Főkép

Fülszöveg:
Amit a világ legelismertebb emberei tudnak a pénzügyi függetlenségről és a sikerről.

Az élet nem csak úgy megtörténik veled. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálsz az egyes helyzetekre. Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni. Gazdagság vagy szegénység. Egészség vagy betegség. Beteljesedés vagy csalódottság. Öröm vagy bánat. A döntés a te kezedben van, úgyhogy dönts bölcsen!

Részlet a könyvből:

Három évig tartott, mire ez a könyv elkészült, és közben mindvégig sokan biztosítottak a támogatásukról. Volt idő, amikor úgy tűnt, soha nem érünk a végére. Végül azonban, kitartásunknak és lelkes összpontosításunknak köszönhetően, elkészült. Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki segített és támogatott minket, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre.
Fran Hewitt, maga vagy a megtestesült erő. Hihetetlen kitartásra vall, hogy megbirkóztál a rengeteg frusztrációval, a szoros határidőkkel és azzal, hogy az utolsó pillanatban kellett átnézned szövegeket. Szívből jövő köszönet! Jennifer és Andrew Hewitt, köszönjük a biztatást, a visszajelzéseket és a kreatív ötleteket.
Dan Sullivan, köszönjük, hogy ilyen fantasztikusan vezeted az üzleti tréning világát, és hogy ilyen nagy hatású mentorunk vagy. Köszönjük Jim Rohn, George Addair, Patricia Fripp, Ed Foreman, David McNally, Lance Secretan, Somers White, Rosita Perez, Danny Cox, Valerie Morse, Peter Daniels, Richard Flint, hogy sok más tanítóval együtt – akiket túl hosszú lenne mind felsorolni – együttes bölcsességetekkel és útmutatásokkal segítségünkre voltatok az elmúlt tizenöt évben.
Köszönjük Tim Breithauptnak, hogy kiváló, Take This Job and Love It!: The Joys of Professional Selling című könyvével ösztönözte e könyv létrejöttét. Gail Pocock, igazi bajnok vagy. Kimagasló a szakmai tapasztalatod és kreativitásod a nyomdai szedés, a tipográfia és a borítótervezés terén. Köszönjük Rod Chapmannek, akinek a szerkesztői erényei elsőrangú terméket eredményeztek. Köszönjük továbbá Georgina Forrestnek és Shirley Flahertynek, hogy csodával határos módon sikerült elolvasniuk és legépelniük szinte olvashatatlan macskakaparásunkat. Köszönjük Elverina Labának, hogy lelkesen segítette az értékesítést, amíg Les „nem volt jelen”.
Külön köszönet minden ügyfelünknek, akik az Achievers Coaching Programban vesznek részt, és akik személyes bizonyítékai, hogy ezek a stratégiák valóban működnek a gyakorlatban is. Köszönet továbbá Jack Canfield képességfejlesztő szemináriuma 1998-ban végzett osztályának – nagyra értékeljük lelkesedéseteket és biztatásotokat.
Köszönjük Philip Keersnek és Ken Johnstonnak, hogy fáklyavivőként mutatjátok nekünk az utat; fantasztikus partnerek vagytok.
Köszönet mindenkinek Jack irodájában: csodás csapat vagytok, és együttműködésetek nélkül nem lett volna meg a lendületünk, hogy tartsuk a határidőket. Külön köszönet Deborah Hatchellnek, hogy a szokásosnál is zaklatottabb időkben megnyugtatott minket, és nem hagyták el kiváló kommunikációs képességei. Köszönet Nancy Mitchell Autiónak, hogy Shirley Flahertyvel elvégezték az engedélyek beszerzésének megerőltető munkáját. Köszönet Ro Millernek, a „telefonközpont királynőjének”, hogy kedves volt, és segítségünkre volt azokban végtelenül hosszú telefonbeszélgetésekben. Köszönet Veronica Romerónak, aki gondoskodott róla, hogy a kéziratok időben kimenjenek, de ami még fontosabb, hogy időben beérkezzenek! Köszönet Teresa Esparzának csodálatosan pozitív hozzáállásáért és segítőkészségéért. Köszönet Chris Smithnek ragyogó kineziológiai képességeiért.
Köszönjük Robin Yeriannak és Leslie Forbes Riskinnek, akik, bár a háttérben maradtak, magas szintű képességeikkel és elköteleződésükkel biztosították, hogy minden részlet a helyére kerüljön.
Köszönet Patty Auberynek éleselméjűségéért és marketingtudásáért.
Hálával tartozunk Inga Mahoneynak és Christopher Canfieldnek is, hogy hagyták Jacket a munkára koncentrálni, és segítettek megteremteni a mindennél fontosabb egyensúlyt a munka és a család között.
Köszönet annak a két embernek, akik mindig mindenkire odafigyelnek: Elisabeth és Melanie Hansennek.
Köszönet Patty Hansennek, hogy jó csapattárs volt a mindennapi feladatokban és a döntéshozatal során.
Nagyon köszönjük Laura Rushnak, aki Mark irodájában olyan hatékonyan közvetített, és megszervezte (sőt, gyakran átszervezte) a fontos telefonbeszélgetéseket.
Köszönet mindenkinek a kiadónál, a Health Communicationsnél, amiért mindenben segítették a projektet, és gondoskodtak róla, hogy a nyomtatási és terjesztési határidők nem túl feszesek.
Köszönet Peter Vegsonek, Tom Sandnek és Terry Burke-nek, amiért összehoztak és igazgattak egy ilyen csodás csapatot.
Külön köszönet Christine Bellerisnek és Allison Janse-nek, hogy nem hagyták, hogy elvesszünk a sok apró részlet útvesztőjében, és hogy azonnal reagáltak minden kívánságunkra. Köszönet Kim Weissnek és Larry Getlennek, hogy vezeték a PR-csapatot, és Kelli Maragninak, hogy annyi ajtót megnyitott az értékesítés előtt.
Köszönet Chuck Bushnak, hogy letisztázta a végső kéziratot.
Szívből jövő köszönet illeti összes szorgalmas segítőnket, akik vették a fáradságot, és elolvasták, feldolgozták és elemezték a gondolatainkat. Név szerint: Anna Alton, Barry Spilchuk, Eileen McDargh, David McNally, Philip Keers, Ken Johnston, Tim Breithaupt, Ralph Puertas, Steve Cashdollar, Bill Cowles, John P. Gardner, Walt Harasty, Keith Jacobsen, Tom Justin, Jeanne Kaufman, Audrey Kelliher, John Olsen, Elye Pitts és Dottie Walters. Visszajelzéseitek és javaslataitok nagy segítséget jelentettek, hogy jobb terméket hozzunk létre.
Külön köszönet Fred Angelisnek, aki mélyanalízist végzett, és számos kiváló marketingötlettel állt elő.
Hálásak vagyunk a sok történetért és példáért is, amelyeket közvetlenül vagy közvetve a barátainknak és ügyfeleinknek köszönhetünk. Projektünk terjedelme és időtartama miatt előfordulhat, hogy kifelejtettünk valakit, aki szintén segítségünkre volt. Ha így van, elnézésedet kérjük, és tudnod kell, hogy nagyra értékelünk.
Ennek a könyvnek a megírása és létrehozatala igazi csapatmunka volt, és ismét csak azt bizonyítja, hogy a sikeres vállalkozáshoz nem varázslatra vagy hókuszpókuszra van szükség, hanem egyszerűen csak koncentrációra.

