Főkép

A zeneszerző születésének (1935. 09. 11.) nyolcvanegyedik évfordulója alkalmából, szeptember 9-én jelenteti meg az ECM Arvo Pärt új, vokális kompozíciókból álló albumát The Deer’s Cry címmel, a Vox Clamantis előadásában, Jaan-Eik Tulve vezényletével.

 

A Vox Clamantis kórusa Pärt muzsikájának egyik kitüntetett előadójává vált az idők során, gyakori együttműködésük már évek óta tart. A túlnyomórészt a cappella kórusművekből álló gyűjtemény, amelyeket Pärt 2000 óta komponált, ismertebb („The Deer’s Cry”, „Da pacem Domine”) és kevésbé ismert („Von Angesicht zu Angesicht”, „Sei gelobt, du Baum”, „Veni Creator”) darabokból áll. Most került felvételre először a „Habitare fratres in unum”, viszont a kilencvenes és a hetvenes évekből is válogatásra került néhány darab („Gebet nach dem Kanon”, illetve „Summa”), utóbbi egyike az első példáknak arra a hangzásra, amelyet Pärt tintinnabulinak nevez. Ezen a felvételen, szemben a hangszeres változataival, négy énekes teremti meg a haranghatást, tisztán vokálisan.

 

A „The Deer’s Cry” szintén csak az énekszólamokra épített barokkos darab. Az oboával bevezetett „Von Angesicht zu Angesicht” egy remekre sikerült, több hangra írt szólampárbeszéd, először csak az oboával, aztán a folyamatosan belépő hangszerekkel. Teret nyit, feszültségeket teremt, de megmarad a pärti minimalizmus körében, amely az egész albumot is jellemzi. Mégis, tónusában kevésbé sötét, és a férfihangot követően a női hang meglehetősen ünnepiessé varázsolja a muzsikát, anélkül, hogy a mennyei ájtatosságból kizökkentene, amire ismét ráerősít a következő darab, az „Alleluja”. Ismét templomban vagyunk és szinte vágyunk élőben, egy megszentelt térben hallani ezeket a műveket.

 

Feltehetően a komoly Pärt rajongók számára már a CD-ről hallgatott muzsika is szentté teszi azt a helyet, ahol felcsendül. Nekünk ha hiányérzetünk nincs is, annyira erős hatással sincsenek ránk a hallottak, mint a tavalyi kiadású Musica Selecta kifinomult és összegző válogatása. Nyilvánvalóan ez utóbbi kiadvány válogatás voltánál fogva egy nagyobb áttekintése az életműnek, számos, többek között olyan nagyszerű művészek előadásában, mint például Keith Jarrett. (Gyors hír az ajánlóban: az ECM októberben Keith Jarrett 1996-os olaszországi koncertjeinek ötkorongos box set kiadására készül. Várjuk!)

 

 

Az újonnan megjelent album mindazonáltal több, mint egy szülinapi kiadvány, a Vox Clamantis hangzása nemcsak az égieket hirdeti, hanem azt is segít meghallanunk, hogy milyen tisztaság rejtőzik az emberi hangban. Az a fajta tisztaság, ami csak olyan szívekből törhet fel, amelyek ha nem is hibátlanok, képesek szeretet tárgyává tenni a szürkeséget a világ szépségében – hogy Simone Weil szavaival játsszak. Időnként szomorú, időnként csodálatos, nyugalomban rendkívül gazdag album.

 

Előadók:

 

Vox Clamantis – ének
Jaan-Eik Tulve – karmester
Mari Poll – hegedű
Johanna Vahermägi – brácsa
Heikko Remmel – nagybőgő
Teavo Remmel – nagybőgő
Robert Staak – lantoll – orgona

 

Elhangzó szerzemények:
1. The Deer`s Cry
2. Von Angesicht zu Angesicht
3. Alleluja Tropus for choir and string orchestra
4. Virgencita
5. Veni creator
6. Drei Hirtenkinderaus Fátima
7. And one of the Pharisees
8. Da pacem Domine
9. Most Holy Mother of God
10. Sei gelobt, du Baum
11. Habitare fratres in unum
12. Summa
13. Gebet nach dem Kanon