Főkép

Orson Scott Card neve leginkább a science fiction irodalomból lehet ismerős, hiszen az Ender- és az Árnyék-ciklusának is több része megjelent már magyarul, bár a fantasy-ért rajongók is találkozhattak vele a Teremtő Alvin sorozatban. Utóbbi műfajjal még 1983-ban kezdett kísérletezni, melynek A kegyelem ára című regény lett az eredménye. Csak örülhetünk ennek a váltásnak, ugyanis egy egészen lenyűgöző művet vehetünk kézbe, mely nemcsak hogy annyira elvarázsol, mint amennyire a zsáner nagymesterei teszik, de egyben rendkívül izgalmas és érdekes, karaktereiben is kitűnő könyv.
 
Burlandben Nasilee király uralkodik, azonban zsarnok természete miatt inkább csak szenved a népe. Palicrovol, miután Isten prófétája látogatást tett nála, hadsereget gyűjt és fellázad a jog szerinti uralkodó ellen, de még nincs tisztában azzal, hogy milyen áldozatot követel tőle ez a hadjárat. Eközben Asineth, Nasilee király lánya fiatal kora ellenére is kemény tapasztalatokat szerez az életről, s olyan helyzetbe kényszerítik, ahol nehéz döntéseket kell meghoznia, bár félő, hogy nem a helyes utat fogja követni. A kegyelem árát mindenkinek meg kell fizetnie, még Orennek is, aki látszólag csak jelentéktelen gyalogként került bele a hatalmasok játszmájába, mégis ő lesz az, akin népek sorsa fog múlni.
 
Kissé talán homályosnak hangozhat a rövid tartalom, de A kegyelem ára kifejezetten olyan mű, amely esetében a cselekmény túlzott ismerete sokat ront az élményen. A regény tobzódik egyedi és káprázatos ötletekben, a történet és a szereplők kapcsolatainak kibontása önmagában is élvezetes – már a narráció sem mindennapi, hiszen egészen az utolsó oldalakig nem tudjuk meg, hogy ki meséli el az eseményeket. Orson Scott Card lenyűgöző stílusa azonnal magával ragad, az enyhén lírai felhang miatt szinte tökéletes a varázslat, teljes mértékben elmerülünk különleges világában, szárnyal a szerző fantáziája – hogy aztán hirtelen valami durván realisztikus leírásnak köszönhetően azonnal visszarántson a valóságba.
 
A regényben egymást váltják a szinte költőien szép jelenetek és a meglepően naturalisztikus pillanatok, Card nem ismer tabukat, így érdekes kontraszt jön létre, de az ügyes szerkesztésnek és dramaturgiának köszönhetően minden hibátlanul simul egybe. A bordélyházban tevékenykedő istennők mellett megfér a világ legszebb nője, aki soha nem hazudik, a Szarvasbika Reménysége nevet viselő városban nyomor és szenvedés uralkodik, bár festői szépségű tó is van benne, ráadásul a vérmágia a leghatásosabb fegyver, és annál erősebb, minél közelebbi rokonból nyerik a vért. Úgy tűnik, hogy a szerző nem fogy ki a szenzációs ötletekből, nem mindennapi módon bonyolítja a cselekményt, s általánosságban is elmondható, hogy semmi megszokott vagy sablonos sincs a könyvben, minden frissnek és izgalmasnak látszik, talán ettől is lesz olyan hatásos.
 
Karaktereiben is az egyediség érvényesül, három főszereplőjének viszontagságos útja számos meglepetést tartogat számunkra. Mindhármukat (bár leginkább Orent) végigkísérjük életükön, megismerjük őket és szimpatikussá válnak szemünkben, pedig döntéseik alapján mindhárman más értékrendet képviselnek, ami nem is feltétlenül olyan helyes. Jellemző egyébként a szerzőre, hogy ugyan a szereplők és cselekedeteik több morális problémát is felvetnek, nem foglal állást, inkább az olvasóra bízza, hogy saját maga leszűrje a tanulságokat. A figurák ugyan sokszor már szinte szimbolikusan cselekszenek, gyakran találkozhatunk vallási áthallásokkal, az életszagú momentumok mégis folyton emlékeztetnek arra, hogy hús-vér emberekről van szó, akik ugyanúgy lehetnek gyarlóak vagy bűnösök.
 
Nem véletlen, hogy Card 1983-ban nagy figyelmet keltett a regényével, hiszen egyedi látásmódjával és rendkívüli megoldásaival rögtön lenyűgöz, lendületes történetvezetése mellett kényelmesen elmerülhetünk a sajátos hangulatvilágában, s akkor még nem is szóltam az erkölcsi dilemmákról, melyekkel az egyébként kiválóan kidolgozott karakterek szembekerülnek. A MesterMűvek sorozat eddig is nagyszerű művekkel ismertette meg a hazai közönséget, s azt hiszem, közülük is kiemelkedik A kegyelem ára – ha a fantasy alsorozat folytatása hasonlóan színvonalas lesz, nem panaszkodhatunk.

Részlet a regényből