Előszó
E könyv célja – és amit várhatsz tőle

„Annak, aki el akar jutni a csúcsra az üzleti életben, el kell ismernie, milyen óriási ereje van a megszokásnak – és meg kell értenie, hogy a szokásokat gyakorlás során alakítjuk ki. Gyorsan le kell számolnia rossz szokásaival, mielőtt azok számolnak le vele, és mielőbb el kell sajátítania olyan szokásokat, amelyek segítenek neki elérni a hőn áhított sikert.”
J. Paul Getty

Kedves Olvasó (vagy potenciális olvasó, ha még csak nézelődsz)!
Jelenleg is zajló kutatásaink egyértelműen azt jelzik, hogy manapság az üzletemberekre nehezedő három legnagyobb nyomást az időhiány, a pénzhiány, valamint a munka és a magánélet közti egészséges egyensúly megteremtésére irányuló törekvés jelenti.
Sokak számára az élet ritmusa túl gyors, mintha egy szüntelenül forgó taposómalomban járnának körbe-körbe. Nagy a stressz, és soha nem hagy alább. Egyre nagyobb szükség van arra, hogy az üzletemberek harmonikusabban éljenek, különben kiégett munkamániások lesznek, akiknek alig jut idejük a családra és a barátokra, valamint az élet nemesebb dolgaira. Sokan emiatt óriási bűntudatot éreznek, ami még több stresszhez vezet. Így nem lehet élni!
Ismerős neked is ez a helyzet?
Az összpontosítás hatalma többféleképpen is segítséget nyújt. Jótékony hatásait egyaránt élvezheti az elnök-vezérigazgató, az alelnök, az igazgató, a csoportvezető, az értékesítő, az egyéni vállalkozó, a tanácsadó és az is, aki valamilyen praxist vagy otthoni tevékenységet folytat.

Garantáljuk az alábbiakat:

Ha gondosan tanulmányozod és fokozatosan alkalmazod is a későbbiekben ismertetett stratégiákat, nem csak annyi fog történni, hogy következetesen eléred üzleti, személyes és pénzügyi céljaidat, de messze túlszárnyalod majd jelenleg tapasztalható eredményeidet. Megmutatjuk, hogyan koncentrálj az erősségeidre annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb bevételt érd el, ugyanakkor hogyan élj egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet.
Emellett megtanulod azt is, hogyan helyezd szilárdabb alapokra jövődet egy ritkán alkalmazott technika segítségével, amelyet szokatlan tisztánlátásnak hívunk. És ha mindez nem volna elég, meg fogod tudni, hogyan érj el pénzügyi belső békét olyan módszerekkel, amelyek számos multimilliomosnál már bizonyítottak a gyakorlatban. Megismerkedsz továbbá egy sor olyan gondolattal, amelyek segítenek majd elmélyíteni és ápolni legfontosabb emberi kapcsolataidat.
Azért vagyunk annyira biztosak abban, hogy a könyvben foglalt gondolatok nálad is működni fognak, mert nálunk és több ezer ügyfelünknél már bizonyítottak. Hárman együtt összesen hetvenkilenc évnyi üzleti tapasztalattal rendelkezünk. Ezt a tapasztalatot a való életben szereztük azzal, hogy sok hibát elkövettünk, de közben arra összpontosítottunk, amit a legjobban csináltunk. Most veled is megosztjuk legfontosabb személyes felfedezéseinket, és mindent úgy mondunk el, amilyen a valóságban, ahelyett hogy homályos elméletekkel és filozófiákkal traktálnánk. Így neked már nem kell elkövetned ezeket a hibákat, amivel sok időt, energiát és szükségtelen stresszt takarítasz meg magadnak.

