Főkép

Hónapok óta a könyveladási sikerlistákon tanyázik Stieg Larsson Millennium trilógiája. Ebből az alkalomból kérdeztük a kiadó társtulajdonosát, Balázs Istvánt.

 

 
Bár a kiadó jól ismert a szakmában, kérlek, pár szóval mutasd be az olvasóknak.


Jövőre leszünk húszévesek. Kényszervállalkozóként kezdtük. Feleségem és üzlettársam korábban a könyvkereskedelemben én újságíróként, szerkesztőként dolgoztam, de mindkettőnk munkája bizonytalanná vált. Kis tőkeigényű, de jól értékesíthető nyelvi segédkönyvekkel kezdtük, krimivel (Dean Koontz), humoros ajándékkönyvekkel folytattuk, ám igazán ismertté a Harry Potter sorozat révén váltunk. Meglehetősen sokszínű választékot kínálunk: krimiket, ifjúsági könyveket, önsegítő és népszerű pszichológiai műveket.
 
Rólad mit kell tudni, milyen előélet után vágtál bele a könyvkiadásba?

 

Az ELTE TTK-n végeztem (nem egyedül a könyvkiadók közül), de már tanulmányaim alatt is irogattam, tehetségkutató pályázatokon indultam, úgyhogy végül újságíró lettem. Az e pályán szerzett tapasztalatokat azután hasznosítani tudtam némely könyvünk szöveggondozójaként, szerkesztőjeként is.
 
Úgy tűnik, Rowling könyvei után ismét sikerült egy bestseller sorozatot megszereznetek. Nálatok ki és mi alapján választja ki a kiadásra kerülő könyveket?

 

Fontos, hogy csakis egyhangú igen esetén adunk ki egy művet. Olyan sosem fordult elő, hogy valamelyikünk ráerőltetett valamit a másikra. Ettől még persze előfordul, hogy mellényúlunk, de kisebb a rossz döntés esélye. A „mi alapján”-ra már nehezebb válaszolni. Mint minden kiadó, mi is követjük a nemzetközi könyvvilág híreit, tájékozódunk újságokból, a netről vagy a Frankfurti Könyvvásáron. Nyilván befolyásolja az embert a döntésben, ha egy mű valahol már bizonyított, de kell a ráérzés is, hiszen nem egy, mondjuk Amerikában elsőszámú bestseller bukott már meg hazánkban.
 
Miben látod a Millenium sikerét? Mivel tud többet a skandináv krimiknél?

 

Mivel a krimi műfaja Skandináviában nagyon népszerű, arrafelé sokan próbálkoznak meg a krimiírással. Ezért aztán sok jó és jó néhány remek krimi szerző válogatódik ki. És ők talán mélyebben kutakodnak a lelkekben, valamint a bűnesetek társadalmi hátterét is gondosabban megrajzolják, mint máshol élő kollégáik. A Millennium nagyszerű olvasmány, de nem hiszem, hogy feltétlenül többet tudna, mint Jo Nesbo vagy a hamarosan megjelenő Karin Alvtegen művei. Az persze igaz, hogy eladott példányszámban felülmúlja ezeket. Az bizonyos, hogy a titok egyik nyitja a főhős nagyon jól eltalált, egyszerre vonzó és taszító figurája.
 
Gondolom ebben a válságos időben jól jött a siker. Mennyire éreztétek meg a válságot?

 

Hogyne jött volna jól! Hiszen a vásárlóerő csökkenése miatt egyre nehezebb rentábilis példányszámokat elérni. De az sem mellékes, hogy kifejezetten szívesen foglalkozunk a Millenniummal és a többi skandináv szerzővel.
 
Nem a Millennium az egyetlen slágerkiadványotok, hiszen Hahner Péter műve (100 történelmi tévhit)szintén hónapok óta a toplistákon szerepel. Vele hogyan kerültetek kapcsolatba? Sejthető volt előre a siker?

