Főkép

Végre a hazai megjelenések utolérték a szerzőt, így a teljes, eddig megjelent életművet élvezhetjük magyarul. Aki rászánja magát, és szép sorban mind a tizennégy könyvet elolvassa, az nem csupán a II. világháború borzasztóságát ismerheti meg, hanem Sven Hassel írói fejlődését is. Aminek – véleményem szerint – csúcspontja A komisszár. Ugyanis sokkal inkább tekinthető REGÉNYnek, mint bármelyik korábbi írás. Természetesen ez még mindig messze van bármely Erich Maria Remarque, Arnold Zweig, Konsztantyin Szimonov, Eric Lambert, Henri Barbusse vagy Stefan Heym regénytől.

Egyrészt még mindig töredezettebb a megszokott regényeknél, másrészt Hassel sosem társít eszmei mondanivalót a cselekményhez. Jól ismert alakjai büntetőszázadban harcolják végig a háborút, ha úgy tetszik, élve kerültek a pokolra, a purgatórium mellőzésével. Egy dolgot sosem szabad szem elől veszíteni olvasás közben: bár egyértelműen érezhető, hogy Hassel szemtanúként ír a háborúról, nem krónikásként számol be a látottakról, hanem írói szabadsággal, tetszése szerint alakítja a történetet.

Nincs ez másként A komisszár esetében sem, amely nagyjából 1942-43 idején játszódhat (erről nem kapunk érdemi információt). A második szakasz – ahol a történet szereplői szolgálnak – ismét az orosz fronton harcol, a változatosság kedvéért ezúttal harckocsikban. Miközben tapasztalatuknak és jobb felszerelésüknek köszönhetően törnek kelet felé, halottakat, kiégett tankokat és lerombolt településeket hagynak maguk mögött. A bevezető, páncélosok által vívott csetepaté – a maga kaotikus őrületével – minden további nélkül megérdemli az egyik legjobb Hassel harcleírás címet.

Amikor aztán a megfogyatkozott és kifáradt emberek végre egy kis pihenőhöz jutnak, bekövetkezik az igazi katasztrófa. Porta megismerkedik Verával, akinek férje komisszárként harcol a front másik oldalán. De nem is a távollévő politikai tisztről beszélgetnek, hanem arról a hatalmas aranykészletről, ami csak arra vár, hogy valaki megszerezze magának. Ennél több már nem is kell: kezdetét veszi a második szakasz legvakmerőbb akciója a mindenki által vágyott gazdagság reményében. Különleges regény, és csak még különlegesebbé teszi, hogy ez a szerző utolsó műve.


A szerző életrajza