Hogyan hozd ki a lehető legtöbbet ebből a könyvből?
Egy előzetes megjegyzés: ha valamilyen gyors varázsszert keresel, akkor csalódni fogsz, mert itt nincs olyan. Tapasztalataink szerint ilyen varázsszer egyáltalán nem létezik. Valódi elkötelezettségre van szükség, hogy pozitív változást érjünk el. Ezért van az, hogy a rövid tanfolyamokra beiratkozók 90 százaléka semmiféle fejlődést nem tapasztal. Nem fordítanak elég időt arra, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák, amit tanultak, és a jegyzeteik rendszerint porfogóként végzik.
Elsődleges célunk az volt, hogy annyira csábítóvá tegyük ezt a tudást, hogy azonnali cselekvésre késztesse az olvasót. Ez egy felhasználóbarát könyv: nagyon könnyű olvasni.
Minden fejezetben található egy sor stratégia és technika, amelyeket anekdotákkal és lelkesítő történetekkel támasztunk alá. Az első három fejezet lefekteti az alapokat. Ezután minden egyes újabb fejezet egy új, valamely konkrét szokást körüljáró stratégiakészletet mutat be, amelyek segítenek majd jobban összpontosítani és jobban teljesíteni. Ezek a szokások külön-külön is életbevágóan fontosak a jövőbeni siker érdekében, egymással ötvözve azonban valóságos erődítmény építhető belőlük, ami garantálja, hogy az életet a lehető legnagyobb mértékben élvezd. Minden fejezet végén találsz majd néhány akciólépést. Ezeket úgy találtuk ki, hogy segítsék a fejlődésedet. Elengedhetetlenül fontos, hogy végigcsináld őket, ha nagyobb sikerekre és fellendülésre vágysz. Egyszerre mindig egyet kezdj el! Ez a könyv legyen a munkanaplód, amelyet újból és újból elővehetsz és megnézhetsz.
Erősen ajánljuk, hogy olvasás közben mindig legyen a kezed ügyében sorkiemelő és jegyzetfüzet. Így azonnal meg tudod ragadni azokat a gondolatokat, amelyek a legnagyobb hatást teszik rád.
Ne feledd, az egész az összpontosításról szól! A legtöbb ember azért küzd nehézségekkel a munkájában és a magánéletében, mert egyszerűen hiányzik belőlük az összpontosítás. Halogatják a dolgokat, és hagyják, hogy könnyen elterelje valami a figyelmüket, vagy félbeszakítsa őket. Előtted azonban itt a lehetőség, hogy ne ess ebbe a hibába. Ennek a könyvnek egyetlen célja van: arra ösztönözni, hogy kezdj el cselekedni. Ilyen egyszerű az egész. A következő oldalakon bölcsességek gazdag tárháza vár rád. Vágjunk hát bele! Legyen ez a könyv egy jobb jövő záloga, és kívánjuk, hogy mire a végére érsz, igazi gazdagságra tegyél szert.
Őszinte tisztelettel:

(aláírások, xxi. oldal)

U. I.: Amennyiben egy üzleti vállalkozás tulajdonosa vagy, és gyors növekedést szeretnél elérni az elkövetkezendő néhány évben, vásárolj egy példányt ebből a könyvből csapatod minden egyes tagjának! Ha együtt ültetitek át a gyakorlatba ezeket a koncentrációs stratégiákat, sokkal hamarabb eléritek a célotokat, mint reméltétek volna.

1. koncentrációs stratégia

Szokásaid határozzák meg a jövődet

„Amikor elképzeled, hogy milyen lesz majd, nehéznek tűnik; de amikor csinálod, kiderül, hogy könnyű.”
Robert M. Pirsig

