Főkép

Lőrincz L. László 1986-ban írta A föld alatti piramis című, eredetileg kétkötetnyi terjedelmű regényét, melyben nagyszerű módon ötvözi a krimi és a sci-fi legkiválóbb elemeit.
 
A kezdés még színtiszta krimi: Samuel Nelson magándetektív a helyi maffia fejétől különleges megbízást kap, miszerint csupán egy csecsemőkori kép segítségével meg kell keresnie egy ma már férfikorba cseperedett illetőt. Ha teljesíti a feladatot, bőségesen megjutalmazzák. Ha nem – erről jobb nem is beszélni. A lényeg, hogy a leleményes magándetektív a saját módszerei szerint megkezdi a nyomozást, és csakhamar rábukkan egy fontos naplóra, amit, visszatérve a hotelszobájába, azonnal olvasni kezd.
 
Itt kezdődik a könyv második szerkezeti egysége, azaz maga a napló, és itt kapcsolódnak be a sci-fi elemei is. Eleinte csak be-belopóznak a sorok közé, az eseményekbe, végül egyre inkább átveszik a főszerepet, és amikor már tetőpontjára hágna az izgalom… nos, akkor vége szakad a naplónak! A magándetektív, Samuel Nelson kalandjai viszont csak itt kezdődnek igazán: nyomába ered a napló tulajdonosának, és kisvártatva saját szemével láthatja a hihetetlen igazságot. Szerelem, barátság, ragaszkodás, hatalomvágy, Afrika és egy különleges piramis a föld alá rejtve…
 
Lőrincz L. László nagyszerű regénye másodszor 1997-ben jelent meg, majd a nagy sikerre való tekintettel 2001-ben végre keménykötésben is napvilágot látott. Lebilincselő kalandregény, mely két sikeres műfajt ölel fel, nem is akárhogy – a szerző egyik legjobb regénye! Bátran ajánlom tehát mindenkinek, aki szereti az igényes szórakoztató irodalmat.