Főkép

Vajon milyen érzés lehet a festői szépségű Bora Bora egy méregdrága lakosztályában 69 forintos sertésmájkrémet enni? Tényleg ehetetlen a hollywoodi sajtburger? Hogy telnek a karácsonyok Tunéziában? És egyébként is, milyenek a kurvák Prágában? Ezt, és még sokkal többet is megtudhatunk Gerlóczy Márton legújabb könyvét olvasva, mely tíz, egészen különleges utazásra invitál minket négy kontinens országain keresztül. A szerző már első kötetével, az Igazolt hiányzással bizonyította, hogy érdemes lesz rá figyelni a közeljövőben, s a megjelenés óta eltelt közel tíz év alatt további regényeivel ezt folyton meg is erősítette. A Check-in talán nem világmegváltó mű, nem lesz etalon és mérvadó a következő időkben, ám miközben megismerkedünk az országok népével, együtt nevetünk, vagy épp szomorkodunk a főszereplővel, talán még néhány érdekes gondolattal is találkozhatunk.
 
Márczy Lajos, a csóró magyar író világkörüli utazásra indul, különböző útitársaival (Jenővel, Móriccal, Andriskával, Karcsival és Mangalicával) belevág a nagy kalandba, hogy tíz ország kocsmáit és prostituáltjait felfedezze. Hiszen nem szokványos családi vakációról van szó, hiányoznak a képeslap-vásárlások és a szuvenír üzletek elszánt keresgélése, elmarad a nevezetességek előtt való vigyorgó fotózkodás, helyettük inkább minél lepukkantabb kocsmákat és érdekes élményeket keresnek hőseink. Japántól Jamaicáig, Békéscsabától Los Angelesig mindig várnak rájuk a helyi emberek, az apró falvak, a gondoktól és problémáktól terhes légkör, ugyanis minden látszat ellenére sehol sem fenékig tejfel az élet. Még Bora Borán sem.
 
Várnában, a bolgár tengerpart szomszédságában a ’90-es évek Szolnokja idéződik fel szemük előtt, a pénzéhes taxisok, a füstös diszkók, a kóbor kutyák és a tahók világa, ahol a klasszikus bunkó-modorban hiba nélkül végigisznak, verekednek és nyaralnak néhány napot. Legfeljebb nosztalgiázni lehet érdemes visszatérni, elvégre ott még csak manapság kezdődnek a kétezres évek. Los Angeles, Hollywooddal és az ehetetlen gyorskajákkal kiegészítve is maga az amerikai álom megtestesülése, a fogyasztói társadalom fellegvára, ahol a fellengzős képmutatás együtt jár a pénzzel és a hatalommal. Lajosék az igazi sztereotípiákat beteljesítve utazzák végig azt az egy napot, hogy a terepjáróban üvöltő fekete rap, a sztráda melletti motel és a hatalmas adag műétel által szolgáltatott élménnyel gazdagabban térjenek haza.
 
Norvégiában egy távoli rokonhoz utaznak, aki az északi ország hazánkhoz képest nevetségesen magas árai mellett inkább mély letargiába esik, bár még depressziósan is bőségesen fogyasztja a magyarok méregdrága sörét. A fagyos hangulat rátelepszik az emberek lelkére is, mintha egy másik világba csöppentek volna, mely idegen reakciókat és nem várt pillanatokat tartogat hazánkfiai számára. Tokióban a tisztaság, a tisztelet és az egyszerűség világa várja őket, ahol minden úgy működik, ahogy kell, nincsen ok nélküli ellenségeskedés vagy riasztóan komor atmoszféra. A jobb élet fényében tisztábban látszanak az európai emberek hibái és rossz szokásai – nagy kár, hogy a berögzült dolgokon nehéz változtatni.
 
A szürke Prágába még fiatalon, energiával telve látogat el az író, hogy megismerkedhessen a cseh sörök rejtelmeivel és a szépséges prostik által nyújtott élvezetekkel. Hogy mindezeken felül a kis társaságot kirabolják, elfogy a benzinpénzük és még tolniuk is kell a kisbuszt, már nem is igazi csattanó. Jamaica szívében természetesen a fű az elsődleges fontosságú, hiszen nemcsak olcsóbb, mint bármilyen dohány, de a lakosság rendszeresen használja is. A hippik eltérő mentalitásúak, az igazi elveket és célokat már csak elvétve lehet megtalálni a szigetországban – szembesülve vele talán még nagyobb a kontraszt. A magyar hatóságok nem mindennapi élményben részesítik hősünk hátsó testrészeit a fűben gazdag utazás után, de ez hozzátartozik a magyar hangulathoz.
 
Bangkokban a helyiek mellett a turista magyar is csak bunkón tud viselkedni, de azért a thai szigetvilág lenyűgöző, feltéve, ha nem tölti ott az ember az év háromnegyed részét, távol a családjától. A prostik mellett finnek és melegek töltik velük az időt egy eldugott kis faluban, a mélabú még a gyönyörű környezet mellett is képes megtalálni a magyart. Békéscsaba pedig ugyanolyan egzotikus is lehet, mint egy tízezer kilométerrel arrébb található város, ha a megfelelő pillanatban találjuk meg. Kocsmák, részegek, rengeteg sör, tahó szállodás és egy világbajnoki győzelem szegélyezi útjukat, már a vonatúton érezni a hazai levegőt.
 
Francia Polinéziában, Bora Borától nem messze, Papeete kikötővárosában a legelőkelőbb szállodát veszik célba. Nicole Kidman és egy arab herceg vette igénybe nemrég a Four Seasons szolgáltatásait, vagyis a csóró magyar író és Mangalica névre hallgató társa cseppet sem lóg ki a sorból. Amíg a gazdag üzletemberek azon tanakodnak, hogy a Harvardra vagy a Yale-re küldjék hamarosan megfoganó csemetéiket, addig Lajosék előveszik az eredeti magyar, 69 forintos sertésmájkrémet, mert mégis csak túlzás állandóan édeset enni. Tunéziában egy utazási iroda által szervezett nyaraláson vesznek részt karácsony közeledtével, melyet megelégelve hősünk Jézus születésekor egy szál alsóneműben a medencénél találja magát, amint épp a jéghideg vízbe készül beleugrani.
 
Fanyar humorú, gyakran szatírába hajló pillanatképeket olvashatunk Gerlóczy Márton nem átlagos útikönyvében, jókat derülhetünk a szerző kommentárjain, egyedi világlátásán és kellemes stílusán, de a nagy mosolygás közben érdemes szem előtt tartani a sorok mögött megbúvó gondolatokat is. Jövőre elvileg egy komolyabb regényének megjelenésére is számíthatunk, de addig is nagyszerű kikapcsolódás a Check-in, szívesen ajánlom mindenkinek, aki a komor hangulatú, nehezebb témájú művek mellett valami könnyedebbet is kézbe venne. Vagy csak egyszerűen kíváncsi, milyen is az, ha egy sertésmájkrém kerül kibontásra Harrison Fordtól néhány lépésnyire.