FőképAz ember éhes fajta, és az éhsége néha furcsa tájakra viszi el. Valahogy ez az érzés kerített hatalmába, amikor befutott a szerkesztőséghez a szentendrei srácok friss anyaga, és miután utánuk jártam a magát médiahatalommá kinőtt youtube-on, alaposan elkapott a „rombolásvágy” (by Axl & co.), illetve az, hogy megismerjem ezt a csapatot. Lelkesedésem olyannyira szökött magaslati szintekre, hogy komolyan belefeledkeztem a videómegosztó tárába, és többszörösen végigcsattogtam a zenekar feltöltött videóin, és nem kellett hozzá sok, hogy a szimpátia kialakuljon. Remélem, ez közös lesz, hehe.
 
A Conan’s first date egy viszonylag fiatal csapat (2008-ban alakultak), ez a kiadványuk pedig a harmadik a sorban. Ezt megelőzően már megjelent két kislemezük 2008-ban és 2009-ben. Utóbbi hozzám is eljutott, bár annyira mély nyomokat nem hagyott bennem, de amennyire emlékszem, nem volt egy rossz kiadvány.
 
Férfiasan bevallom, hogy a hörgős, arcletépős muzsikák terén viszonylag a régi iskolát ismerem, és nem nagyon tartom a lépést az újabb korok reménységeivel, és talán pont ezért esett jól, hogy egy 2011-es keltezésű anyag pillanatok alatt elismerő kanapé-headbangre ösztönzött, majd egyszer csak azon kaptam magam, hogy a CD lekerült az autó lejátszójába, és a fájdalomküszöbig feltolt hangerőn döngetve szólnak a bivalyerős dalok, miközben metszőfogaim erősen belekapaszkodnak alsó ajkam húsába nehogy a fejem leessen a nyakamról. Akinek már volt energikus zenekar által produkált művészetből fakadó ösztönös belső beindulása, az érti. Akinek meg nem, az feltétlenül hallgassa meg ezt a négy dalt!
 
No, de lássuk a számokat. Mivel sok információ nem volt a koronghoz mellékelve (dalszöveg, szerzők stb.), ezért követnem kell egykori főiskolás csoporttársam, A. Péter bátorizmusát a marketing vizsgán, amikor olyan tételt húzott, ami senkinek nem volt kidolgozva. Vagyis „saját elméletem” szerint...
 

 
Nem igazán szeretek hasonlítgatni, de mivel egy underground csapatról van szó, fontos megemlíteni hatásként a Panterát, a Machine Head-et vagy akármelyik korai thrash nagyágyú nevét, hogy az olvasó beazonosíthassa a bandát, de a klasszikus death és grind is megtalálható a srácok muzsikáiban. A hatások annyira érezhetőek, hogy az embernek nem támad ásíthatnékja, és nem a plágium kifejezéssel pecsételi meg a véleményét.
 
Már kapásból az első dalnál eldől, hogy itt nem egy érzelmekben fürdőző dalcsokor fog beletöltődni a hallóvájataimba. Külön megörültem, hogy a halálhörgés mellett érkezett némi dallamos énektéma is, ami szerintem sokat tud lendíteni egy ilyen muzsikával operáló zenekar esetében, mert kevésbé válnak egysíkúvá a dalok. Sajnos a többi nóta már nem rejtett magában ilyen finomságokat, de ettől még nem tudnék rosszat mondani egyik szerzeményre sem. Az első dalhoz (Jailbreak) egy saját gyártású videóklip is készült, amit a ’tube-on megtekinthet minden érdeklődő. A zenéhez kiválóan passzoló képi elemeket felvonultató videó kellően véresre sikeredett. Sok zenekar esetében az ilyen horror klipek inkább mosolyt csalnak az arcomra, de ahhoz képest, hogy ez egy nyilván minimál költségvetésből elkészített mű, nem is rossz! A dalok mindegyike angol nyelven íródott, pedig azt hittem első blikkre, hogy a harmadik „Rákóczi” néven szereplő tétel anyanyelvünk szavait rejti majd.
 
Összeségében ez egy teljesen korrekt bemutatkozó EP, amit remélhetőleg fog majd követni egy nagylemez is, bár nem tudom, hogy Magyarországon akad-e olyan kiadó, amelyik a csapat segítségére lesz, és ilyen szempontból inkább a külföldöt céloznám meg a helyükben, mert ez egy roppant igényes és ígéretes anyag.
 
Mivel ez egy teljesen promóciós célra szánt anyag, a zenekar myspace oldalán bárki meghallgathatja a dalokat. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a keménykötésű, de mégis emészthető muzsikákat!
 
Az együttes tagjai:
Bencze Márton – gitár, ének
Vándor Erik – gitár
Bossányi Gergely – basszus
Séd Levente – dob
 
A lemezen elhangzó dalok listája:
1. Jailbreak (4:55)
2. Fury (of the dead) (4:11)
3. Rákóczi (2:40)
4. Deceptive Materials (3:13)
 
Diszkográfia:
The Werewolf Rising (2008) EP
Effigies (2009) dupla EP
Jailbreak (2011) EP