Főkép

Minden az alábbi videóval kezdődött, ami egy world music toplista első helyén szerepelt, és ez a tény, mármint a helyezés, olyan hatással volt rám, mint huszárlóra a trombitaszó. Természetesen muszáj volt elindítanom – és régen nevettem ennyit zenehallgatás/nézés közben. Úgy gondolom, az együttes teljesen élethűen hozza a vidéki hangulatot, a „kiművelt” muzsik figuráját, a hanyag eleganciával viselt usankák pedig megadják azt a vodkaszagú hangulatot, amiért nem lehet őket komolyan venni, csak szeretni és élvezni a zenéjüket.
 
A mai napig vigyorgok, ha elkezdődik a mozi. A két énekes valami hihetetlen bamba arcot tud vágni, de a kapával borotválkozó jóember, vagy a befejezés is éri a pénzt. Ezek után persze nem kerülhettem el soromat, és meghallgattam az utolsó lemezüket, aminek már a címe (Karácsony) is az orosz népzene és a gregorián kórusok vegyítéséből létrejövő zene hangulatára utal, ráadásul, amennyire nemlétező orosztudásom segítségével kibogarásztam, a szöveg is Krisztus születésével és a karácsonnyal foglalkozik. De mivel a korábban említett videó a 2009-es albumhoz készült, már indítottam is a szóbanforgó, Жили-были című lemezt.


 

És igen. Ezt kerestem, egy vicces, végtelenül vidám, mindazonáltal stabil zenei alapokra építkező világzenei albumot. Számomra a világzene (közismert nevén world music) azt jelenti, hogy az előadók olyan muzsikát játszanak, amely egyszerre tartalmaz rájuk jellemző népzenei elemeket vagy legalább dallamvilágot, ritmusképleteket, de közben az egész mégis modern, és világszerte élvezhető. Na az Отава ё pontosan ezt műveli.

 

A zenekar tagjai Szentpéterváron élnek, és különböző népzenei együttesekben kezdték pályafutásukat. Az Отава ё egyfajta szabadidős tevékenységként indult, amelyben a tagok kellő hangszeres tudással bírnak, s ami ugyanilyen fontos, jelentős humorérzékkel rendelkeznek. Egy biztos, a 2009-es albumot nem lehet komolyan venni. Egyrészt mert számos közismert dal feldolgozása hallható rajta (orosz, olasz ésatöbbi), másrészt van abban valami ellenállhatatlanul mókás és életteli, amikor hagyományos hangszereken (duda, hegedű, citera) modern számokat játszanak. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a lemezt, akkor a vidám fedné legjobban a valóságot.
 
A lemezen több csúcspont van, kezdve rögtön a második nótával (кадриль), aztán a klippes „про Ивана groove” sem gyenge, vagy azért, mert már rengeteget hallgattam, vagy mert rafinált húzása van, azonmód bólogatásra, táncra késztet. Aztán ott van a „во кузнице”, ami egyrészt meglepő módon zeneileg amerikai, szövegileg orosz, énekét tekintve pedig kilóg a többi szerzemény közül. Rögtön utána egy életvidám polka (финская полька) hív táncba mindenkit. A többi nóta sem rossz egyébként, csak nem ragyognak annyira, mint a korábban említettek. Remélem a bőségesen elhelyezett videók mindenkit meggyőznek arról, hogy az Отава ё valóban különleges zenét játszik, amit egyszerűen muszáj szeretni, és hogy humoros ötleteik nem csak egy klipre korlátozódnak, illetve élőben sem bénáznak.
 

Nem tudom merre mennek tovább a karácsonyi kitérő után, mindenesetre igyekszem majd szemmel tartani őket. Addig marad a mondás: az oroszok már a lejátszómban vannak.
 
Az együttes tagjai:
Юлия Усова
Тимур Сигидин
Алексей Белкин
Пётр Сергеев
Дмитрий Шихардин
Алексей Скоссырев

A lemezen elhangzó számok listája:
1. интро
2. кадриль
3. жил-был у бабушки серенький козлик
4. про Ивана groove
5. лезгинка
6. гавоты
7. про Диму и Петю
8. во кузнице
9. финская полька
10. Иванушка рачек
11. риорита
12. крутится-вертится шарф голубой

Diszkográfia:
Наш первый альбом (2006)
Жили-были (2009)
Рождество (2011)