Brent Vouri tudta, hogy meg fog halni. A súlyos asztmarohamból felnőttkori légzési elégtelenség lett. Egyszerűen fogalmazva: a tüdeje leállt, mint egy gép, amikor kifogy belőle az olaj.
Az utolsó dolog, amire vissza tudott emlékezni arról az estéről, az volt, hogy vészesen közeledik felé a kórház padlója, aztán beáll a teljes sötétség. Tizenöt napig volt kómában, és ezalatt húsz kilót fogyott. Amikor végre felébredt, még két hétig nem tudott beszélni. Ez jó volt, mert így évek óta először volt ideje gondolkodni. Miért van az, hogy még csak húszéves, de az élete máris majdnem kihunyt? Az orvosok fantasztikus munkájának köszönhetően életben maradt, pedig sokan már úgy gondolták, semmi esélye.
Brent mélyen elgondolkodott. Az asztma születése óta élete részét képezte. A kórházban jól ismerték már, annyiszor kellett stabilizálni az állapotát. Bár gyerekként tele volt energiával, a többi gyerektől eltérően ő sosem tudott komolyabb testmozgást végezni, például korcsolyázni vagy jéghokizni. Tízéves korában szülei elváltak, és ekkor minden felgyülemlett frusztrációja kirobbant. Az ezt követő években folyamatos mélyrepülésben volt, és hamar eljutott a drogokig és az alkoholig, míg végül már napi harminc szál cigarettát szívott.
Az iskolát be sem fejezte, és céltalanul sodródott egyik részmunkaidős állástól a másikig. Bár egészsége gyorsan romlott, úgy döntött, nem törődik vele – egészen addig a végzetes estéig, amikor a teste azt mondta: „Elég!” Most, hogy volt ideje gondolkodni, sikerült levonnia a legfontosabb tanulságot: „Én magam tehetek róla, mert éveken át rossz döntéseket hoztam.” Ezúttal azonban megfogadta: „Ennek vége; új életet akarok.”
Brent lassacskán megerősödött, és végül hazaengedték a kórházból. Nem sokkal ezután eltervezte, hogyan fogja rendbe hozni az életét. Először is csatlakozott egy fitneszprogramhoz. Eredetileg az volt a célja, hogy elnyerje a pólót, amely azoknak jár, akik mind a tizenkét alkalmat sikerrel végigcsinálják. Sikerült is. Három évvel később már aerobikoktató volt. A lendület egyre nőtt benne. Öt évvel ezután már az Országos Aerobikbajnokságon versenyzett. Közben úgy döntött, folytatja a tanulmányait – először is visszament a középiskolába, és leérettségizett, majd elvégzett egy egyetemet.
Ezután egy barátjával saját vállalkozásba kezdtek, és megalapították a Typhoon Sportswear Kft.-t (www.typhoonsportswear.com), amely kiskereskedelmi üzletláncok számára gyárt sportruházati cikkeket. Négy alkalmazottal kezdték, és nemrégiben ünnepelték a tizenötödik születésnapjukat. Ma már több millió dolláros vállalkozásként működnek, hatvanhat dolgozójuk van, és nemzetközi értékesítési hálózattal rendelkeznek, többek között olyan tekintélyes ügyfelekkel, mint a Nike. Brent azzal, hogy úgy döntött, jobb döntéseket fog hozni, és jobb szokásokat vesz fel, teljesen megváltoztatta az életét: az egykori senkiből igazi hős lett.

Lelkesítő egy történet, nem igaz?
Ez itt a lényeg: Az élet nem megtörténik velünk. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálunk az egyes helyzetekre. Ha annak a szokásnak vagy a rabja, hogy sorozatosan rossz döntéseket hozol, gyakran bekövetkezik a katasztrófa. Végső soron a hétköznapi döntéseidtől függ, hogy bőségben vagy szegénységben fogod-e leélni az életedet. Az élet azonban sosem zárja be teljesen az ajtót a lehetőségek előtt.
Ahogy az a következő oldalakról ki fog derülni, a következetes döntések teremtik meg szokásaid alapjait. Szokásaidnak pedig döntő szerepük van abban, milyen irányban bontakozik ki a jövőd. Ebbe beletartoznak azok a szokásaid is, amelyeket az üzleti világ felé mutatsz minden nap, és azok a magatartásformák is, amelyek a magánéletedben játszanak szerepet. Ebben a könyvben végig olyan stratégiák szerepelnek, amelyeket egyaránt alkalmazhatsz a munkában és otthon. Neked az a feladatod, hogy mindegyiket átnézd, és azokat ültesd át a gyakorlatba, amelyek a legnagyobb hasznot nyújtják neked. Egyébként az összes stratégia egyformán jól működik mind a férfiaknál, mind a nőknél – nem függenek a nemtől. Ha még nem vetted volna észre, a piac utóbbi időben tapasztalható egyik legizgalmasabb változása éppen a női vállalkozók számának gyors növekedése.
Ebben a fejezetben a szokások legfontosabb jellemzőit vázoljuk fel. Először azt tudod majd meg, hogyan működnek valójában. Ezután megtanulod, hogyan ismerd fel a rossz szokásokat, és hogyan változtasd meg azokat. Ez lehetővé teszi, hogy szemügyre vedd a saját szokásaidat, és beazonosítsd, melyek hasznavehetetlenek. Végül megismertetünk az egyedülálló sikeres szokások képletével, amely egy egyszerű, ám annál hatékonyabb stratégia, és abban lesz segítségedre, hogy a rossz szokásaidat sikeresekre cseréld. Ezzel a technikával képes leszel arra összpontosítani, ami működik, nem pedig arra, ami nem.

A sikeres embereknek sikeresek a szokásaik
(nyíl)
A sikerteleneknek nem!

Hogyan működnek a szokások valójában?

