Főkép

Miért olyan nehéz a férfinak és a nőnek?
Miért van annyi bajuk egymással?
Miért olyan profik a nők a hazugság leleplezésében?
Mitől indulnak be leginkább a férfiak?
Mire gerjednek a nők?
Mi az a hét hímnemű hiba, ami őrületbe kergeti a nőt?
Milyen a nők szigorúan titkos pontrendszere?
Miért érzik szükségét a férfiak annak, hogy mindenben nekik legyen igazuk?
Miért tűnik úgy, hogy a férfiak egyszerre csak egy dologra képesek?
Miért beszélnek olyan sokat a nők?
Miért kíváncsiak minden apró részletre?
És miért imádnak vásárolni?


Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre ad választ könyvében Allan és Barbara Pease, akik legalább három évtizede keresik a válaszokat a nemek közötti különbségekre, hogy azokból végre felépíthessék a férfiak és a nők között ívelő jelképes hidat.

Én is abban a reményben kezdtem el olvasni a könyvet, hogy választ kapok néhány kérdésemre. Nem azért, mintha bármilyen párkapcsolati problémám lenne, egyszerűen csak foglalkoztat a téma. Sőt, úgy gondolom, akit hidegen hagy a nemek közötti különbségek témája, az hazudik, vagy legalábbis nem mond igazat. Olvasás közben számos kérdésemre választ kaptam, de ezzel együtt (és gyanítom, ez nem szerepelt a szerzők tervei között) felszínre bukkantak feminista hajlamaim.

Igaz ugyan, hogy amióta elolvastam a könyvet, több mindent értek, és valahogy könnyebben is kezelem a férfiakat, mégsem vagyok hajlandó elfogadni, hogy mindig nekem kell türelmesnek és megértőnek lennem, és rávezetni őket a nők működésének titkaira. Hát miért különbek ők, hogy kimaradjanak a tanulással járó gyötrelmekből?

Hihetetlenül jó könyvnek tartom, és legszívesebben kötelező olvasmánnyá tenném mindenki számára, hiszen több éves kutatómunkára építve, könnyed, szórakoztató stílusban, gyakran példákkal illusztrálva, mégis szakszerűen ad válaszokat egyszerűnek tűnő, mégis rendkívül bonyolult kérdésekre.