Főkép

A 2010-es Hungarocomixon debütált Kingpin-kiadvány, az Új Marvel Extraegy igazán üde színfolt a mostani Marveles képregények között. A nosztalgikus gyűjtemény a szuperhősös történetek korai, a napjainkban megjelenő könyvek hangulatánál jóval derűsebb korszakát idézi meg, amelyet még az én idősödő generációm is gyermekkorából ismerhet és amit bátrabban ajánlhatunk napjaink ifjúságának is. A mai, olykor kissé nyomasztóan sötét képi világú képregényekkel szemben a Marvel Extra élénkebb, színpompás és könnyedebb képi világú, továbbá jóval lazább történetszövés tekintetében is. Emellett bővelkedik humorban is, elég csak a borítóra pillantani, amin Hulk a Télapóval csap össze.

 

A könyvbe négy történetet sűrítettek és ezt lehet szó szerint érteni: az egyes oldalakon már majdnem a szöveg van túlsúlyban a képekkel szemben, de olvasnivaló ezen kívül is akad: régi jó szokás szerint sorra bemutatásra kerülnek a főbb szereplők és magyarázat is akad minden sztorihoz, hogy felkészülve lehessen nekifutni az olvasásnak. A könyvet egy klasszikusnak számító Pókember-történet és annak új alternatív feldolgozása zárja keretbe. Aki még nem olvasott eredeti Stan Lee-féle Pókember-sztorit, az most ezen a laza és mókás történeten keresztül belepillanthat, honnan is indult annak idején a hálószövő karrierje.
 

Ezt követi a már emlegetett Hulkos rész, amely talán még az előzőnél is viccesebb, majd egy, a Fantasztikus Négyest és a Pókembert is felvonultató kedves történet, amelyben a Fáklya megismeri a Pókember igazi személyazonosságát. A legviccesebb történet azonban egyértelműen az utolsó, aminek főszereplője a bolondos és bőbeszédű bérgyilkos, Deadpool, aki egy véletlen folytán visszatér a múltba és ott kénytelen átvenni Peter Parker helyét, ezzel akaratlanul is belecsöppenve a könyvet nyitó sztori cselekményébe. A sok galibát okozó hős humorban még a Pókembert is lepipálja, ezen felül a történet is érdekes és izgalmas ebből a másik szemszögből.


Kaland mellett bőven kijut vidámságból is ebben a nosztalgikus összeállításban, amit a Marvel univerzum számos jól ismert és újonnan felfedezett karaktere tesz színessé.