Főkép

A borítón a könyv címe a Google logóját és színeit idézi, és ez nem holmi marketingtrükk, tényleg van köze a könyvnek a legnagyobb netes vállalkozáshoz. A szerző a Google HR szakértője, aki többedmagával megalkotott egy olyan tanfolyamot az érzelmi intelligencia erősítésére, melyet a Google berkein belül kezdtek el tartani az ott dolgozók számára. Miután a tanfolyam rendkívüli sikereket hozott, és nagyon jó irányba változtatta meg a résztvevők életét, Meng úgy döntött, hogy könyv formájában mindenki számára elérhetővé teszi. A könyv címe, mely amúgy belsős Google-poénnak indult, megegyezik a tanfolyaméval.

 

Emberünk álma, sőt célja a világbéke feltételeinek megteremtése: hosszas kutatás, a tanfolyam felépítése és fejlesztése nyomán pedig arra jutott, hogy ehhez a legjobb és leghatásosabb módszer az, ha minél több emberrel ismerteti meg a meditáció jótékony hatásait. Így az egyik fő szempontja az volt, hogy a nyugati olvasó (ill. tanfolyam-résztvevő) számára érthetően fogalmazzon. A másik fő szempont a használhatóság volt: ennek megfelelően a nyugati gondolkodás számára könnyen felfoghatóan fogalmaz, és jobbára tényleg jól követhető és egyszerűen végrehajtható mindaz, amit leír.

 

Úgy egyébként ez a könyv is csak azt adja át, amit megannyi önsegélyező, ezoterikus, vagy buddhista és egyéb vallási/filozófiai műben megtalálunk. Mondhatni, Chade-Meng Tan is a keleti tanokra épít, ráadásul ő maga Amerikában felnőtt kínai, tehát maga is keleti Tan (bocs, neki is vannak ilyen poénjai…). Viszont mindezt igen gyakorlatias formában adja át, és, lévén mérnök, arra is nagyon ügyel, hogy a hittel szemben a tudományt preferáló olvasót is meggyőzze. Ehhez számtalan kutatási eredményt és példát szedett össze, melyek valóban meggyőzőek. Az egyik legismertebb példa Matthieu Ricard-é, egy francia molekuláris genetikusé, akiből tibeti buddhista szerzetes lett, és a világ legboldogabb emberének bizonyult, mikor tudósok az agyhullámait vizsgálták. Kiderült, hogy Ricard agyhullámai azért mutattak olyan, soha korábban nem mért fokú boldogságot, mert mestere a meditációnak. Megkérdezték azt is, hogy vajon mire gondolt a kis huncut, miközben az agyát szondázták, és azt válaszolta, hogy a többi ember boldogságát és szenvedésektől való megszabadulását kívánta épp. Ez volt az egyik dolog, ami elindította Menget a Belső Kereső tanfolyam felé vezető úton.

 

És Meng azt állítja, hogy meditálni bárki megtanulhat, és a meditáció számtalan áldásos hatással járhat az illető számára. Növekszik általa a tudatossága, az érzelmi intelligenciája, az empátiája, s ez olyasmi, ami nemcsak füstölő illatú, rituális testkilépéseknél, de a munkában, a mindennapos élet tevékenységeiben és emberi kapcsolataiban is jól jön, s nemcsak a színes lebernyegekbe öltözött kopasz fazonoknak válhat hasznára, de a hétköznapi nyugati embereknek is.

 

Ezen belül azért van egy célcsoport, akikhez elsődlegesen szól Meng, s ez persze a vállalati szférában dolgozóké – amilyenek ugye a Google alkalmazottai is. Ettől aztán gyakran van amolyan menedzser-tankönyv jellege a kötetnek, ám ezen könnyű felülemelkedni, pláne, hogy a legtöbb poén is erről a rétegről szól. Mengnek részint fanyar, részint agyas humora van, és határozottan jót tesz az olvasásélménynek, ahogy az illusztrációk is. Mert azért minden érthetősége mellett sem nem rövid, sem nem könnyű olvasmány ez (s néhol a szöveggondozás is hagy kívánnivalót maga után). Ahogy meditálni sem egyik pillanatról a másikra tanul meg az ember. Munkát kell bele fektetni, de hajlok rá, hogy egyetértsek az íróval, hogy nincs semmi más a világon, ami ennyire hasznos lenne.

 

Persze a könyv csak akkor használ, és a világ csak akkor lesz jobb általa, ha az olvasó nekiveselkedik, és csinálja. A jó hír az, hogy Meng és társai úgy építették fel a tanfolyamot, hogy tényleg bárki képes legyen végigcsinálni (gyakran hangoztatja, hogy ha neki, a kockaagyú mérnöknek megy, akkor bárkinek menni fog). Roppant egyszerű és könnyű gyakorlattal kezdődik, s ha az ember úgy csinálja, ahogy javasolják, az egymásra épülő gyakorlatok szép lassan megérlelik gyümölcsüket. Nem mintha erre én lennék az élő, két lábon járó bizonyíték, mert, bár feltett szándékom meditálni, az itt leírtak végigjátszása hónapokig tart. De a könyv emberek ezreinek (valójában millióinak és évek ezreinek) tapasztalataira és eredményeire épül, tehát ki lehet jelenteni, hogy a meditáció működik és jót tesz. És ezt immáron számtalan tudományos kutatás is bizonyítja.

 

Meng azt reméli, eljön az a fordulat, ami a múlt század `20-as éveiben a sporttal történt, hogy miután tudósok bebizonyították, hogy az embereknek jót tesz a testedzés, idővel a különféle munkaadók is rájöttek erre, és meg lehet nézni, ma hol tart mindez: mindenki tudja, hogy sportolni, mozogni fontos, még az is, aki túl lusta, hogy megtegye, de alapvetően az emberek nagyon nagy része rendszeresen tesz a saját testi egészségéért. Akkor hát jöhet a lelki-szellemi egészség!