Főkép

1990-ben a már akkor kultrendezőnek számító David Lynch (Az elefántember, Radírfej, Dűne), aki többek közt elmondhatta magáról azt is, hogy visszautasította A Jedi visszatér rendezői székét, útjára indította a Twin Peaks tévésorozatot. A sorozat pedig mindössze két évad és harminc rész alatt lefektette a 2000-es évek modern tévésorozatainak alapjait úgy, hogy ezt akkor még valószínűleg Lynch sem sejtette. És ez nem túlzás.

 

A Twin Peaks teljesen elütött mindentől, ami az akkori, zömében epizodikus felépítésű sorozatokat jellemezte. Évadokon átívelő, különös hangulatú, rejtélyekkel teli történetfolyamának hajmeresztő fordulatai, a képi motívumai, a kisváros lakóinak sötét titkai, valamint a történetbe lassan beszűrődő, természetfeletti fantasztikum óriási rajongótábort szerzett magának. Több mint két és fél évtized után pedig, idén tavasszal a Twin Peaks visszatér a tévéképernyőkre: David Lynch és a sorozat társalkotója, Mark Frost ugyanis egy tizennyolc epizódos folytatást hoztak össze, és azok számára, akik ismerik és szeretik a sorozatot, ez az idei év legjobban várt tévésorozata is egyben.

 

Mark Frost 2016-ban, mintegy felvezetésként megírta a Twin Peaks titkos története című könyvet, amely a fülszöveg szerint egy „titokfeltáró” regény, vagyis választ ad az első két évad nyitott kérdéseire, és elmeséli az elmúlt 25 év fontos Twin Peaks eseményeit.

 

Ez azonban így nem egészen igaz: titkokat csak elvétve tár fel, az elmúlt 25 évről pedig szinte szó sem esik, viszont ez ne riasszon el senkit, mert ettől még nagyon izgalmas olvasmány. Kategorizálni azonban nehéz, én leginkább áldokumentum-regénynek nevezném. A kerettörténet szerint Tamara Preston FBI ügynöknőnek Gordon Cole FBI igazgatóhelyettes kiadja a feladatot egy nyitott nyomozás során váratlanul előkerült, furcsa dosszié feldolgozására. A dossziét egy titokzatos „Archivista” gyűjtötte össze és látta el jegyzeteivel, aki egy Twin Peakshez köthető, meg nem nevezett személy.

 

Preston ügynök szemén keresztül, a margókra írt kommentárjaival kiegészítve pedig egy évszázadokon átívelő történet veszi kezdetét Észak-Amerika belső vidékeinek felfedezésétől kezdve a 20. századi ufo-eseteken át Twin Peaks furcsa történéseiig bezárólag, tele misztikummal, feltételezett gonosz erőkkel, és még ki tudja, mi mindennel.

 

Bevallom, eleinte nem tudtam hová tenni a könyvet. Valamennyire ugyan érdekes Lewis és Clark híres, 1804-ben útjára indult, az észak-amerikai kontinenst először keresztülutazó expedíciójáról olvasni naplórészletek és feljegyzések formájában, majd később az Egyesült Államok történelmének sötét foltjáról, az utolsó indián felkelés leveréséről – a nez-percé indiánok területe történetesen a későbbi Twin Peaks környékén húzódott –, sőt, szívesen olvasgattam a twin peaks-i születésű Douglas Milford gyerekkori ufo-élményeit, majd egészen magas kormányzati pozíciókig emelkedését, számtalan titokzatos UFO-észleléssel, 51-es körzettel és Roswellel nyakon öntve, csak bevallom, annyira azért nem érdekelt.

 

Azt gondolom, hogy aki kezébe veszi ezt a könyvet, azt Twin Peaks város és a lakói fogják érdekelni elsősorban, erre viszont a könyv közel felééig várni kell, és ez egy elég hosszú, helyenként vontatott várakozás.

 

Szerencsére azonban nem hiábavaló. Mert abban a pillanatban, amint eljutunk idáig, és előkerülnek a twin peaks-i főbb lakosok, minden a helyére kerül. Innentől egy sor remek háttértörténetet ismerhetünk meg különféle naplókból, vagy Robert Jacoby (a pszichiáter Jacoby testvére) helyi újságíró tollából, mint például a Martell és a Packard család viszonya, Pete és Catherine házassága, Tuskó Lady története, a Könyvesházi fiúk létrejötte, Josie Packard szövevényes múltja, valamint a Norma, Nagy Ed, Hank, Nadine szerelmi négyszög előzményei Sólyom naplója jóvoltából, és még lehetne sorolni. Ráadásul fellibbent egy sor, a sorozat végével kapcsolatos, apróbb történést, és néhány szereplő későbbi sorsa is kiderül.

 

Ezek azok a részek, amikor igazán élveztem a könyvet, mert ezek tesznek igazán hozzá a sorozathoz, világítanak meg néhány háttéreseményt, és ezekhez a szereplőkhöz lehet kötődni, rajtuk keresztül lehet igazán megérteni Twin Peaks mélyében rejlő titkokat. A végére ráadásul a hosszas és felesleges felvezetés is értelmet nyer, mert a történet kifutása egészen érdekes megvilágításba helyezi a Twin Peaks sorozat végén történteket. Ettől még azonban a könyvben elfoglalt súlya több, mint sok.

 

A magyar kiadás az eredetihez hasonlóan kifejezetten igényesen összeállított könyv, tele fiktív újságkivágásokkal, „történelmi” dokumentumokkal, fotókkal, és maga a történet is ezeken keresztül bontakozik ki, egyúttal azt az érzetet keltve, hogy mi is együtt lapozzuk az FBI-ügynöknővel a feldolgozásra kapott dossziét, és együtt merülünk a rejtélyek mélyére. Twin Peaks rajongóknak mindenképpen érdemes elolvasniuk, csak az elején ajánlott némi türelem, mire a történések időben és eseményekben is megérkeznek a tévésorozatbeli Twin Peaksbe.