Főkép

Hamarosan indul az idei, immár 24. Sziget Fesztivál. Nem tudom, másnak ez mit jelent, páran talán érdeklődnek, páran talán fújolnak, páran talán rajongók – mi, az ekultura.hu szerkesztőségében többen is évről évre lelkesen várjuk ezt az augusztusi hetet. Ami idén ugyan nem klasszikus hétfőtől-vasárnapig terjedő időszak, inkább hajaz a korai Szigetek időrendjére, kiegészítve a nulladik és a mínusz egyedik nappal. Ráadásul 2016-ban úgy tűnik, hogy újfent rekord fog dőlni, és minden korábbinál többen leszünk a Hajógyári füvén. Már hónapokkal korábban elfogyott a kétféle (öt- és hétnapos) bérlet, egy ideje már a nulladik napra sem lehet jegyet kapni (hiába, Rihanna legalább akkora név, mint tavaly Robbie Williams), de ez biztosan nem szegi a kedvünket, hiszen, valljuk be, Szigetre járni egészen különleges élmény.

 

Fesztiválra a zene miatt megyünk – írhatnánk reflexszerűen, ha most lenne az első Szigetünk, de erről természetesen szó sincs. Kulturális programok egész garmadája vár minden látogatót, az operától kezdve a cirkuszig, és akkor még a különböző egyéb tevékenységekről nem is szóltunk. Mégis, úgy gondoljuk, a legtöbb fesztiválozóban ezek csak a „jóleső” pluszt adják, és a központban a zene áll: hogy évről évre láthassunk olyan zenekarokat, akikért rajongunk.

 

Az ekultura.hu szerkesztőségével immár sokadik éve rendszeresen kinézünk, évről évre próbálunk valamit átadni az élményből, próbáljuk bemutatni mindazt a gazdagságot, amit a Sziget képvisel. Mezei Attila és Szabó Dominik elsőként pár olyan programot ajánlanak, amit szerintük vétek lenne kihagyni – szokás szerint erősen szubjektíven azokat, amikre leginkább kíváncsiak.

 

szerda, augusztus 10.

 

Marky Ramone`s Blitzkrieg (USA) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Egy olyan vén csatalónak, mint amilyen én vagyok, mindenféleképpen kötelező. Mindenki másnak pedig csak erősen ajánlani tudom, hogy egy stílusteremtő/stílust meghatározó zenész produkcióját megnézze, még akkor is, ha ez sajnálatos módon már nem tud „a” Ramones lenni. (MA)

 

 

Szabó Balázs Bandája (H) – Petőfi Rádió / Telekom Volt Fesztivál Színpad

Tudom, tudom, milyen választás már egy magyar bandát várni, amikor a szomszédos színpadon kultikus dél-afrikai (Die Antwoord) és brit (Skunk Anansie vagy The Chemical Brothers) zenekarok tüzelik a közönséget?! Én azonban nagyon bírom Szabó Balázsékat, ráadásul még sosem hallottam őket késő este (a koncert 23:15-kor kezdődik) koncertezni, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, hogy az amúgy zenei programban nem épp túltengő hétfői napon mennyire mozgatják meg a közönséget. Nem is testileg – inkább lélekben. Abban mindig erősek. (SZD)

 

 

Sick Hyenas (D) – Európa Színpad

Néha pszichedelikus, néha pörgős, alapvetően rock’n’roll. Mi kell még? (MA)

 

 

csütörtök, augusztus 11.

 

Jake Bugg (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Két éve már láttam ezt a fiatal brit srácot színpadon, és engem simán megvett magának. Van valami olyan koraérettség, valami olyan idegenség, valami teljesen egyedi és különleges a hangjában, ami rabul ejt – meg amúgy is nagy rajongója vagyok a folk rocknak / blues-nak. Bár a legújabb albumával még nem sikerült nagy barátságot kötnöm, bízok benne, hogy majd élőben megint hatni fog rám. (SZD)

 

 

Buika (E) – Világzenei Színpad, bemutatja az IBIS

Ha valaki jazzbe hajló latin ritmusokra vágyik, az nem hagyhatja ki ennek a csodálatos hangú énekesnőnek a koncertjét. Akinek kell egy kis megnyugvás vagy, hogy egy kicsit elvarázsolják, annak itt a helye! (MA)

 

 

Parov Stelar (A) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Igazából én sem értem, hogy ez miként történhetett meg, de még sosem hallottam élőben Parov Stelar bandáját. Pedig vannak olyan évek, amikor többször is Magyarországon járnak (ami a szomszédos Ausztriából talán nem olyan meglepő), Szigeten sem most lépnek fel először... mégis, valahogy eddig elkerültük egymást. De majd most! Ellenállhatatlan electro-swing kombó, lüktető dallamok, finom ének, kusza, de mégis mosolyogtató megoldások – ott kell lennem. (SZD)

 

 

péntek, augusztus 12.

 

Bastille (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Szintén két éve láttam őket a Szigeten élőben, viszont nem épp a legideálisabb körülmények között: az eső ugyan akkorra már éppen elállt, de ettől a Nagyszínpad előtti tér olyan sártengerré változott, hogy örültem, ha fenn tudtam maradni az alumíniumfolyosón – ott legalább bokáig nem süllyedtem a földbe, de cserébe hatalmas tömeg volt, és persze mindez a színpad szélénél. Úgyhogy most egy olyan koncertre számítok, amit egy picit jobban sikerül élvezni: elvégre a brit indie rock/pop bandát még mindig kedvelem, így egy hangulatos koncertre számítok. (SZD)

 

 

I Ministri (I) – Európa Színpad

Hogy a manapság divatos kifejezéssel éljek, remélem a bulis nótáit részesíti előnyben majd ez klasszikus felállású (két gitár, egy dob) olasz trió. Remek kis rock’n’rollt várok és egy nagy sebességen pörgő koncertet. (MA)

 

 

szombat, augusztus 13.