Szokásaid meghatározzák a jövődet
Mi is tulajdonképpen egy szokás? Egyszerűen megfogalmazva a szokás olyan dolog, amit annyira gyakran csinálsz, hogy már könnyedén megy. Más szóval olyan viselkedés, amelyet újra meg újra megismételsz. Ha kitartasz amellett, hogy új magatartásformát alakítasz ki, az előbb-utóbb automatikussá fog válni.
Ha például hagyományos sebváltós autón tanulsz éppen vezetni, az első néhány óra általában kihívásokat támaszt. Az egyik legnagyobb feladat ráérezni, hogyan kell összhangban kezelni a kuplungot és a gázpedált, hogy szépen, finoman válts sebességet. Ha túl hirtelen engeded fel a kuplungot, a kocsi megakad és leáll. Ha túl erősen nyomod a gázt anélkül, hogy felengednéd a kuplungot, a motor felpörög, de a kocsi nem megy sehová. Van, hogy az autó úgy ugrál az úttesten, mint egy kenguru, hol nekilódulva, hol meg-megállva, ahogy a tanulóvezető küszködik a pedálokkal. Kellő gyakorlással azonban egy idő után a sebváltás zökkenőmentessé válik, és már nem is gondolsz rá.

Les:
Mindannyian a szokások rabjai vagyunk. Minden nap, amikor hazafelé vezetek az irodából, kilenc közlekedési lámpa mellett haladok el. Gyakran úgy érek haza, hogy egyáltalán nem is emlékszem a lámpákra. Mintha öntudatlanul vezetnék. Ha a feleségem megkér, hogy tegyek egy kitérőt, és ugorjak be a boltba hazafelé, gyakran teljesen elfeledkezem róla, mert annyira be vagyok programozva, hogy mindig ugyanazt az utat járjam be.

Nos, a jó hírünk az, hogy bármikor át tudod programozni magad, amikor csak akarod. Ha pénzügyi gondokkal küzdesz, ezt fontos tudnod!
Tegyük fel például, hogy pénzügyi függetlenségre törekszel. Hát nem ésszerű-e ebben az esetben megvizsgálni pénzkereseti szokásaidat? Megvan-e az a szokásod, hogy minden hónap elején először félretegyél? Bevételeid legalább 10 százalékát következetesen megtakarítod és befekteted-e? Erre a válasz vagy „igen”, vagy „nem.” Máris láthatod, vajon a jó irányba haladsz-e. A kulcsszó itt a „következetesen”. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban. Ha minden hónapban így teszel, az egy jó szokás. Az emberek belekapnak ebbe-abba, ha a pénzük gyarapításáról van szó. Rendkívül következetlenek.
Tegyük fel, hogy elkezdesz egy megtakarítási és befektetési programot. Az első fél évben, minden hónapban szorgalmasan félreteszed a 10 százalékodat, ahogyan eltervezted. Aztán történik valami. Hozzányúlsz a pénzhez, mert elmész nyaralni, de megfogadod, hogy a következő néhány hónapban vissza fogod rakni. Pedig dehogy fogod, és pénzügyi függetlenségi programod még azelőtt elbukik, hogy igazából beindulhatott volna! Egyébként tisztában vagy vele, milyen könnyű elérni a pénzügyi függetlenséget? Ha tizennyolc évesen elkezdesz félretenni havi 1000 forintot, évi 10 százalékos kamatos kamatra, akkor hatvanöt évesen több mint 11 millió forintos megtakarításod lesz. Még akkor is van remény, ha csak negyvenöt évesen kezdesz takarékoskodni, bár ebben az esetben kicsit több félretett pénzre lesz szükség.
Ezt hívják a nincs kivétel irányelvének. Más szóval minden áldott nap kitartasz a jobb anyagi jövőkép mellett. Ez különbözteti meg azokat, akiknek van, azoktól, akiknek nincs. (A 9. fejezetből többet is meg fogsz tudni a vagyonteremtésről.)
Vagy vegyünk egy másik helyzetet! Ha a kitűnő egészség megőrzése előkelő helyet foglal el a fontossági listádon, akkor hetente legalább háromszor testmozgást kell végezned, különben kijössz a formádból. A nincs kivétel irányelve értelmében bármi történjék is, erről a szokásodról nem mondasz le, mert hosszú távú jó hatásait tartod szem előtt.
Azok, akik csak kacérkodnak a változással, néhány hét vagy hónap után feladják. És rendszerint jó sok kifogást tudnak felmutatni, miért nem érték el a céljukat. Ha ki akarsz válni a tömegből, és saját, egyéni életstílust szeretnél, meg kell értened, hogy szokásaid határozzák meg a jövődet.
Ez nagyon fontos. Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni. Gazdagság vagy szegénység. Egészség vagy betegség. Beteljesedés vagy csalódottság. Öröm vagy bánat. A döntés a te kezedben van, úgyhogy dönts bölcsen!

