FőképA Balaton együttest Hunyadi Károly és Víg Mihály alapította valamikor még 1979-ben. Első koncertjüket az URH-val közösen adták 1980-ban. Saját számaik mellett Kozma György és Vető János megzenésített versei alkották a repertoárjukat. 1982-ban Víg Mihály beszállt a Trabant nevű formációba, ahol meghatározó taggá vált, a Balaton pedig négy évig szüneteltette működését.

1986-ban újjáalakult az együttes. Az Európa Kiadóval történt szoros együttműködés hatására csatlakozott Dénes József „Dönci”, Másik János és Magyar Péter. A repertoár kibővült Víg Mihálynak a Trabantban írott számaival. Ebből a korszakból származik a mára már legendássá vált Zichy Kastélyban készült koncertfelvétel.

1987-ben a zenekar ismét szünetet tartott, Víg Mihály és Dénes József „Dönci” csatlakozott a Hit Gyülekezetéhez Pajor Tamás hatására (Dénes József „Dönci” egészen 1993-ig gitározott Pajor zenekarában, az Ámenben.)
A folytatás egészen 1993-ig váratott magára, ekkor Víg Mihály ismét újjáalakította a Balatont, ezúttal a Batu Kármen zenészeivel, Wahorn Simonnal és Oláh Imánuellel. Ezzel a felállással készült a Fény közepe a sötétség kapujában című lemez, amelyet a Bahia 1997-ben adott ki.

Azóta a Balaton folyamatosan változó felállásban üzemel. Egy időben az ef. Zámbó Happy Dead Banddel és fúvósokkal kiegészülve léptek fel. Dénes József „Dönci” a ’90-es évek végétől kiválásáig a zenekar tagja volt.
Víg Mihály 1995 óta Tarr Béla rendező filmjeinek állandó zeneszerzője. Ezek a szerzemények szintén e sorozat részeként láttak napvilágot.

A Balaton zenéje sosem volt annyira hangos, harsona jellegű vagy kifejezetten nagyobb színpadra szánt produkció, mint a kortárs Európa Kiadó, URH, Kontroll Csoport, Bizottság, vagy a Vágtázó Halottkémek.
Mindig is egy rendkívül sajátságos visszafogottság, már-már zárkózottság jellemezte a többiekhez viszonyítva. Mégis, most már több mint harminc éve töretlen a sikere. Igaz, valószínűleg sosem fog megtölteni egy tízezrest stadiont a rajongótábor, viszont – ahogy mondani szokás – zenéjükön generációk nőttek fel.

Miért ez a viszonylagos ismeretlenség? Nos, aki életében először hallgatja meg ezeket a felvételeket, mindjárt a „Fáraó Népe” kapcsán találkozik a zenekar két „védjegyével”. Az egyik Víg Mihály mélabús hangú, sanzonos éneke; a másik pedig az ehhez tökéletesen passzoló lágy, melankolikus, szinte a lebegés érzését keltő zene.
Ezek azok a semmihez sem hasonlítható összetevők, amelyek révén a Balaton mindig is egy különálló fejezet lesz a magyar alternatív/underground zene „nagykönyvében”.

Viszont ez az alapjaiban lágy és finom zene, valamint a befelé forduló, néhol misztikába hajló vagy vallási utalásokkal átszőtt – így nagy odafigyelést követelő – szövegvilág azt eredményezte, hogy a Balaton mind a mai napig megmaradt klubzenekarnak.
Igaz, az ezt a zenét szerető szubkultúra nagyon is ismeri és kedveli őket, és azt hiszem, nekik éppúgy nem hiányzik, hogy kedvencük a rivaldafény kellős közepén találja magát, mint magának a zenekarnak.

Az albumon hallható előadók:
Víg Mihály – gitár, billentyűk, ének
Dénes József „Dönci” – szólógitár
Keszei Krisztián - gitár
Magyar Péter – dob
Tóth Péter (Csimpi) – dob
Horváth Gábor – basszusgitár
Bánházi Gábor – dob, basszusgitár
Hunyadi Károly – basszusgitár
Másik János – szintetizátor
Kovács Péter – hegedű
Jobbágy Réka – hegedű
Jobbágy Tiborc – brácsa
Kedl Ildikó – cselló
Oláh Imánuel – dob
Wahorn Simon – basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Fáraó Népe
2. Nem Saját Nevem
3. Mindig Mindent
4. A Nap Az Apa
5. Kínai Kormány
6. Tényleg Félek
7. Ott Torony Volt
8. Harang
9. Mindent Visszavesz
10. Újra Ölt
11. Fojtsd Vissza
12. Holt Költők Társasága
13. Áldott Ki Jő
14. A Föltámadás Szomorúsága (Ady Endre) (részlet)
15. Ha Holtan Találkozunk / Nem Adom Vissza (Ady Endre)
16. Eljön
17. Mi Az Ember
18. Epilógus

Diszkográfia:
Balaton 1985. 04. 27. kazetta – Koncertfelvétel (Budapest) (1992)
Balaton II. CD, kazetta – 1982 és 84 között készült házi felvételek, valamint egy `87-es szegedi koncert részletei (1992)
A fény közepe a sötétség kapujában CD-ROM, kazetta (1996)
1979-2009 - Válogatás a három előző lemez dalaiból, 2 újra felvett és 4 új dal (2009)