Főkép

„A lajhár az az állat, amelyikből nem lesz őszibaracklé, nem sínen jár, és nem kerget kétségbeesésbe a nyafogásával.”

 

Legalábbis Kaszás György szerint. Valójában a dolog ennél egy kicsit bonyolultabb, legalábbis a rendszertani besorolás szerint. Mutatom.

Ország: Állatok (Animalia)

Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)

Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)

Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)

Osztály: Emlősök (Mammalia)

Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)

Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)

Öregrend: Vendégízületesek (Xenarthra)

Rend: Szőrös vendégízületesek (Pilosa)

Alrend: Lajhárok (Folivora)

 

Hát, tényleg nem egyszerű, legalábbis a hétköznapi emberek számára. Kaszás György és állandó grafikus tettestársa, Elek Lívia osztották már az észt és a képet medvékről, orrszarvúkról, békákról, zsiráfokról, férfiakról, emberekről, nőkről, egerekről, kengurukról, majmokról, kutyákról, koalákról, tigrisekről, tevékről, tehenekről, disznókról, lovakról, nem csoda hát, ha a lajhárok is sorra kerültek. Mert mit is látunk, ha ránézünk egy ilyen mókás lényre? A mellső végtagjai hosszúak, a hátsók viszont rövidek, hatalmas karmaik vannak, a fejük gömbölyded és rövid, a szájnyílásuk, szemeik és fülkagylóik kicsik, farkuk alig észrevehető. Ezen kívül buták, viszont kiváló a szaglásuk, cserébe a hallásuk és a látásuk szinte elhanyagolható. Csoda hát, ha nem lehet őket komolyan venni? Nem hiszem. Sőt, szerintem ők maguk sem veszik komolyan önmagukat, hát még egymást. Viszont kitűnően úsznak és odafigyelnek a higiéniára.

 

Hogy ezeknek mi közük egymáshoz? Semmi. De jól hangzanak. Arról nem is beszélve, hogy egy kreatív ember számára miféle ötleteket adnak. Márpedig Kaszás György kreatív ember, aki nem átall olyasmit mondani, hogy „a lajhár pont úgy néz ki, mint egy retikülből kikandikáló baba.” Ami alapján felmerülhet egy normális emberben, hogy ez a fickó vagy lajhárt nem látott, vagy babát, de hogy a retiküllel problémái vannak, az biztos. Vagy mégsem? És a retikül rendben van, csak a többi nincs. Fogalmam sincs. De szerintem neki sem. De az is lehet, hogy Elek Lívia tehet mindenről. Mondjuk, ha a képeket nézem, ez tényleg így van. Mert azok nélkül azt hihetnénk, hogy fogalomzavarban szenved valaki. Így viszont akár képzavar is lehet. Amit remélem, egyetlen orvos sem akar meggyógyítani. Ha mégis, könyörgöm, akadályozzuk meg benne.

 

Szeretem ezt a könyvecskét, másnak ugyanis a legjobb indulattal sem lehet hívni, hiszen picike is, vékonyka is, ellenben humoros, sőt, olykor kifejezetten fárasztó. Nem hiszem, hogy akadna olyan ember, aki ne mosolyodna el legalább egyszer olvasás közben. Ha mégis van ilyen, legyen kedves forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.