Szokásaid meghatározzák az életminőségedet
Manapság sokakat foglalkoztat az életstílus kérdése. Közhellyé váltak az olyan kijelentések, hogy „jobb életet szeretnék” vagy „azt szeretném, ha az életem nem lenne ilyen bonyolult”. Úgy látszik, az anyagi sikerekért folytatott ádáz küzdelem és az úgynevezett sikeres élet csapdái már nem elegendők. Az igazi gazdagságba nem csak az anyagi függetlenség tartozik bele, de az értékes, jelentőségteljes kapcsolatok, az egészség megőrzése, valamint a magánélet és a karrier közti egyensúly fenntartása is.
A lelki és szellemi táplálék is legalább annyira elengedhetetlen követelmény. Időre van szükség, hogy kiaknázzuk és kiteljesítsük lelkünket, szellemünket. Ennek a folyamatnak soha nincs vége. Minél többet tudsz meg önmagadról – hogy hogyan gondolkodsz, hogyan érzel, mik a valódi céljaid, és hogyan akarsz élni –, annál simábban fog előrehaladni az életed.
Ahelyett, hogy hétről hétre egyre csak keményen dolgoznál, elkezdesz majd jobb döntéseket hozni, mert a megérzéseidre hallgatsz, és ösztönösen tudni fogod, mi a helyes döntés. Ez a magasabb szintű éberség fogja meghatározni az életminőségedet minden egyes nap. A tizedik fejezetben megismertetünk majd egy egyedülálló módszerrel, amely mindezt lehetővé teszi számodra. Nagyon izgalmas dolog így élni.

Rossz szokásaid eredményei rendszerint csak hosszú idő múltán mutatkoznak meg

Kérünk, hogy csak akkor kezdj neki az itt következő két bekezdésnek, ha egészen biztos vagy abban, hogy friss és éber vagy. Ha nem, akkor menj, és mosd meg az arcod hideg vízzel, különben nem fogod megérteni ennek az alapvető gondolatnak a fontosságát.

Az emberek soha nem keresték annyira a gyors kielégülést, mint manapság. Olyan dolgokat vásárolnak meg, amelyeket igazából nem engedhetnek meg maguknak, és a fizetést igyekeznek a lehető legjobban elodázni. Kocsik, bútorok, háztartási gépek, szórakoztató elektronika vagy éppen a legújabb „játékok” – hogy csak néhányat említsünk. Azok, akiknek ez a szokásuk, nem győzik utolérni magukat. Minden hónapban lesz valami újabb fizetnivalójuk. Ez gyakran azt eredményezi, hogy túlóráznak, vagy másodállást vállalnak, hogy valahogy ki tudjanak jönni a pénzből, ami újabb stresszt eredményez.
Szélsőséges esetben, ha a kiadásaid rendre meghaladják a bevételeidet, akkor a végső következmény elkerülhetetlen: csődbe mész! Ha valamilyen krónikus rossz szokást alakítasz ki, az élet előbb-utóbb megfizetteti veled az árát. Ennek pedig nem biztos, hogy örülni fogsz. Ez az, amit nagyon fontos, hogy megérts: tetteidnek mindenképpen meg lesznek a következményei. Teljesen mindegy, hogy tetszik-e vagy sem. Az a helyzet, hogy ha kitartóan egy bizonyos módon cselekszel, az eredmény mindig előre megjósolható lesz. A negatív szokások negatív eredményt szülnek. A sikeres szokások pozitív jutalmat vonnak maguk után. Az élet már csak ilyen.
Nézzünk pár példát! Ha hosszú életre vágysz, egészséges szokásokat kell felvenned. A helyes táplálkozás, a testmozgás és a hosszú élet tanulmányozása játsszák itt a legfontosabb szerepet. És mi a valóság? A nyugati világban a legtöbb ember túlsúlyos, túl keveset mozog, és helytelenül táplálkozik. Ezt mivel magyaráznád? Megint csak az „élj a mának” hozzáállásról van szó; a jövőbeni következményekre nem vagy csak alig gondolunk. A napi tizennégy óra munka, heti hét nap előbb-utóbb kiégéshez vezet. Ha hosszú távon mindig csak egészségtelen gyorsételeket kapunk be, a stressz és a magas koleszterinszint együttesen jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Mindezek a következmények életveszélyesek, mégis sokan figyelmen kívül hagyják azt, ami nyilvánvaló, és vidáman sodródnak tovább, nem zavartatva magukat attól a ténytől, hogy a következő sarok mögött talán már ott leselkedik rájuk valami súlyos katasztrófa.
Vagy vegyük a párkapcsolatokat! Bajban a házasság intézménye: csaknem minden második válással végződik. Ha az a szokásod, hogy nem szánsz elég időt, energiát és szeretetet a legfontosabb kapcsolataidra, hogyan várhatsz el boldog végkimenetelt?
A pénzre vetítve ez azt jelenti, hogy rossz szokásaid esetleg oda vezetnek, hogy nem tudsz kitörni a munka soha véget nem érő köréből, pedig idősebb korodban már több időt szeretnél tölteni inkább pihenéssel és szórakozással.
De van jó hírünk is:

A negatív következményeket át tudod fordítani pozitív eredményekké
(nyíl)
Ehhez egyszerűen csak változtatnod kell a szokásaidon – most!

