Főkép

Sokféle ismeretterjesztőt írtak már. Gyerekeknek és felnőtteknek szólót. Van, aminek kicsit túl tudományosra sikerül a stílusa vagy erőltetett poénokkal nyomják tele, és van, amit sikerül pont jól eltalálni. Akad olyan is, amit annyira lebutítanak, hogy a végére szinte semmi információtartalma nem marad, mások pedig arra ösztönzik az olvasót, hogy nézzen utána alaposabban a dolgoknak.

 

A Mi lenne, ha átmennénk állatba? egyértelműen a jobb fajta ismeretterjesztők közé tartozik. Az illusztrációk és a felépítés miatt úgy néz ki, mintha kizárólag gyerekekhez szólna, de a látszat ellenére az idősebb korosztály is bőven találhat benne érdekességeket. Jó volt végre egy olyan, gyerekeknek szóló ismeretterjesztőt kézbe venni, ami túllép az „oldalanként néhány kép meg némi lebutított szöveg elég lesz”-koncepción, és ilyen újszerűen, viccesen igyekszik az érdekességeket bemutatni, miközben a humora nem válik erőltetetté.

 

A könyv felépítése a következő: egy-két oldalanként kapunk az arcunkba egy meglehetősen figyelemfelkeltő (és nem ritkán provokatív) kérdést, amikre utána rögtön pár soros válasz is érkezik. Egy-egy témához több, egymással lazán összefüggő példa is kapcsolódik az állatvilág érdekességeiből kiemelve. A lelkesebbek persze tovább is gondolhatják a felvetéseket: például hogy mi lenne, ha az élet egy musical lenne, ha kősziklát reggelizhetnénk, vagy ha egyszerre 850 kolbászt is megehetnénk? Esetleg ha örökre gyerekek maradnánk? Vagy parazita lenne a nyelvünk? Ezekre, és még néhány hasonlóan izgalmas kérdésre kaphat választ a kíváncsi felfedező, ha végig meri olvasni a könyvet. Vannak ugyanis olyan részek, amiket a kényesebb gyomrú olvasóknak ajánlatos inkább átugrani, ha nem viselik jól a gusztustalan vagy ijesztő dolgokat!

 

A szerzőpáros jópár érdekességet válogatott össze a természet csodáinak végtelen tárházából. Egyedi humoruknak (és a remek illusztrációknak) köszönhetően biztos, hogy mindenkinek lesz, ami megmarad – akár azért, mert kirívóan gusztustalan (milyen lenne, ha néhány kígyóhoz hasonlóan ki tudnánk lökni a légcsövünket, hogy egy nagyobb falat leszaladjon a torkunkon?), mert nagyon ijesztő (elég rémisztő lenne, ha az apukák a hím sügérekhez hasonlóan néha minden átmenet nélkül elfogyasztanák ebédre a gyerekeiket), vagy esetleg mert roppant hasznos (milyen egyszerű lenne egy kaméleonnyelvvel lecsapni az utolsó szelet tortára!). Hat éves kor felett bárki számára élvezhető, akár egy szuszra akarja végigolvasni, akár csak szabad perceiben szeretne érdekességeket böngészni. Kalandra fel, legalább gondolatban menj át egy kicsit állatba!