Főkép

Süveges Gergő író, szerkesztő, műsorvezető. Ám elsősorban férj és édesapa. Méghozzá négyszeres. Egy régebben adott interjúban azt mondta, hogy a legnagyobb kincsek az életében: Isten, család, haza. De az első kettőt tartja a legfontosabbnak. De vajon apának lenni egyszerű?
 
Sokat utazom. Ilyenkor általában olvasok. Amikor ezt a könyvet olvastam, néha furán néztek rám az emberek, egy-egy felkacagásom miatt. No, de sebaj, gondoljanak, amit akarnak - gondoltam. Ha ők olvasnák Süveges Gergő: Apa - kép - írás című könyvét, szintén sokat nevetgélnének. Már a könyv borítója jelzi, hogy itt jó kis móka lesz. Mert ahol gyerekek a főszereplők, ott örömből sosincs hiány.
 
A kötet könnyen olvasható - nehéz is letenni -, mert kis történetekből áll, melyek mindegyike előtt pár soros bevezető található. De elég is ennyi a felépítéséről, inkább kukkantsunk bele a mondanivalójába. A történetek ugyanis az író három - e kötet írásakor a negyedik csupán eperszemnyi - gyermekéről és nevelésükről szól (bár néha ők nevelik a szülőket). Vagyis egy három gyerekes család mindennapjai tárulnak elénk - apaszemmel. Van itt gengszterizmus, bababörze, orrszívó porszívó, szakállcincálás, kádmosás. És megtudhatjuk a könyvből, hogy nyári melegben miért van szükségünk két vastag plédre, miért jó a rücskös lábtörlő, vagy, hogy hogyan induljunk el sétálni két gyerekkel egymagunk.
Kapunk tanácsokat, javaslatokat, ötleteket és még szótárat is.
 
A könyv lapjain gyermekcsínyek elevenednek meg, szülői leleményességek rajzolódnak ki.
És megtapasztalásból sincs hiány: az áldott állapotban lévő kismamák érzékelhetik, hogy amerre járnak, közlékeny emberekbe botlanak. Hogy a nemrég ciciről levált csemete milyen profin és jól irányzottan tud köpködni. Vagy milyen fogást kell alkalmazni orrszívás közben. És persze hogy mondjunk mesét.
 
A sorok között ön- és társadalomkritikát is kapunk. De nem ez a legfőbb célja Süveges Gergőnek, hanem boldog percek szerzése önmaga és mások számára. Mindezt humorosan, ugyanakkor sokszor meghatóan teszi, teljes szívéből. És persze a rajzok megteremtőjéről se feledkezzünk meg. Szűcs Édua szórakoztató illusztrációi sokat adnak hozzá a könyv hangulatához. Kívánok örömteli, vidám perceket, emlékekben kalandozásokat, vagy jövőbeni találgatásokat: kire fog hasonlítani ez a gyerek? Ajánlom gyermekeseknek és gyermekteleneknek, nagyszülőknek és nagycsaládosoknak. De azért legfőképpen leendő édesapák kezébe adnám…