FőképKedvezményes vásárlás: www.booker.hu

 
Ozzy Osbourne kétségkívül egy legenda, ráadásul az élők fajtájából, ami életvitelének ismeretében kész csoda. Élénken él még bennem az az eset, amikor egy angol házi feladat keretein belül jobb ötlet híján róla, mint példaképről írtam a fogalmazásomat.

Szerencsémre a tanáromnak fogalma sem volt, kiről beszélek, így nem kellett magyarázkodnom, hogy miért pont egy botrányos, alkoholista és drogfüggő rocksztárt választottam ki a sok közül és ha belegondolunk, talán Ozzy valóban nem pont az a figura, akire a fiataloknak fel kellene nézniük, másrészről viszont valahol mégiscsak irigylésre méltó, amit végül sikerült elérnie.

Persze erre is mondhatnánk, hogy szerencséje volt, jókor volt a jó helyen, de bárhogy is van, nem változtat a lényegen: Ozzynak végül bejött az élet - miután kivette a részét több jelentős zenetörténeti alapmű megteremtéséből, ma is aktív és világszerte ismert, díjnyertes rocksztár, milliomos, boldog családos ember, nagyapa és akármilyen bolond is, a világ imádja.
 
Az ember azt hinné, hogy ha a kezébe vesz egy ilyen könyvet, akkor kiderülhet végre, hogy mi a titka ezeknek a sztároknak, milyen varázslattal sikerült elérniük céljaikat, de legtöbbször csalódnia kell, mert igazából ők sem tudják, vagy csak ügyesen titkolják a siker receptjét.

Hősünk esetében kicsit más a helyzet: ő egyszerűen nem emlékszik rá. Tényleg nem. Persze az egész életét végigdrogozó és alkoholizáló Ozzytól ezen meg sem lepődünk, haragudni meg aztán végképp nem lehet rá, (főleg, hogy a könyv szinte minden lapján bűneit őszintén megbánva kér bocsánatot minden egyes baklövéséért, rosszul elsült tréfáért) és azért ez a könyv még így is sokkal többet elárul róla, mint az összes lemeze, interjúja, valóságshowja egyszerre, ráadásul ahogy arra számítani lehet, a lehető legszórakoztatóbb módon, egy olyan ember szájából, aki az egész életét végigbohóckodta.

De természetesen az ő életében sem volt akadálymentes a sikerhez vezető út, így a számtalan komikus történet mellett bőven kijut a drámából is, amit ugyanolyan megrázó módon ad elő, mint amennyire viccesen a maradékot.
Randy Rhoads tragikus halála, Ozzy válása első feleségétől, a balesetek, az apósával folytatott küzdelem, az alkoholproblémák, az elvonók, bírósági ügyek és felesége, Sharon küzdelme a rákkal mind megrázó, kíméletlen valóságukban és tabuk nélkül jelennek meg a könyvben.

Az Osbourne-család életét végigkísérő valóságshow nézői már biztos megszokták, hogy Ozzyék nem éppen virágnyelven, ugyanakkor nyíltan, őszintén és egyenesen beszélnek mindenkivel.
Aki a könyvbe belekezd, ugyanerre számíthat: a Black Sabbath szövegeinek, vagy zenei világának boncolgatása helyett alkohollal átitatott, roppant mókás sztorizásokra, az elhíresült denevérfej leharapásra, az Ozzfest és a családi valóságshow ötletének megszületésére és amiről soha sehol nem esett még szó: a sötétség hercegének ifjú- és gyerekkorára.

Persze nyilván fény derül néhány kulisszatitokra is és nyilvánvalóan a zene, mint a siker kulcsa sem maradhat ki ebből a leírásból, a könyv azonban címének megfelelően sokkal többet foglalkozik Ozzy életútjával, személyes élményeivel.

Emberünk kétségkívül nagyon ért a szórakoztatáshoz, amit ez a könyv is bizonyít és hiszem, hogy elolvasása után (még a sok botrányosan rázós sztori ellenére is) rokonszenvezhetünk ezzel az emberrel, akár szerettük, vagy ismertük eddig, akár nem.
Az őszinte kitárulkozáson és az élettapasztalat alatt felgyülemlett bölcsességeken keresztül pedig tulajdonképpen a követendő példát is megkaphatjuk, de legalábbis egészen máshogy fogunk tekinteni erre a különleges figurára, mint eddig.