FőképFülszöveg:
"Colin Firth az a karakter, akiben a nők a férfit imádják, az erősebb nem képviselői a zseniális színészt tisztelik."
 
Az Oscar-díjas színész körül nincsenek botrányok, nem tombol benne agresszió, nem váltogatja sűrűn partnereit, mégis nők millióinak bálványa, és tehetségét számtalan filmben bizonyította. Sőt, a reflektorfénytől távol több mint húsz éve támogatja a szegények és rászorulók ügyét.
 Sandro Monetti tapasztalt és elismert újságíróként szenvedélyesen és nagy beleérzéssel, de a pletykákat kerülve, párkapcsolati és divatszakértőket segítségül hívva írja le annak a pályának a részletes történetét, melynek mérföldkövei voltak az Büszkeség és balítélet, a Bridget Jones naplója, a Mamma Mia!, A király beszéde és a Suszter, Szabó, Baka, Kém.
 A kötet nem szűkölködik szórakoztató anekdotákban sem, melyek betekintést engednek a forgatások szüneteibe, s amelyeken keresztül megismerhetjük a szerepeire alaposan felkészülő színészt, a magánembert és az apát.
 
Sandro Monetti brit újságíró, dolgozott a BBC-nek, a Sky Tv-nek, s tagja a BAFTA-nak. Az elmúlt 20 évben közelről figyelte a sztár karrierjét, s számtalanszor készített vele interjút. Korábbi életrajzi művét (Mickey Rourke: Wrestling with Demons) a kritikusok és az olvasók is nagy lelkesedéssel fogadták.

Részlet a könyvből:
Előszó

Szexőrült, fékezhetetlen törvényszegő, drogfüggő, agresszív macsó vagy öntelt fenegyerek – sajnos, sok filmsztárt lehetne ilyen szavakkal jellemezni.
Ezzel a könyvvel azt szerettem volna megmutatni, hogy a showbizniszben néha egy visszafogott jófiú is a csúcsra juthat. ilyen a sármos és tehetséges Colin Firth, aki A király beszédében nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.
Hosszú újságírói karrierem során dolgoztam a BBC-nek, a Sky Tv-nek, a világ vezető újságjainak és magazinjának is. A BAFTA bizottsági tagjaként pedig rengetegszer találkoztam nagy nevekkel, de kevés olyan sztárral, ha egyáltalán, aki annyira lenyűgöző és szerethető, mint Colin. Bárhol találkoztam vele, egy sajtótájékoztatón, egy partin vagy egy premieren, ő mindig a jófiúk egyike volt.
E z a kötet Colin Firth életét követi végig, feltárja majdhogynem nomád gyermekkorát és nagy szerelmeinek történetét, s elemzi azokat a képességeket is, amik együttesen alkotják azt a férfit, akiből király lett.
Remélem, élvezettel olvassák!
Sandro Monetti
Beverly Hills, Kalifornia, 2011 októbere

