Főkép

Az Amerikai Egyesült Államok Burlington városában született James Fenimore Cooper (1789. szeptember 15.–1851. szeptember 14.) nem biztos, hogy így tervezte, de a tény vitathatatlan: neki köszönhetjük a legjobb indiánsorozatot, a Bőrharisnya-ciklust (nevét az elsőként írt részről kapta), melyet ma Nagy indiánkönyvként emlegetünk - tagjai: a Vadölő (1841), Az utolsó mohikán (1826), a Nyomkereső (1840), a Bőrharisnya (1823) és A préri (1827).

Hozzá képest Karl May 50 évvel későbbi művei – bár cselekményben gazdagabbak – csak enyhe másolatnak tűnnek, mivel nem érződik bennük a személyes élmény, amely megteremti a hitelességet. Márpedig Cooper saját szemével látta a háborítatlan vadont – és azt is, miként teszik mindezt tönkre az egyre nyugatabbra terjeszkedő telepesek. Történeteinek feszültségét az a megismételhetetlen pillanat adja, amikor még megvan a régi, de már formálódik az új. Ebbe a közegbe illeszkedik a cselekmény, melynek középpontjában az általa kitalált fehér vadász figurája áll, aki eredendő tisztaságával kommentálja mind a saját, mind pedig a rézbőrű társadalom előnyeit és hátrányait.

Olyan hősről van szó, aki szilárd erkölcsi alapokkal rendelkezik, s természetszeretete felülmúlja emberi kapcsolatok iránti vágyát – leginkább ennek köszönhető magányossága. Nem mintha nem érezné jól magát a határvidéki településeken, de igazi otthonának a végtelen vadont tartja. Romlatlanságát hangsúlyozandó megalkotója meglehetősen kevés elméleti tudással ruházza fel, de ezt bőven ellensúlyozza az a gyakorlati ismeret, ami az életben maradásához szükséges. Kis túlzással megtestesíti mindazt, ami ideális példaképpé teszi az ifjúság számára.

A sorozat egyébként – meglepő módon – nem tényleges időrendi sorrendben íródott, s ez meglátszik a regények minőségén is. Legjobbnak az 1841-es Vadölőt tartják – ekkorra tanult meg Cooper jó regényeket írni. Ha megmaradt volna eredeti foglalkozásánál, nem csak „Nagy indiánkönyv”-vel lennénk szegényebbek, hanem nagy valószínűséggel a western is egészen másként nézne ki (ami nélkül viszont ugye a westernfilmek története is másként festene).

A sorozat kötetei (cselekmény szerinti sorrendben):
Vadölő (1841)
Az utolsó mohikán (1826)
Nyomkereső (1840)
Bőrharisnya (1823)
A préri (1827)