Főkép Hétről hétre várom, mikor bukkan fel valamelyik kedvenc szerzőm műve a könyvesboltok polcain. Rendszeres olvasóként jó ismerősömként tekintek a könyv szerzőire, bár elsősorban Cussler az, aki miatt megvettem a könyvet. Bár nem a jól ismert Dirk Pitt és a Numa újabb kalandjait sikerült beszereznem, de az új sorozat magyarul most megjelent első része, az Oregon-akták nyitó fejezete is olyan történet, melyet még akkor is érdemes elolvasni, ha van némi ellenérzésem a modern kalózokkal szemben.
 
Egy régi, de soha nem feledhető történelmi esemény, Tibet kínai lerohanása napján indul a történet. A menekülő dalai lámát segítő CIA ügynök ígérete a későbbi eseménysorozat mozgatója, bár már nem ő, hanem fia az ígéret beteljesítője, ő tesz meg mindent, hogy Tibet és Kína békében élhessenek, és a dalai láma végre ismét hazajuthasson. A történet címadója, az Arany Buddha a dalai láma palotájából indul kalandos útjára, előbb menekültként, miként őszentsége is, majd lopott tárgyként, hogy évtizedek múlva segítsen a béke helyreállításában.
 
Juan Cabrillo, a regénysorozat új hőse és a parancsnoksága alatt hajózó Oregon teherhajó csupán egy rakás rozsdás ócskavasnak néz ki, ám a hajó egy szupertitkos, igen tőkeerős szervezet teherhajónak álcázott főhadiszállása. A legénység tagjai lehetnének modern kori kalózok vagy zsoldosok, ám ők egytől-egyig profi szakemberek, a Cég alkalmazottai, tetteiket pedig a nyereségvágy mellett emberbaráti szempontok is vezérlik.
 
Juan Cabrillo és barátja, az egykori CIA ügynök fia (maga is ügynök) hajszát indítanak egy kétszázhetven kiló súlyú arany Buddha-szobor után. Ennek titkos rekeszeiben rejlik a titok, amely biztosíthatja a dalai láma hazatérését, ha a világpolitikai eseményeket sikerül a diplomácia, a pénz és a vesztegetések szintjén úgy befolyásolni, hogy azok Kína politikájának enyhülését hozzák. Ezeket az eseményeket a modern világ vezető hatalmai közvetlenül nem befolyásolhatják háborús incidens nélkül, ezért kell hát valaki, akinek megvan a megfelelő tudása, eszközei, és pénze egy ilyesfajta akcióhoz.
 
Itt lép be a Cég, Cabrillo és emberei, akik eltökélten igyekeznek visszajuttatni a hatalomba a béke követét. A cél elérése érdekében a világ két legveszélyesebb nemzetével is készek szembeszállni. Szinte kimeríthetetlen ötleteikkel, a „Varázsbolt” eszközeivel könnyedén vesznek fel más és más alakot a különféle eseményekhez, legyen az egy árverés, vagy egy zenés parti.
A profi módon megtervezett lopások, az elterelő hadműveletek mind a korábban ellopott szobor visszaszerzését szolgálják, nem mellékesen egy jókora összeggel töltve fel a Cég kasszáját. A kínai államgépezet tehetetlen, bár a makaói rendőrség és a monszun kissé megnehezíti hőseink dolgát, igazán nem jelentenek komoly akadályt. Az egyetlen, amivel meg kell küzdeniük, az az idő, mert arra, hogy visszaállítsák hatalmába a dalai lámát, mindössze pár napjuk van, és mindjárt itt a húsvét…
 
Bár más, mint az eddig megszokott Cussler-könyvek, de azt gondoltam, adok neki egy esélyt. Részben azért, mert szeretem a politikai tárgyú krimiket – az utóbbi időben a könyvpiacot ellepték azok a könyvek, melyek egy egész műfajnak adnak alaphangot. Elég, ha Tom Clancy vagy Lincoln Childe magyarul is megjelent könyveire gondolnunk. Ők igazi mesterei a politikai krimiknek, márpedig Az Arany Buddha egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, tehát a műfaj kedvelői minden bizonnyal szeretni fogják.