Főkép

Iraki háború, evolúció, szénlábnyom, gazdasági válság, adócsalások, második világháború… akár hiszed, akár nem, ezek mind remekül megférnek Tim Harford könyvében, amelyben a siker receptjét igyekszik felkutatni. És akármilyen hihetetlenül is hangzik, ez a könyv veszettül izgalmas, még akkor is, ha amúgy a pénzügyi válságról vagy a vietnámi háborúról szóló elemzések olvasgatása nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé.

 

A nyugati világban ma leginkább elterjedt individualista világnézet szerint a siker a legfontosabb kulcsfogalom egy ember életében. Gyakran azonban hajlamosak vagyunk „biztosra menni”, és bele sem kezdeni valami olyasmibe, aminek nem látjuk tisztán a végkifejletét – tehát nem merünk kísérletezni. Tim Harford egy sor szemléletes példán keresztül ered a sikeres alkalmazkodás nyomába. Példái elsősorban a vállalkozások világára vonatkoztathatók, de magánszemélyként is sok tanulságot lehet levonni ezekből az érdekfeszítő eszmefuttatásokból.

 

A szerző egyesével mutatja be azokat a tényezőket, amelyeknek figyelembe vétele fontos ahhoz, hogy egy vállalkozás, egy cég, egy civil szervezet vagy akár egy személy sikeresen tudjon alkalmazkodni az őt körülvevő, folyamatosan változó tényezőkhöz. Részletesen bemutatja, hogyan működik egy rugalmas rendszer, hogy miért fontos a kísérletezés, a visszajelzés, vagy a „Mi a teendő vészhelyzet esetén?” című terv elkészítése. A bemutatott példák mind nagyléptékűek: hogyan kísérletezik az evolúció; miért volt alkalmatlan az amerikai katonaság végtelenül merev és bürokratikus modellje a vietnámi és az iraki háború kezelésére; miért kell óvatosan bánnunk a szénlábnyomunk kiszámolásával; mi a hibája jelenleg a legtöbb afrikai (és egyéb harmadik világbeli) segélyezési modellnek; hogyan következtek be katasztrofális robbanások az olajfúró tornyokon… és más hasonló, izgalmas kérdések, amiknek első pillantásra nincs feltétlenül sok közük az alkalmazkodás kérdéséhez, azonban remekül modelleznek egy-egy, a témakörhöz kapcsolódó kulcsfogalmat.

 

Sokszor halljuk mostanában, hogy a világ egyre növekvő ütemben változik, ami gyorsabb alkalmazkodást is kíván. Harford rámutat, hogy a globális problémák, mint például a pénzügyi válságok vagy a szegénység felszámolására irányuló kísérletek hátterében gyakorlatilag ugyanazok a problémák állnak: hogy ezek az önmagukon túlnőtt rendszerek képtelen a gyors reagálásra, a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodásra, a rugalmas változásra. Azt is gyakran halljuk, hogy minden mindennel összefügg, ami a globalizáció hatásainak köszönhetően ma igazabb, mint bármikor az emberiség történelmében. Ha összerakjuk ezt a két dolgot, egyértelművé válik, hogy érdemes lenne némileg rugalmasabbá tenni az egyre merevebb és bürokratikusabb rendszereket, legyen szó politikai, pénzügyi, oktatási, katonai, vagy bármilyen egyéb rendszerről. Tim Harford ebben az elképesztően bonyolult útvesztőben igyekszik irányt mutatni azok számára, akik szeretnének a lehető legjobban boldogulni.

 

Bár a könyv komoly kérdéseket feszeget, egyikbe se megy bele olyan mélyen, hogy a laikus olvasó ne érthesse azokat. A stílus végig könnyed, élvezetes és gördülékeny, ami élvezetes olvasmánnyá teszi Az alkalmazkodás logikáját. Ajánlom mindenkinek, aki egy izgalmas ismeretterjesztő olvasmányra vágyik, vagy szeretne egy kicsit a siker (és az alkalmazkodás) logikája mögé nézni!