Főkép

A kalandos életű író Mario Vargas Llosa egyik legismertebb alkotása a Pantaleón és a hölgyvendégek című regénye. A még „fiatal” szerző ebben a művében a perui hadsereget, a prüdériát, és a vallási fanatizmust figurázza ki mesterien. Finom, szellemes humorral szövi a történetet, néhol vaskos, pajzán tréfákkal színezve. Természetesen ebből a művéből sem maradhat ki a drámai szál, vagy a romantika, melyek a kellő időben izgalmat csempésznek a regénybe.

Pantaleón Pantoja százados a perui hadseregben teljesít szolgálatot. Felettesei előtt ő testesíti meg az ideális katonát: kötelességtudó, alapos, szorgalmas, és mindig teljesíti a parancsokat. Éppen ezért szeretik rábízni a legkényesebb feladatokat is, mint például a hölgyvendég-szolgálat megszervezése. Erre a szolgálatra nagy szükség is van, hiszen a perui hadsereg hős katonái a fülledt amazonasi dzsungelekben nem tudják máshogy levezetni a feszültséget, ami kötelességük teljesítése közben felgyülemlik, csak a bennszülött nők nem éppen kedves meggyőzésével arról, hogy milyen szimpatikusak is a katonák nekik: egyszóval a bennszülött nők megerőszakolásával.

Ezen tevékenységük persze nem nagyon tetszett a bennszülötteknek (a férjeknek legalábbis biztos nem…), így egyre több panasz érkezett a főparancsnokságra a visszaélésekről. A vezérkar pedig zseniális ötlettel állt elő. Létesíteni kell egy speciális szolgálatot a katonaságon belül, amely, persze csakis a legnagyobb titoktartás mellett, hölgyvendégekkel látja el a sok kis szétszórt helyőrséget. A feladatot természetesen „hősünkre” bízzák, akinek kötelességtudata nem hagyja, hogy visszautasítsa a megbízatást, mely ellen pedig minden porcikája tiltakozik. Persze a történet elég rövid és borzasztó unalmas is lett volna, ha hősünk hallgat a megérzéseire…

Neki is lát, hogy legjobb tudása szerint megszervezze a hölgyvendég-szolgálatot. Statisztikák és kimutatások készülnek a perui katonák szexuális életéről, úgy mint „házasélet-jellegű szolgáltatások” számának igénye havonta, vagy időigény szolgáltatásonként. A felmérés eléggé megrémíti Pantaleónt, hiszen több mint 8000 katonának kéne havonta 12-szer egyenként 30 perc időtartamú szolgáltatást nyújtania (persze igazából nem neki…). Ezek a hatalmas számok sem jelentenek azonban leküzdhetetlen akadályt a csinovnyik-szorgalommal megáldott századosnak, aki lassan de biztosan kiépíti a hölgyvendég szolgálatot.

Sajnos azonban sem a hadsereg „eszményeivel”, sem az álszent helyeik gondolkodásával nem összeegyeztethető egy ilyen jellegű szolgálat, és az egyre szaporodó összetűzések a szórakoztató, pikáns felszín alatt folyamatosan növelik a feszültséget. Mintha mindez nem lenne elég, Pantaleón eddig nyugodt magánélete is pokollá válik, így már elkerülhetetlen, hogy a feszültség kitörjön.

A regény minden tekintetben kitűnő szórakozást nyújt. Aki a könnyed, nevettető olvasmányt szereti, az ugyanúgy megtalálja a számítását, mint aki egy kis romantikára vagy drámára vágyik. Mario Vargas Llosa mesterien ötvözi a műfajokat, és egészen a végkifejletig lebilincseli az olvasót.

Részlet a regényből