Főkép

Az utóbbi években rengeteg apokaliptikus hangulatú, gyakran értelmetlen akciófilmmel árasztotta el Hollywood a mozitermeket és ezzel egy időben a filmrajongók agysejtjeit. Az Eredet azonban semmiképpen sem sorolható az értelmetlen akciófilmek közé. Nem túlzás azt mondani, hogy ez az elmúlt év egyik legjobb filmje. Nem csupán a hihetetlen látványeffektek kápráztatják el a nézőt, de a történetnek mondanivalója is van, és bőven ad gondolkodni valót.
 
Christopher Nolan, a történet írója, rendezője és producere időt és energiát nem kímélve egy hihetetlen filmet varázsolt a mozivászonra, amely jelentős kasszasiker lett és rajongók ezreit bilincselte a filmvászon elé. A filmet emellett nyolc Oscar- és négy Golden Globe-díjra is jelölték. Természetesen mint minden filmben, az Eredetben is lehet hibákat találni, de érdemes magasabb szintre emelni a mozizást és átsiklani az apróbb bakik felett. A hatás nem fog elmaradni.
 
Álom az álomban. Álom az álomban, s az álombeli álomban…


A történet egy olyan világban játszódik, ahol mások álmába betörve akár ipari kémkedhetünk is. Ez egyszerűnek hangzik, de nem az, hiszen a sztori annyira összetett és olyannyira szerteágazó, hogy komolyan oda kell figyelnünk, hogy a film végére a kirakós minden apró darabja a helyére kerüljön. A történet fő szálát Dom Cobbnak és pár fős csapatának egyik nagyszabású és fontos munkája adja. A feladat egyszerű: egy hatalmas vagyont öröklő milliomos tudatalattijába kell elültetni egy gondolatot, melynek hatására az örökös saját ötletének hisz majd egy jól megfontolt és kitervelt üzleti döntést. A könnyen induló megbízatás hamar életveszélyes játékká válik, amelyben minden percért küzdeni kell, a világ pedig pillanatok alatt a feje tetejére áll.

A történet eleinte talán döcögősen indul, de valójában azokban a percekben hintik el a nézőben a történet magvát, ami alapján később összeáll a kép. Ezért megéri végigülni a néhány laposnak tűnő percet is, mert utána 120 perc tömény izgalom és rengeteg adrenalinlöket következik. Régóta nem volt szerencsém ilyen hosszú akciójelenethez, mely nemcsak hogy nem volt unalmas, de még élvezetes is volt. 
Ám ebben a műben nemcsak az akciót kedvelő nézők lelhetik örömüket, hanem a sci-fi és az érzelmes műfajok rajongói is. S bár gyakorlatilag lehetetlen röviden körülírni az Eredet lényegét, ha egy szóval kellene jellemeznem a filmet, akkor az a „döbbenetes” lenne. Döbbenetes látvány- és hangeffektek, döbbenetes történet és dráma, döbbenetes zene és szereplőgárda jellemzik a filmet.

Számomra ez a film „nagy csalódás” volt.

Csalódtam Leonardo DiCaprio színészi tehetségében, hiszen nagyot alakított.

Csalódtam a hollywoodi filmekben, hiszen most bebizonyították, hogy méltán híresek.

 

Azt mondom, felejtsük el az elmúlt évek csalódásait, és üljünk le megnézni az Eredet című filmet előítéletek nélkül.

Álmodjunk az álomban, csalódjunk a csalódásban!