 

Soviet Suprem (F) – Világzenei Színpad, bemutatja az IBIS

Nagyon tűnődtem, hogy a szombati világzenei programból a Leningradot vagy a Soviet Supremet emeljem ki, de miután az előbbi őrült-ska bandát már hallottam élőben (és milyen jó is volt!), igazából az utóbbiakat várom jobban. Hatalmas bulizás, rapes világzene, állandó kikacsintások a szovjet világra, nevetés, könnyed nóták – az esti durvulás előtt jó lesz egy ilyen koncert. (SZD)

 

 

Quimby (H) Dan Panaitescu Nagyszínpad

Nem tudom, mikor láttam őket utoljára koncerten, egyrészt ezért is kíváncsi vagyok rájuk. Másrészt az új lemez beharangozó nótái nagyon bejöttek – a kérdés már csak az, hogyan működnek élőben. (MA)

 

 

Muse (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mióta rendszeresen járok a Szigetre, azóta minden évben legalább egy kedvenc együttesemet is meg tudom nézni valamelyik napon. Idén talán a Muse-nak örültem a legjobban: elég rég jártak utoljára Magyarországon, így én még nem hallhattam őket élőben. Viszont nagyon szeretem ezt a kemény elektronikus rockot, amit művelnek, még akkor is, amikor a teljesen elboruló, pszichedelikus, már-már szimfonikus dallomok felé haladnak. A Sziget legjobb koncertjére számítok. (SZD)

 

 

vasárnap, augusztus 14.

 

Malasañers (E) – Világzenei Színpad, bemutatja az IBIS

Nincs is annál jobb, mint ír kocsmazenével kezdeni egy napot. Ez a spanyol banda erre pont megfelelőnek ígérkezik. Ha nem okoznak csalódást – és miért tennék? –, akkor egy igencsak vidám napnak nézhetünk elébe. (MA)

 

 

Bloc Party (UK) – OTP Bank / A38 Színpad

A Bloc Party-val sosem tudtam igazán mit kezdeni az egész post-punk revival / indie rock vonulatból, amit amúgy nagyon kedvelek, de sokszor azt éreztem, mintha a BP már nagyon a pop felé haladna. Viszont van pár számuk, amit nagyon szívesen hallgatok, úgyhogy kíváncsi vagyok, az A38 sátrában hogyan fognak szólni. (SZD)

 

 

hétfő, augusztus 15.

 

Kaiser Chiefs (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Ha már az előbb szóba került a post-punk revival: ha valakiket imádok ebből a szcénából, akkor az a Kaiser Chiefs. Talán még 2009 környékén ismerkedtem meg velük, az akkor nagyon népszerű „Ruby” című számukkal – azóta volt pár rosszabb meg egy egészen jó albumuk is, viszont élőben még sosem láttam őket. A Muse mellett a másik együttes, akikre nagyon kíváncsi vagyok, szeretnék egy letaglózó, magával ragadó koncertet hallani tőlük. Még akkor is, ha idén egy nagyon furcsa irányba indultak el a britek... (SZD)

 

 

LA-33 (COL) – Világzenei Színpad, bemutatja az IBIS

Azt mondják, rockos salsa. És tényleg valami ilyesmi a kolumbiai brigád zenéje, ami szinte az első pillanatban magával tudott ragadni. Igencsak vidám hangulatú koncertre van kilátásunk a koraesti órákban. (MA)

 

 

Noel Gallagher’s High Flying Birds (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Noel Gallagher a kilencvenes évek legendás bandájából, az Oasis-ból lehet ismerős – ahonnan azonban már jó pár éve a testvérével való hadakozás következtében kiszállt. Elindította viszont a saját, kvázi-szóló projektjét, ahol szabadon kibontakoztathatja tehetségét, mint ahogyan azt már két igen zseniális album is bizonyítja (nekem a Chasing Yesterday a kedvencem). Kicsit szomorú vagyok, hogy Oasis-dalokkal is turnéznak, nem csak a High Flying Birds-számokkal, de azért így is kihagyhatatlan koncert. (SZD)

 

 

kedd, augusztus 16.

 

Parkway Drive (AUS) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

És a végére valami zúzás végre, ami szerintem annyira hiányzik már erről az eseményről, mint egy falat kenyér. Nagyon remélem, hogy az ausztrál banda helyre tesz mindent és mindenkit. (MA)

 

 

The Last Shadow Puppets (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Két igen neves zenész, az Arctic Monkeys és a The Rascals frontemberei összeálltak, és úgy döntöttek, mókáznak együtt egy kicsit. Aztán született belőle egy lemez, nem is akármilyen. Majd amikor már mindenki azt hitte, hogy kész, vége, ennyi volt, jó móka volt, de mindenki foglalkozik inkább a saját dolgaival, 2016-ban hirtelen kijött a második album is. Nem hiszem, hogy lenne ennél aktuálisabb együttes az idei Szigeten – szerintem rájuk még nagyon sokat kell figyelni a jövőben. Úgyhogy kötelező ott lennem. (SZD)

 

 

Tudósok (H) – Petőfi Rádió / Telekom Volt Fesztivál Színpad

Utolérhetetlen, kihagyhatatlan, gyönyörű! Ez a Tudósok. Látni kell! (MA)