A sikeres szokások kialakításához időre van szükség
Mennyi ideig tart megváltoztatni egy szokást? A leggyakrabb válasz erre az, hogy általában huszonegy napig vagy három-négy hétig. Valószínűleg ez az apróbb viselkedésbeli változtatásokra igaz is. Íme, egy személyes példa:

Les:
Emlékszem, régebben soha nem találtam a kulcsaimat. A nap végén beálltam a kocsival a garázsba, bemasíroztam a házba, és csak úgy ledobtam valahová a kulcsokat. Később aztán, amikor el akartam menni otthonról, hogy találkozzak valakivel, képtelen voltam megtalálni. Ilyenkor megkezdődött a kincsvadászat a kulcsok után, a stressz-szintem észrevehetően nőtt, és amikor végre megtaláltam őket, hanyatt-homlok rohantam a találkozóra, de húszperces késéssel érkeztem, amivel pozitívnak nem igazán nevezhető hozzáállást tanúsítottam.
Erre a visszatérő problémára egyszerű volt megoldást találni. Egy nap a garázsajtóval szemközti falra felszögeltem egy fadarabot, beleillesztettem két kampót, és rábiggyesztettem egy jó nagy feliratot, amelyen ez állt: „kulcsok”.
Másnap este hazaérve elhaladtam a kulcsok új helye mellett, és ugyanúgy bevágtam őket a szoba valamilyen eldugott sarkába. Hogy miért? Mert mindig is így csináltam. Majdnem egy hónapig tartott, mire sikerült rákényszeríteni magam, hogy felakasszam őket, az agyam felfogta, hogy „úgy látszik, mostantól valamit másképp csinálunk”, és új szokás alakult ki bennem. Ma már soha nem tűnnek el a kulcsaim, de jókora erőfeszítésbe került, mire sikerült rászoktatnom magam erre.

Ebben az a bámulatos, hogy huszonegy-harminc nap után már nehezebb nem megtenni valamit, mint megtenni. Mielőtt meg akarnád változtatni valamely szokásodat, először is nézd meg, milyen régóta van meg! Ha valamit már harminc éve ugyanúgy csinálsz, pár rövid hét valószínűleg nem lesz elég a megváltoztatására. Tudomásul kell venned a tényt, hogy egy-egy berögzült szokásnak mélyre nyúlnak a gyökerei. Olyan ez, mintha egy sok szálból összesodort, az évek alatt teljesen összeállt kötelet próbálnál szálaira szétbontani. Nem megy egykönnyen. A régi dohányosok jól tudják, milyen nehéz megszabadulni a nikotinfüggőségtől. Sokaknak egyáltalán nem sikerül, hiába szólnak megdönthetetlen bizonyítékok amellett, hogy a dohányzás jelentősen csökkenti a várható élettartamot.
Hasonlóképpen, ha valaki régóta alacsony önértékeléssel küzd, nem fog huszonegy nap alatt magabiztos személyiséggé válni, és nem fogja meghódítani a világot. Egy teljes évre vagy akár még többre is szükség lehet, hogy pozitív életszemléletet alakítson ki.
A szokások megváltoztatásánál nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy bármikor könnyen visszacsúszhatsz a régi kerékvágásba. Ez akkor következhet be, ha a stressz megemelkedik, vagy valamilyen váratlan krízishelyzet áll fel. Az új szokás esetleg még nem elég erős, hogy ellenálljon ezeknek a körülményeknek, és több időre, energiára és erőfeszítésre lesz szükség. Az űrhajósok például minden egyes eljáráshoz ellenőrzőlistát használnak, hogy minden alkalommal ugyanazt az eredményt érjék el. Te is létre tudsz hozni egy ilyen kudarcbiztos rendszert. Csak gyakorlásra van hozzá szükség. Hamarosan pedig azt is meg fogod látni, hogy nagyon is megéri az erőfeszítést.
Képzeld el, hogy évente csak négy szokásodat változtatod meg! Öt év múlva már húsz pozitív szokásod lesz. Na mármost, húsz új pozitív szokás eredményezne valamilyen változást? Hát persze! Húsz sikeres szokás képes elhozni neked az összes pénzt, amire szükséged van, csodálatos párkapcsolatokat, egészségesebb, energikusabb testet és egy sor új lehetőséget. No, és mi van akkor, ha évente négynél több új szokást teszel magadévá? Gondolj csak bele, micsoda lehetőségek rejlenek ebben!

Normál viselkedésünk akár 90 százaléka is megszokáson alapul
Ahogyan már korábban is említettük, mindennapi tevékenységeink nagy része egyszerű rutin. A reggeli felkeléstől az esti lefekvésig dolgok százait csináljuk mindig ugyanúgy. Ebbe beletartozik, hogy hogyan öltözünk fel, hogyan készülünk fel a napra, hogyan reggelizünk, olvassuk az újságot, mosunk fogat, megyünk be az irodába, köszönünk a többieknek, rendezzük el az íróasztalunkat, egyeztetünk időpontokat, dolgozunk a projekteken, megyünk el találkozókra, vesszük fel a telefont és így tovább. Ha már évek óta végzed ezeket a tevékenységeket, már jó mélyen gyökerező szokásokra tettél szert. Életed minden terén megjelennek, beleértve a munkádat, a családodat, a jövedelmedet, az egészségedet, a kapcsolataidat és még sok minden mást. Ezek együttes összege határozza meg, hogyan működik az életed. Egyszerűen megfogalmazva: ez a normál viselkedésed.
Mivel a szokások rabjai vagyunk, tetteink könnyen kiszámíthatóak. Sok szempontból ez jó is, mert mások ezért megbízhatónak és következetesnek látnak minket. (Érdekes megfigyelni, hogy a nagyon kiszámíthatatlan embereknek is van egy szokásuk: a következetlenség!)
Mindazonáltal, ha túl sok a rutin, felüti fejét a csendes elégedettség, és az élet unalmassá válik. Kevesebbre rendezkedünk be, mint amennyire képesek vagyunk. Valójában a mindennapi normál viselkedés nagy részét öntudatlanul végezzük, gondolkodás nélkül. Ez itt a lényeg: mindennapi normál viselkedésed szorosan összefügg azzal, hogy milyen eredményeket érsz el az életben. Ha nem vagy elégedett ezekkel az eredményekkel, valamin változtatni kell.

