Főkép

Hangulatos kis könyvnek ígérkezett az írónő legújabb szerzeménye, különös tekintettel arra, hogy karácsonykor játszódik a történet. Igazi ünnepi hangulatom lett, ahogy elkezdtem olvasni, azonban a folytatás már kevésbé volt örömteli.
 
Lou Suffern egy tipikus amerikai üzletember, akinek csak a munka, a pénz és a siker a fontos. Folyamatosan küzd az idővel, tárgyalásról tárgyalásra jár, a családjára viszont sose jut elég ideje. Egy nap azonban megváltozik az élete: összeismerkedik a hajléktalan Gabe-bel, aki egy új esélyt kínál a számára - egy esélyt arra, hogy rendbehozza az életét, és bocsánatot kérjen az eddigi sérelmekért, amelyeket a családjának okozott.
 
Csodálatos mese ez. Egy mese a karácsony szelleméről, a családi összetartozásról, és arról, hogy a mai rohanó világunk mennyire képes megváltoztatni az emberi értékeket. A család háttérbe szorul, és mindenki csak a folyamatos hajtásra koncentrál. Hajtunk egy jobb életért, egy jobb munkáért, a magasabb fizetésért, azért, hogy jövőre külföldre mehessünk nyaralni, hogy megvehessük a kinézett házat, vagy autót.
 
De hol marad a család ezek mellett? Elmegyünk egymás mellett, megelégszünk azzal, ha este találkozunk, megvacsorázunk, megbeszéljük a napi problémákat, és másnap kezdődik az egész elölről. Az idővel kevesen foglalkoznak. Telnek a napok, a hetek, és monotonon folyik tovább az életünk. Sokan csak ilyenkor, karácsony táján állnak meg egy kicsit, de ezt is csak kötelességből teszik... mert ilyenkor mindenki csak a családdal foglalkozik...
 
Abba már nem gondolunk bele, mennyi fájdalmat és szomorúságot okozunk egymásnak és legfőképpen magunknak azzal, hogy nem éljük meg az apró örömöket. Ha nem tudunk elmenni a gyerekkel a vidámparkba, vagy nem tudunk jelen lenni egy fontos családi eseményen. Ezzel nem csak a szeretteinknek okozunk fájdalmat, hanem magunknak is, hiszen megfosztjuk magunkat azoktól a pillanatoktól, amikért valóban érdemes élni.
 
Na, hát valami ilyesmiről szól ez a könyv. A tanulságot a végén maga az írónő is levonja, és egy pár sor erejéig némi erkölcsi útmutatást is nyújt a kedves olvasónak.
 
Jó, hogy a sok krimi, thriller és romantikus könyv között ráleltem erre a műre. Jó lenne, ha több, hasonló olvasmány születne, és kerülne az emberek kezébe. Talán akkor megállnának az emberek egy pillanatra, és legalább olvasás közben, míg a könyv végére nem érnek, átértékelnék az életüket.