Főkép

Bírom a pandákat, bár megmagyarázni nem tudom, hogy miért, a mókás kinézetüknek viszont egészen biztosan köze van a dologhoz. Hát lehet nem szeretni azt az édes fehér fejüket a két fekete füllel és a szemek alatti karikákkal? Ráadásul nem egy idegbeteg faj, márpedig a mai rohanó, sőt, inkább eszeveszetten száguldó világban jó látni, hogy lehet ilyen nyugodtan, kényelmesen, megfontoltan is élni. Oké, így a kalandok is elkerülik őket, de persze meggyőződésem, hogy ez őket egy cseppet sem zavarja, és talán megelégszenek annyi változatossággal, amennyi az étrendjükben akad. Merthogy a közvélekedéssel ellentétben a pandák nem csupán bambuszt majszolnak, ám az egy másik történet.

 

De mi van akkor, ha valakinek ez nem elég? Ha többre vágyik, mint egész nap ülni vagy feküdni, bambuszt rágcsálni, bámulni a felhőket az égen és pózolni a látogatók fényképezőgépei előtt? Nos, Jamie Rix bájos kis története éppen egy ilyen pandakölyökről, Pingről szól, akinek van egy húga, Bo, egy anyukája, Mao Mao, és egy legjobb barátja, Hui, a kék grandala.

 

Ping egészen más, mint a többiek, hiszen ő izgalomra, vad kalandokra vágyik, és persze szívesen látna világot is, amire minden esélye meg is van, ám ahhoz el kell érnie, hogy ő legyen a kiválasztott, aki egy csereprogram keretében elutazhat és távoli állatkerte. De hogyan? Nos, innentől nem mondhatok semmit, nehogy olyan részletet is eláruljak, amit nem kéne, de azt elmondhatom, hogy a kis panda fantáziája, kreativitása, elszántsága és kitartása igazán bámulatra méltó, még ha olykor át is lépi azt a bizonyos határvonalat, de ennyi talán belefér, hiszen tudomásom szerint a nagy felfedezők és feltalálók is valahogy így kezdhették.

 

Jamie Rix bűbájos történetét Sam Hearn illusztrálta, kettejük munkája nyomán pedig egy remek szórakozást nyújtó, de titkon azért tudást is gyarapító könyv született, amit nyugodt szívvel ajánlok a 7-10 éves célcsoport minden tagja számára, de szülői segédlettel akár a kisebbeknek is, garantáltan jól fognak szórakozni. Mao Mao mama bölcsességeit meg akár ki is lehet jegyzetelni kis cetlikre – szerintem egy-két kellemes beszélgetés ezekről is születhet.