A minőség nem tett, hanem megszokás.

Ha egyszer egy új szokás kialakul benned, az lesz az új normál viselkedésed
Ez jó hír! Ha a jelenlegi viselkedésedet felülírod egy új viselkedéssel, egészen újszerű módon tudod majd végezni a dolgokat. Később ez az új normál viselkedés lesz eredményességed és teljesítményed új mércéje. Más szóval egyszerűen csak elkezded felváltani a régi rossz szokásaidat új, sikeres szokásokkal.
Ha például mindig késve érkezel a találkozókra, valószínűleg magas a stressz-szinted, és felkészületlennek érzed magad. Hogy ezen javíts, fogadd meg magadnak, hogy tíz perccel hamarabb oda fogsz érni minden egyes időpontra a következő egy hónapban. Ha hozzászoktatod magad ehhez a fegyelemhez, két dolgot fogsz észrevenni:

1. Az első egy-két hét kemény lesz. Sőt, elképzelhető, hogy tartanod kell magadnak pár lelkesítő beszédet, hogy ne térj le az útról.
2. Minél gyakrabban jelensz majd meg időben, annál könnyebben fog menni. Egy idő után aztán ez válik a normál viselkedéseddé. Olyan ez, mintha előre beprogramoznád magad. És rá fogsz jönni, hogy az új programnak jóval több az előnye, mint a réginek.

Azzal, hogy szisztematikusan fejlesztesz egyszerre egy viselkedést, drámai módon javíthatod az egész életstílusodat. Ebbe beletartozik az egészséged, a jövedelmed, a kapcsolataid és a szabadidőd is.

Mark:
Van egy az ötvenes éveiben járó barátom, aki egy kétéves időszak alatt huszonnégy étkezési szokásán változtatott. Mielőtt a változás mellett döntött, fáradt és túlsúlyos volt, nem volt elég energiája, sem munkakedve. Rossz szokásai közé tartozott a túl sok édesség, a gyorsételek és a napi egy üveg bor. Aztán elhatározta, hogy megváltozik. Hosszú folyamat volt, és nagy önfegyelemre volt szükség hozzá. Egy kiváló táplálkozási szakértő és egy személyi edző segítségével 180 fokos fordulatot ért el. Abbahagyta az ivást, már nincsenek gondjai az édességgel, és kisebb adagokat eszik, amelyeknek az összetétele kiegyensúlyozottabb, és a lehető legtöbb energiát biztosítják számára. Újból lelkesedik a munkájáért, és az önbizalma a csúcson van.

Ha másnak sikerül jelentős változásokat elérnie, neked miért ne sikerülne? Ne feledd, semmi sem változik meg mindaddig, amíg te nem változol. Örülj a változásnak, mert az indítja el a dolgokat pozitív irányba, és ettől remélhetsz nagyobb szabadságot és belső békét.

Ha továbbra is azt teszed, amit mindig is tettél,
(nyíl)
továbbra is azt fogod kapni, amit mindig is kaptál.

Hogyan ismerjük fel rossz szokásainkat?

Óvakodj a szokásoktól, amelyek nem válnak be nálad!
Számos szokásunk, magatartásmintánk, jellegzetességünk és rigolyánk láthatatlan, ezért mondhatta a híres író, Oliver Wendell Holmes: „Mindannyiunknak a nyilvánvalót kell megtanulnunk.” Vessünk hát egy pillantást közelebbről azokra a szokásokra, amelyek visszahúznak. Lássunk néhány gyakori szokást, amelyekkel a workshopjaink résztvevőinél találkoztunk:

• Nem telefonálnak vissza időben.
• Elkésnek a találkozókról és más időpontokról.
• Rosszul kommunikálnak a kollégáikkal vagy a beosztottjaikkal.
• Nem elég világos, milyen eredményeket, havi célokat stb. várnak el.
• Nem adnak elég időt arra, hogy odaérjenek a külsős találkozókra.
• Nem végzik elég gyorsan vagy hatékonyan a papírmunkát.
• Nem intézik el a leveleket azonnal.
• Nem fizetik ki időben a számlákat, így késedelmi kamatot kell fizetniük.
• Nem kérik számon következetesen a kintlévőségeiket.
• Beszélnek ahelyett, hogy odafigyelnének.
• Egy percen belül elfelejtik a nevét annak, akit bemutattak nekik.
• Újra és újra szundi üzemmódba teszik az ébresztőórát, mielőtt felkelnének reggel az ágyból.

A Kiadó engedélyével.