 

Péterrel az ismeretségünk kábé tízéves. Nagyon kedvelte a Harry Potter sorozatot, de más könyveinket is szívesen olvasta. Nem múlt el úgy Könyvhét vagy Könyvfesztivál, hogy ne keresett volna meg minket. Az évek során kialakult közöttünk egy baráti levelezős-beszélgetős kapcsolat. Amikor megkeresett minket könyvötletével, azonnal igent mondtunk, mert bíztunk a sikerben.
 
A jelek szerint az olvasók vevők az ilyen könyvekre. Lesz folytatás?

 

Igen, lesz, és ne haragudjatok, ha többet erről nem árulok el, hisz’ konkurencia is van a világon… … szívesen foglalkozunk a Millenniummal és a többi skandináv szerzővel. Legújabb izgalmas felfedezésünk egy Karin Alvtegen nevű svéd írónő. Könyvei legalább annyira lélektani regények, mint krimik. Első, hamarosan magyarul is megjelenő regényében, az Árulásban négy ember keresi a boldogságot, s közben végzetesen tönkrevágják egymás életét. A szerző mély emberismerete és meseszövése a történet elejétől a végéig fogva tartja az embert.
 
A 100 történelmi tévhit azért is egyedi, mivel korábban nem igazán foglalkoztatok magyar szerzőkkel. Ez a jövőben is így lesz, vagy tervezitek más hazai író bevezetését is?

 

Feltehetően a jövőben is jellemző lesz ránk a külföldi szerzők túlsúlya, hiszen húsz év alatt alakult ez így. Hahner tanár úr könyvének bevezetését sem terveztük, ő jött egy jó ötlettel. Húsz évünk alatt ezen kívül még két hasonló példa volt.
 
Régebben ifjúsági könyvkiadóként tartottak benneteket számon, pedig már akkor is több lábon áltatok (Dean R. Koontz életműve például). Ma viszont mintha a korábbiaknál kevesebb ilyen témájú címetek jelenne meg. Ez tényleg így van?

 

Jól látod, valóban kevesebb ifjúsági könyvet adunk ki mint korábban, ám ez semmiképp sem jelenti azt, hogy feladnánk ezt a profilt.
 
Mely kiadványaitokra vagy sorozataitokra vagytok a legbüszkébbek, és melyek a legsikeresebbek az olvasóközönség körében?

 

E két dolog valóban elválik olykor. Például a Kisokos zsebnyelvkönyv sorozat már nem fogy úgy mint régebben, de nagyon büszkék vagyunk rá, mint saját fejlesztésre, és ugyanez igaz humoros ajándékkönyveinkre is. Mostanság a skandináv krimikre fordítjuk talán a legtöbb figyelmet, amit szerencsére az olvasóközönség is visszaigazol.
 
Manapság egyre népszerűbb az e-book. Mi a véleményed erről a formátumról?

 

Meglehet, az úgynevezett Y-generáció otthonaiban már alig lesz könyvespolc, ha lesz egyáltalán. Amennyiben az e-book megtartja vagy visszahódítja őket olvasónak, akkor hurrá! Ebben azonban nem vagyok egészen biztos…
 
A kiadó talán legkevésbé ismert művei közé tartoznak az önsegítő könyvek, s magam is meglepődtem, amikor az elsőt megláttam a kiadó standján. Ez mennyire volt tudatos, új irányba vezető lépés?

 

Mindig is érdekelt minket ez a világ, elég korán belekezdtünk önsegítő könyvek kiadásába. Egy ideje valóban kissé több figyelmet szentelünk ennek a műfajnak, talán azért is, mert ahogy korosodunk, jobban érezzük e műfaj fontosságát.
 
Mik a rövid és középtávú terveitek?

 

Számos új skandináv szerző vár bevezetésre, s a már ismertek is több jó művet tartogatnak. Emellett minden szóba került műfajban lesznek újdonságaink, ám középtávra nem mernék tervezni.
 
Melyik kiadóval olvasnál szívesen hasonló jellegű interjút?

 

Egyre kevesebb a valóban független könyvkiadó. Ezek egyike a Trivium, amelyet ugyancsak egy házaspár alapított és vezet.