FőképAz alapötlet szerint maga a könyv titkos dokumentumok gyűjteménye, amelyeket az RDA-tól (Erőforrás-Kiaknázási Hivatal) szereztek meg és juttattak el az olvasóhoz az ellenállási mozgalom tagjai.
Ez a bizonyos mozgalom, amiről a filmben még egy szó sem esett, azokból a földlakókból toborozza tagjait, akik meg akarják menteni Pandora élővilágát az RDA kizsákmányolásától.
 
A könyv egy olyan negatív utópiát fest elénk a Föld jövőjéről, amit számtalan sci-fi alkotásban láthattunk már. Metropoliszokban élő, vagy inkább csak tengődő embertömegek, gátlástalan óriásvállalatok háborúja egymás ellen, a bolygó maga pedig egyetlen hatalmas szemétlerakat.
Akár tehetnénk is a polcra a többi közé, ha nem állna fent az a kellemetlen helyzet, hogy az emberiség e pillanatban pontosan e felé az állapot felé tart.
 
A Pandora olyan, mint amilyen a mi Földünk is lehetett volna, ha az ember nem kezdi meg rajta áldásos tevékenységét.
Bár maga a bolygó a képzelet szüleménye, az ember vágyódása az érintetlen természet után, amelyet egyébként saját kezével pusztít, nagyon is valóságos. Ezért érdemes elgondolkodni a film és a könyv üzenetén. (Az már más kérdés, hogy ezt az üzenetet egy kissé túl amerikai tálalásban kapjuk - vagyis minden egyes oldalon a szánkba rágják.)
 
Az Avatar A Gyűrűk Urához hasonló komplex és gyönyörű világot teremtett. Egy teljes bolygó és több tucatnyi élőlényfajta kitalálása a legapróbb részletekig, valamint egy önálló nyelv megalkotása mutatja a készítők szorgalmát és alaposságát.
A könyv öt fejezetre bontva mutatja be a Pandora földrajzát, állat- és növényvilágát, a navik kultúráját és a filmben látható technikai eszközöket.
 
Laikus szemmel olvasva a természettudományos magyarázatok megállják a helyüket, vagyis a Pandora akár létezhetne is. Persze akkor gyanúsan hasonlítana a Földre, a navik pedig egy bizonyos észak-amerikai indián törzsre…
Néhány helyen találunk utalásokat, is, hogy melyik földi állat- vagy növényfaj adta az ötletet a képzeletbeli lények kitalálásához. Hasonlóképpen a navik tárgyait és hagyományait is elszigetelten élő indián törzsektől lesték el az antropológiai szakértők.
 
A kötet is érdekesen néz ki: a lapok olyanok, mintha meggyűrték volna őket, a szövegből sárga kiemelővel jelöltek ki részeket, az oldalak margójára pedig kézzel írtak megjegyzéseket, a képeket pedig celluxszal és gemkapoccsal rögzítették.
Ezek egyébként nem a filmből vannak, hanem számítógépes grafikával készült illusztrációk, a felbontásuk helyenként lehetne jobb. A Túlélési kézikönyv Pandorához nyilvánvaló kísérlet arra, hogy még egy bőrt lehúzzanak a tavalyi év legnagyobb kasszasikeréről, viszont van annyira lebilincselő, hogy ezt elnézzük neki.

Kapcsolódó írás:Avatar (film)