Főkép

Az idei évben örülhetnek a képregény-filmek szerelmesei, hiszen olyan produkciókat láthatnak a mozivásznon, mint a Thor, az X-Men: Az elsők, a Zöld Lámpás vagy éppen az Amerika kapitány. Utóbbi már 1990-ben is szerepelt egy filmben, azonban a rendkívül gyenge végeredmény arra késztette a rajongókat és a stúdiókat is, hogy mélyen eltemessék az ikonikus hős mozgóképváltozatát. Csak a Vasember és más Marvel produkciók sikere tette indokolttá, hogy újra elővegyék a kissé poros képregényeket és egy olyan alkotást készítsenek, amely amellett, hogy kellőképpen előkészíti a 2012-ben debütáló The Avengerst, önmagában is szórakoztató lesz és megdobogtatja a rajongók szívét.
 
Steve Rogers igazi hazafi, aki szívesen kockáztatná az életét, ha ezzel elősegíti az Egyesült Államok világháborús győzelmét. Azonban fizikai állapota miatt folyamatosan visszautasítják a jelentkezését a hadseregbe, hiszen túl alacsony, gyenge, asztmás és más betegségekben is szenved. Nem adja fel a próbálkozást, míg végül egy tudós, Dr. Erskine felfedezi eltökéltségét és bátorságát. Egy kísérleti program alanya lesz, melynek során erősebbé, gyorsabbá és ügyesebbé változtatják át, s immár izomkolosszusként ő lesz Amerika kapitány, aki hősiességével és becsületességével vezeti a katonákat a nácik ellen. Legnagyobb ellenfele a világuralomra törő Vörös Koponya, akit ha nem sikerül megállítani, az egész világ elpusztulhat.
 
A forgatókönyv szerencsére az előzményekre is koncentrál a hősies tettek mellett, hiszen az elesett, vézna, nőkkel béna Steve sokkal könnyebben megkedvelhető és hamarabb válik szimpatikussá, mint a makulátlan Amerika kapitány, akivel az emberi hibáktól mentes jelleme miatt nehezebben lehet azonosulni. De emiatt is válik igazán ikonná az amerikaiak szemében, bár szerencsére a készítők háttérbe szorították az ideológiai vonatkozásokat és a hazafias-pátoszos jeleneteket, amelyek jelentősen rombolták volna az élményt. Viszont a kapitány társául – a politikai korrektség jegyében – különböző nemzetek képviselői szegődtek, akiknek a jelenlétét egyébként jobban is ki lehetett volna használni.
 
Ettől függetlenül a karakterek többsége kellő játékidőt kapott, főleg a szupergonosz Vörös Koponya, akit a vörös maszk alatt is remekül játszó Hugo Weaving személyesített meg. Tommy Lee Jonesnak jutott a „klasszikus” tiszt nem túl megerőltető szerepe, aki kemény és mogorva szövegeivel egyengeti a főhős útját, hogy a végére még tovább növelje a poénok számát. A Marvel filmek közti koherencia okán a történetbe erőszakolt Howard Stark pontosan ugyanazt a figurát kapta, mint a fia, de nőcsábász mérnökként Dominic Cooper is ugyanazt játssza, mint Robert Downey Jr. a Vasember mozikban. A kötelező szerelmi szál női tagjának szerepét Hayley Atwellre bízták, aki el is végezte a rá bízott feladatot, talán csak a kapitánnyal való kapcsolatuk igényelt volna több alapozást.
 
A kellemesen összerakott bevezetés után a csatajelenetek kavalkádja is jól mutat a mozivásznon, talán csak a drámai jeleneteket nem sikerült tökéletesen kivitelezni. Az összképet tekintve olyan érzésem volt, mintha elkésett volna néhány évet az Amerika kapitány, és hiába szórakoztató akciófilm, gördülékeny és dinamikus komolyabb lejtmenet nélkül, de nem biztos, hogy ez elég a mai mezőnyben. Hiányzik valami, ami miatt hónapokkal később is emlékezetes maradna, ami kiemelné a hasonló produkciók sorából.

Ettől még a Narnia-filmeken edződött forgatókönyvírók megtették, amit tudtak, és egy könnyen emészthető, szórakozást és kikapcsolódást biztosító történetet tettek le a rendező, Joe Johnston asztalára. A George Lucas szárnyai alatt nevelkedett egykori trükkmester hozzáadta azt az elemet, amelyhez igazán ért (ezt bizonyítja a vizuális effektekért kapott Oscar is): a látványt. Ebben a tekintetben sem szenved hiányt a szuperhősös mozi, a lövöldözések tengeréből pont a megfelelő mennyiséget kapjuk ahhoz, hogy még ne unatkozzunk, de a komolyabb sztori se vesszen el két robbantás között.
 
Nem lesz a legjobb képregény-film az Amerika kapitány, ellenben egy délutánt minden további nélkül rá lehet szánni – akik könnyed kikapcsolódást keresnek, nem fognak csalódni. Korrekt akciófilm a világháború köntösében egy olyan hősről, aki a nemzeti színű lobogót viseli ruhaként és mesterségesen megnövelt erejével nácikat öl. Legközelebb a The Avengers moziban tér vissza, melynek első előzetesét a stáblista után láthatják a moziba látogatók.