Első Fejezet
Firthassuk a múltat

„Mi a f…t bámulsz, Firthie? Talán nem tetszik valami, b… meg ?” – mordult rá az osztály fenegyereke, és a nyomaték kedvéért ököllel belevágott a leendő sztár arcába.
A csendes, szelíd, visszahúzódó fiút naponta érték ilyen és hasonló megaláztatások a hírhedt winchesteri Montgomery of Alamein állami általános fiúiskolában.
Számba véve mindazokat a filmeket, amelyekben Colin arisztokratákat alakít, joggal feltételezhetnénk, hogy hősünk egy elegáns magániskolában végezte tanulmányait, ahol kedvenc plüssmackójával a hóna alatt majszolta a kaviáros szendvicseket a krokett- és krikettmeccsek szüneteiben.
Persze távolról sem ez az egyetlen meghökkentő tény az Oscar-díjas megasztár életrajzában.
Firth a maga visszafogottságával, megfontoltságával és önkritikus humorával sokak szemében az angol gentleman prototípusa, pedig – íme az élet iróniája – az angolsága nagyjából ki is merül abban, hogy a szigetországban született a hampshire-i Greyshottban 1960. szeptember 10-én.
A szülei – mindketten indiai misszionáriusok gyerekei – az egykori brit gyarmaton születtek és nőttek fel. Colin mindössze kéthetes volt, amikor átköltöztek Nigériába, innen néhány évvel később a Missouri állambeli St. Louis-ba vezetett a család útja. Colin tizenhárom éves volt, amikor végleg visszatelepültek Angliába, de saját bevallása szerint sehol sem érezte magát igazán otthon.
Felnőttkorában is sokat volt távol Angliától – ebben, színészi pályája mellett, más kultúrák érdekében végzett jótékonysági tevékenysége és magánélete is jelentős szerepet játszott. Szíve választottjai többnyire más országokbeli hölgyek voltak: a kanadai Meg Tilly, az amerikai születésű Jennifer Ehle, aki a Büszkeség és balítéletben volt a partnere, és a felesége, az olasz Livia Giuggioli is.
A sok utazás és a világpolgári életvitel ellenére Firth Oscarral megkoronázott karrierjét mégiscsak tősgyökeres angol szerepekkel alapozta meg.
Az egyetemi tanár házaspár, David és Shirley Firth három gyereke közül Colin Andrew Firth a legidősebb. Öt évvel fiatalabb öccse, Jonathan Firth, befutott B kategóriás színész, akit népszerű tévéfilmekből (Üvöltő szelek, Middle March, Pompei: Az utolsó nap) és showműsorokból (Szentiván  éji gyilkosságok, Morse felügyelő) ismerhet a nagyérdemű. Kate Firth, a középső gyerek, ugyancsak megpróbálkozott a színészettel, és rövid ideig a National Theatre-ben is dolgozott, de később hátat fordított a színpadnak, és születés szabályozási tanácsadónak állt, hogy végül hangképzés-tanárként és beszédterapeutaként váljon ismertté és keresetté. Szaktudásával sokat segített a bátyjának is, amikor Colin a beszédhibás VI. György király szerepének megformálására készült.
Colin élete első négy esztendejét Nigériában töltötte, ahol apja egy állami középiskolában dolgozott történelemtanárként. Firth húga, Kate még itt született.
A család 1965-ben költözött vissza a trópusi Afrikából a ködös Albionba – ezúttal az essexi Chelmsfordba –, ahol Colin megkezdte általános iskolai tanulmányait. Minden bizonnyal a fagyos klíma is szerepet játszott a leendő Oscar-díjas sztár első színpadi fellépésének sikerében, amikor ötévesen ő alakította Jack Frostot (Hóember) az iskola karácsonyi pantomim-produkciójában. A hóember szerepének kellékei – egy darcy-stílusú fodros, fehér ing és egy királyi korona – mintha egy égi jóslat jegyében vetítették volna előre jövendő alakításait. Colin ebben a szerepben jegyezte el magát a színjátszással.
2011-ben Los Angelesben, egy színinövendékeknek tartott előadása során a következő szavakkal idézte fel a sorsdöntő eseményt: „Az előadás után úgy éreztem magam, mint egy isten. Valósággal megrohamoztak a lányok. Egymást taszigálva igyekeztek a közelembe kerülni, hogy megérinthessenek. egy ilyen siker után egyenes út vezet a kokainhoz a limuzin hátsó ülésén.
Szerencsére nem így történt. A szülők tették meg a következő lépéseket az utazó színész jövendő pályája felé vezető úton, amikor a gyakori költözésekkel – Chelmsfordból Brentwoodba, onnan Barkingba, majd Billericay-be, később pedig Alresfordba, egy Winchester melletti kedves hampshire-i városkába – hozzászoktatták a gyerekeiket az állandó helyváltoztatáshoz. d e bárhová is költöztek, Colin mindenhol tanúbizonyságot tett született előadói képességeiről. a z órák közötti szünetekben is rendszeresen szerepelt, amikor az udvaron maga költötte történetekkel szórakoztatta iskolatársait.
Colin 11 éves volt, amikor apja megpályázott és el is nyert egy csereprogramban meghirdetett állást a St. Louis-i Florissant Valley Community College-ban. a tervet Shirley Firth is lelkesen támogatta. Gyerekkorában hét évig élt Iowában, és mindig is otthon érezte magát Amerikában. Colint a Hazelwood West Gimnáziumba íratták az 1972–73-as tanévre, de brit kiejtése és veleszületett félénksége miatt nem tudott beilleszkedni az iskolai közösségekbe, és reménytelenül idegennek érezte magát Missouriban. Bármennyire is igyekezett úgy beszélni, mint a helybeliek, mindig kiszúrták a brit kiejtését, és rendre meg is kapta az elmaradhatatlan megjegyzéseket.
Amerikát szerette, különösen Texast, ahová nyaralni vitték a szülei, hogy megnézzék Alamót és más nevezetességeket, amelyeket már ismert kedvenc westernfilmjeiből; de az iskolát ki nem állhatta. ráadásul, az amerikai és a brit oktatási rendszer közötti különbségeknek köszönhetően, hamarosan átíratták az eggyel magasabb évfolyamba, ahol mindenki idősebb volt nála, ami tovább rontotta a helyzetét. Nem volt könnyű barátokat találnia egy olyan közegben, ahol a diáktársai már a drogokkal ismerkedtek, amikor őt még a játékvonata várta otthon. A többiek military shopokból öltöztek, amikor ő még ki sem nőtte az utolsó rövidnadrágját. Colin ezeket a hónapokat többnyire kedvenc könyvei társaságában töltötte, elmerülve a képzelet világában, amelyet sokkal vonzóbbnak talált, mint a valóságot.

A Kiadó engedélyével.