Főkép

A fiatal blues generáció egyik kiemelkedő, hagyományőrző és egyben újító személyisége Gary Clark Jr., aki a 2015-ben megjelent The Story Of Sonny Boy Slim című, sorban negyedik nagylemezét népszerűsítendő útra kelt, hogy aztán Észak-Amerika-szerte rögzített fellépéseinek kivonatát még tavasszal ki is adja a Warner.

 

2014-ben már megjelent egy élő korong az ifjú mestertől, amelynek dallistáján az előző lemez, a Blak and Blu dominált. Nem meglepő módon ezúttal is a legújabb anyag szerzeményei voltak túlsúlyban, és ahogy arra számítani lehetett, nagyon jól működtek, működnek a színpadon. Egy ideje sasolom Gary élő produkcióit a neves videomegosztón, így a zenészi teljesítmény és hangszerelési élmény vonatkozásában fenntartásokkal vágtam bele a 2016-os Live CD meghallgatásába.

 

Egy négyszámos ’Sonny Boy-blokkal indul a felvétel, és rögtön az elején elhangzik a két fő húzódal, a „Grinder” és a „The Healing”, amelyek közül igazán nehéz lenne kiválasztani az erősebbet (jómagam abszolút album kedvencként utóbbit szavaznám meg). Első hallásra talán csak könnyű 4/4-edeket és pőre gitárpengetést lehet kihallani a nótákból, ám ha jobban belemerülünk a dalokba, és belegondolunk abba, mely szerint Gary énekel és penget egyszerre, s milyen énekdallamokat valamint gitártémákat ad elő, az már elismerésre ad okot. Mindehhez hozzájön a stílusok, hangzások és hangulatok közötti lavírozás, amely szintén párját ritkítja.

 

 

A szépséges borítóval felruházott 2012-es korong ezúttal a kötelező „When My Train Pulls In” szokásos terebélyes verziójával és a borzongató főriffel operáló, remek énekkel felvértezett „You Saved Me”-vel képviseltette magát. Nagy favoritom erről a dalcsokorról a „Bright Lights”, kár, hogy ide nem került fel. Azonban különlegességként két feldolgozás igen, mégpedig Jimmy Reed klasszikusa, az „Honest I Do” és Elmore Jamestől a „My Baby’s Gone”, melyek jól illeszkednek Clark Jr. újabban a soul és a funkot erőteljesebben kihangsúlyozó repertoárjába.

 

Nem tudok csúcspontot megnevezni, ugyanis magukban a dalokban rendre sorakoznak a kimagasló momentumok, s egyénfüggő, hogy az intim közelségbe csalogató motívumokat vagy a monumentalitásba hajló hangfolyamokat érezzük jobb(an)nak.

 

Ezúttal is meggyőzőt nyújtott tehát Gary Clark Jr., és tovább erősítette bennem a meggyőződést, a világnak szüksége van az ilyen zenészekre. A magyar szervezőknek pedig nagyon meg kellene csípnie a mielőbbi európai kör egyik időpontját...

 

A lemezen található dalok listája:

1. Grinder

2. The Healing

3. Our Love

4. Cold Blooded

5. When My Train Pulls In

6. Down To Ride

7. You Saved Me

8. Shake (feat. Leon Bridges w/ Jeff Dazey)

9. Church I am

10. Honest I Do

11. My Baby’s Gone

12. Numb

 

Diszkográfia:
110 (2004)
Worry No More (2008)
Blak and Blu (2012)
Gary Clark Jr. Live (élő) (2014)
The Story Of Sonny Boy Slim (2015)
North America Live 2016 (élő) (2016)