Főkép

A free-jazz formát ölt, vagyis inkább most folytonosan váltakozó formákban szólal meg, mert Roscoe Mitchell egy dupla albumon négy trióval és azok keverékeivel örvendezteti meg hallgatóit, az ECM-től szokatlanul bátor, sokak tűréshatárát feszegető muzsikával. Mitchell zenészei a Museum of Contemporary Art Chicago színháztermében és galériájában léptek fel, felhasználván az ott kiállított Art Ensemble of Chicago ütőhangszereit. Tyshawn Sorey, Roscoe Mitchell egykori „ütő-ketrecét”, Tani Tabbal, Don Moye egykori ütőhangszereit, Kikanju Baku, Malachi Favor szerelését és William Winant pedig Lester Bowie basszus dobját, valamint Don Moye ütőhangszereit. Ez a kavalkád voltaképpen az Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) ötvenedik évfordulójának a megünneplésének alkalmából történt, amelyen Roscoe Mitchell az új művészi ambícióit kívánta bemutatni négy új triójának a formájában. Ezek a felállások külön és összekeveredve is megszólalnak az albumon.

 

Mitchell munkája egy meghívással kezdődött, hetvenegyedik születésnapját, valamint az AACM negyvenötödik évfordulóját megünnepelendő, még 2011-ben. Ekkor írja az „Angel City” kompozíciót első triójának, James Fei és William Winant kollégáinak, akikkel a Mills College-ban egy tanári kar tagjai. Több művel egyetemben, amelyeket Mitchell felsorol a belső borítóban, ez nem szerepel az albumon, de annyi azért kiderül, hogy ez a formáció a második CD „Six Gongs and Two Woodblocks”, valamint a „R509A Twenty B” szerzeményeket adják elő.

 

A második trió akkor jött létre, amikor egy barátja meghívta Tyshawn Sorey lakására, aki otthonában adott szóló koncertet, amelybe egy szám erejéig Mitchell is bekapcsolódott. Mitchellt annyira lehengerelte játéka, hogy Hugh Raginnal kiegészülve létrejött a második trió.

 

A harmadik trió is hasonló körülményeknek köszönhető: Mitchell éppen a londoni Café Oto-ban lépett fel több estén át és egy bátor, fiatal londoni dobos, Kikanju Baku egyszerűen csak írt Mitchell-nek, hogy szívesen játszana vele. Küldött neki néhány felvételt is és a második este Mitchell megengedte, hogy beüljön egy kicsit játszani vele. Ezt követően hamarosan meghívta Mitchell a nagyszerű Craig Taborn zongoristát és máris megszületett egy új formáció.

 

Végezetül a negyedik trió távolabbi gyökerekkel, egészen a hetvenes évekre nyúlik vissza. A Sound Ensemble két tagjáról, Tani Tabbalról és Jaribu Shahidról van szó, akikkel a közös, elmélyült zenélés tapasztalatának megújítása jön létre ezeken a korongokon. És persze sok minden más is, hiszen a tizenkét darab nem jól felosztható módon 4x3 arányban oszlik el, hanem jellemzően mindegyik trió játszik egy vagy három darabot, hogy az összes többin keveredjenek, még a belső borítóban sem teljesen meghatározott formában. Igazi fültréningé is válik így egyben ezeknek a lemezeknek a hallgatása, ha ki szeretnénk bogozni, hogy éppen ki működik közre, ami legegyszerűbben nyilván a zongora esetében érhető tetten, bár akkor is meg kell tudniuk különböztetni a két zongoristát. Mivel Craig Tabornról már sokat írtunk, ha ismerik a szóló korongjait és kiváló közreműködéseit, akkor talán könnyebb lesz.

 

Talán feltűnt az olvasónak, hogy magáról a zenéről meglehetősen kevés szó esett eddig és ennek egyetlen oka van: még magunk is csak keressük azt. Csak igazán „hard-core” free jazz rajongóknak!

 

Előadók:

Roscoe Mitchell – szopraninó, szoprán, alt és basszus szaxofonok, furulya, pikoló, ütőhangszerek

James Fei – szopraninó és alt szaxofonok, kontra-alt klarinét, electronics

Hugh Ragin – trombita, pikoló trombita

Tyshawn Sorey – pozan, zongora, dobok, ütőhangszerek

Craig Taborn – zongora, orgona, electronics

Jaribu Shahid – nagybőgő, basszusgitár, ütőhangszerek

William Winant – ütőhangszerek, csöves harangok, glockenspiel, vibrafón, marimba, Roto-Toms, cimbalmok, basszus dob, fakockák, timpani

Kikanju Baku – dobok, ütőhangszerek

Tani Tabbal – dobok, ütőhangszerek

 

Elhangzó szerzemények:

CD 1

1) Spatial Aspects of the Sound
2) Panoply
3) Prelude to a Rose
4) Dancing in the Canyon
5) EP 7849
6) Bells for the South Side

 

CD 2

1) Prelude to the Card Game
2) Cards for Drums, and the Final Hand
3) The Last Chord
4) Six Gongs and Two Woodblocks
5) R509A Twenty B
6) Red Moon in the Sky / Odwalla