Főkép A cím nem utal a tartalomra, illetve csak igen-igen érintőlegesen. Bár az mindenképpen gondolkodásra adhat okot, és érdekes kérdéseket vethet fel, hogy mit keres a borítón a mikulás. Segítek: karácsonyi antológiára vigyáz. Mégpedig egy nagyon érdekes, nagyon különleges, és nagyon-nagyon kortárs karácsonyi antológiára. Bár nem is annyira vigyáz rá, mint inkább hozza. Persze vihetné is, miért ne, de nem engedem, ez ugyanis az első olyan karácsonyi antológia, ami nem rózsaszín cukormázzal vonja be az ünnepet, hanem egy kicsit a felszín mögé is tekint, lehántva ezzel egy réteget a rárakódott álszentségből. És ez tetszik. Nagyon tetszik. Mert őszinte, emberi, és az ünnep igazi lényegét mutatja meg, ahogy a gyerekek is látják, láthatják. Már nem annyira tisztán, ártatlanul és rácsodálkozva, de megértéssel, türelemmel, szeretettel.
 
A kötet szerzői – Bátky András, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Böszörményi Gyula, Finy Petra, Jász Attila, Kamarás István, Kántor Péter, Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Lackfi János, Lugosi Viktória, May Szilvia, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Németh Zoltán, Nyulász Péter, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Scheer Katalin, Schein Gábor, Tóth Krisztina, Zágoni Balázs, Zalán Tibor – remekül éreztek rá arra, hogyan lehet a legjobban bemutatni a karácsonyi ünnep- és csodavárást a gyerekek szemszögéből, az ő kis világukhoz leginkább illő hangnemben. Hiszen nem annyira buták és hiszékenyek ők, mint azt egyes felnőttek gondolják. Ők is látják, hogy karácsonyhoz közeledve az emberek egyre fáradtabbak, idegesebbek, türelmetlenebbek, és bizony veszekszenek is, meg csúnyán is beszélnek, hogy szinte mindenki morcosan lót-fut, hogy a szülők teszik a csizmákba a csokit, nem a Mikulás, hogy a fenyőfát és a karácsonyfadíszeket a boltokban árusítják, és nem az angyalok hozzák. És ez mind-mind benne is van a mesékben.
 
Biztos vagyok abban, hogy egyesek szerint ezzel a kortárs megközelítéssel az alkotók megfosztják a karácsonyt a csodáktól és a varázslatoktól, ám én nem értek egyet velük. Szerintem éppen ezzel irányítják rá az olvasók figyelmét arra, amit Boldizsár Ildikó fogalmazott meg legszebben „A Gyöngyszemű Lány” című mesében: „… megértette, hogy a karácsony nemcsak neki, hanem mindenkinek láthatatlan. Mert nem a fenyők zöldjében, nem a gyertyák fényében, és nem is az ajándékok gömbölyűségében és szögletességében kell keresni, hanem a szív muzsikájában.” Vagy éppenséggel arra, amiről a „Barni és a három angyaljárás” című történet szól. Hogy adni jó. Hogy örömet szerezni jó. Szeretettel. Önzetlenül. Hogy a karácsony és az ünnep meghittsége békésen megfér egymás mellett az olykor már-már közönséges pillanatokkal, vagyis a szentség attól nem lesz kisebb, hogy rávetül a realitás árnyéka. Sőt.
 
Hihetetlenül tetszik a kezdeményezés, imádom a verseket, a meséket, és teljesen odavagyok az illusztrációkért, melyeket olyan csodálatos művészeknek köszönhetünk, mint Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin és Szulyovszky Sarolta. Minden közreműködő átadott egy kicsit magából, hiszen önnön lelkének szűrőjén átengedve fogalmazta meg az érzéseket, gondolatokat, eseményeket. Akinek esetleg nem volt módja tavaly karácsonyra megvásárolni, annak javaslom, az első adandó alkalommal szerezze be, hogy idén decemberben a ki tudja milyen csokoládét rejtő adventi naptár helyett ezekkel a történetekkel és képekkel készülhessen a család apraja-nagyja a szeretet, öröm és békesség ünnepére.
 
Tartalomjegyzék:
Máté Angi: Volt egyszer egy hideg
Máté Angi: Volt egyszer egy csend
Finy Petra: A télember
Schein Gábor: Beszélő sál
Schein Gábor: Szeretet
Schein Gábor: Várakozás
Mészöly Ágnes: December
Kiss Ottó: Ha tél van
Kiss Ottó: Mikulásos, villamosos
Kiss Ottó: Holle anyó
Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás
Kántor Péter: Váci utcán egy hóember
Nyulász Péter: Kamor varázsló csillagos ötöse
Kamarás István: Karácsonyi maradék
Kukorelly Endre: Jönakar
Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó
Németh Zoltán: Karácsonyfagyerekek
Németh Zoltán: Találmány
Berg Judit: A zöldlábú angyal
Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja
May Szilvia: Egérrágta karácsony
Petőcz András: A fejedelmi parkban
Petőcz András: Karácsony volt, majdnem karácsony
Lackfi János: Hagyma és az angyallárma
Podmaniczky Szilárd: Téli karácsony
Tóth Krisztina: Brummogda
Bátky András: Egy csepp hó se
Lugosi Viktória: Brokkoli
Jász Attila: ***
Jász Attila: jóccakát
Jász Attila: angyalfa
Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány
Zalán Tibor: A város
Zalán Tibor: Holdpásztor
Zalán Tibor: Ünnep