Főkép A Hetedik mennyország egy 1996-os amerikai televíziós sorozat, melynek alkotója és rendezője Brenda Hampton. A sorozat gyorsan igen magas nézettségre tett szert, ez volt a hetedik legtovább tartó sorozat, melyet a The CW Television Network valaha is műsorára tűzött. Olyannyira belopta magát a nézők szívbe, hogy a 2006 májusi finálét eltolták és meghosszabbították a szerződéseket, így a sorozat végleges lezárására 2007 májusában került sor. Az összesen tizenegy évad kétszáznegyvenhárom epizódot tartalmaz. A teljes sorozat megtekinthető magyar szinkronnal, melyet több csatornán is vetítettek.
 
A történet főhősei a Camden család tagjai. Eric Camden tiszteletes (Stephen Collins), felesége, Annie (Catherine Hicks), és az öt gyermek: Matt (Barry Watson) Mary (Jessica Biel), Lucy (Beverley Mitchell), Simon (David Gallagher), Ruthie (Mackenzie Rosman). Az ő mindennapjaikat mutatja be a film, különbözőbbnél különbözőbb családi drámákkal és vicces, néhol könnyfakasztó jelenetekkel. Az első évadban megismerkedünk a szereplőkkel és kibontakoznak az egyéniségek.
 
Eric Camden tiszteletes kíváncsiságáról híres. Már-már minden lében kanálnak is nevezhetnénk, de önfeláldozása és segítőkészsége miatt egyszerűen nem lehet rá haragudni.  Annie Camden háztartásbéli anyaként gondoskodik a családról, beleértve a férjét is. Kedves és megértő természete miatt nagyon hamar megszerethetjük a karaktert. Matthew Camden a család legidősebb gyermeke, aki az akkori tizenhat éves kamaszok szokványos problémáival küzd. Nagyon jószívű, ám valahogy mindig bajba keveredik. Mary Camden a legidősebb lánytestvér, Matt húga, aki az iskolai kosárlabda csapat tagja. Lázadó természete gyakran veszekedésekbe sodorja, mégis nagyon szerethető karakter. Lucy Camden a család igazi kis hölgye. Minden nőiesség megtalálható benne, ami a nővéréből hiányzik. Tizenéves létére felnőttes komolysággal viseltetik az élet dolgai iránt, de rengeteg személyes figyelmet igényel. Időnként elhanyagoltnak érzi magát, emiatt gyakran keveredik vitákba, ilyenkor jellemzőek rá a hisztérikus kitörések. Simon Camden a család úgymond „pénztárosa”, aki hihetetlen ravaszsággal képes kezelni a fonák helyzeteket. Nagyon intelligens és a sorozat végére szépen meg is komolyodik. Ruthie Camden a család „mindent tudója”, a legkisebb gyermek. Az információk és a kis titkok valahogy mindig eljutnak hozzá, ezért mindenki tőle akar megtudni mindent.
 

 
Az első évadban személyesen megismerhetjük a szereplőket és tágabb családjukat, a nagyszülőket, nagynéniket, szomszédokat, és a kutyust, amire a gyerekek hosszas kérlelése után tesz szert a család. Az egyre növekvő tinédzserek belekeverednek az összes lehetséges balhés ügybe. Randevúk, a titkos bulik, éjjeli kimaradások váltják egymást és persze gyakoriak a családtagok közötti civódások is. A szülők minden erejükkel igyekeznek kordában tartani az elfajuló eseményeket, és megfelelő légkörben és elvek alapján nevelni a gyerekeket. A Camden család anyagilag szerény körülmények között él, hiszen a tiszteletesi fizetés nem hoz sokat a kasszába. A ház, melyben a család lakik, az egyházközösség tulajdona, itt a mindenkori tiszteletes lakhat családjával. A nehéz anyagi körülmények ellenére mégis hihetetlen szeretet és meghittség lengi körbe az otthont, ahol élnek. A család tagjai igyekeznek minden problémát a lehető legjobb módon megoldani és közben egymásra is megfelelő módon odafigyelni.
 
Amennyiben valakinek felkeltette az érdeklődését a sorozat, de nem vallásos, ne rettentse el az a tény, hogy a történet egy fontos momentuma a vallás és a hit. Ebben a sorozatban nagyon remekül eltalálták az összhangot, így senki sem érezheti erőltetettnek és túlzónak a vallás bemutatását. Bár egy vallásos családról szól a történet, a fő hangsúly mégis a szereteten és a családon van. Minden részben újabb problémákkal és életszerű, a saját életünkből is ismerős helyzetekkel találjuk szembe magunkat. Bár a sorozat besorolása dráma, mégis rengeteg mosolyt és együttérző érzelmet tapasztalhatunk meg, ahogy egyre belebonyolódunk a történetbe. Jó látni, ahogy kedvenc karaktereink felcseperednek és a felnőtté válás útjára lépnek, kibontakozik saját egyéniségük.
 
Én nagyon kedvelem a sorozatot és a karaktereket. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy mivel a sorozat tizenhat évvel ezelőtt indult, az akkori tinédzserek problémái radikálisan eltérnek a mai fiatalokétól. Ez néha őszinte, néha pedig keserédes mosolyt csalhat az arcunkra. Általában azt szoktam ajánlani, hogy eredeti nyelven kezdjünk bele egy sorozatba, de ebben az esetben kivételt teszek. A magyar szinkron élvezhető, és mivel az egész sorozatot meg lehet nézni szinkronizálva, nyugodtan belefoghatunk a szinkronizált változatba.
 
Összességében véve a Hetedik mennyország egy nagyon emberközeli sorozat, vannak benne nagy életigazságok, dráma és vidámság is. Nagyon üdítő egy stresszes nap után leülni és egy ilyen sorozat epizódjai előtt kikapcsolódni.