cselekedeteket – már-már jogosnak érzem, vagy ha nem is teljesen, de mindenképpen érthetőnek. Várható válasznak egy adott lépésre. Hívjuk őket enyhítő körülményeknek, ahogy a cím is sugallja, amelyek valamilyen szinten felmentik az elkövetőket.

 

A mindennapok megannyi átlagos helyzetét tárja elénk Patak Márta: kiüresedett, megszokások által összetartott házasságot, furcsa anya-fia kapcsolatot, egy kisfiút, aki elvesztette a kedvenc kövét, ostoba baleseteket, melyek örökre megváltoztatják a jövőt. A karakterek igazi hétköznapi, esendő emberek, akik keresik az utakat, a megoldásokat, de legtöbbször belefásultak az életbe, képtelenek kitörni a mókuskerékből. Nincs bennük semmi rendkívüli, de ha rávilágítunk és közelebbről nézzük őket, számtalan apró részlet tud mesélni nekünk. Olyan dolgok is kiderülnek menet közben, melyek amúgy rejtve maradtak volna a szemünk elől.

 

Összességében azt mondhatom, jó, hogy lett ez a sorozat és hogy ilyen jó érzékkel választják ki a szövegeket a szerkesztők. Izgalmas vállalkozás a szerző részéről, hogy kicsit másként közelíti meg a prózát, nem akar semleges olvasókat generálni magának – így vagy úgy, de hatnak az írásai. Széles skálán mozogtak nálam is azok az érzelmek, melyeket kiváltott belőlem: volt bennem például csodálkozás, megdöbbenés, harag, értetlenség, hitetlenkedés, megnyugvás, együttérzés. Nagyon különleges ez a kötet, melyet mindenkinek ajánlok, aki szeretne egy kicsit elmerülni a lélek mélyebb bugyraiban.