Főkép Ahogy a delphoi intelem is szól: Gnóthi szeauton! avagy Ismerd meg önmagad!

Korunkban ismét nagy divatját éli az önismeret ideája, hiszen individualista kultúránk egyik alapköve maga az én; a megismerés, megismerhetőség eszméje pedig a felvilágosodás óta diadalmaskodik. Ezek nagy találkozása az önismeret: annak megértése, hogy mi zajlik bennünk, hogyan működünk, hogyan működik az ember általában.

Ennél jobban nem is hizlalhatnánk saját májunkat: éveket szentelünk saját bonyolultságunk és nagyszerűségünk feltárásának. Tudományok, képzések, kurzusok épülnek e jelenség köré, könyvek, előadások garmadája foglalkozik lelkünk ápolgatásával.
Természetesen erre sokszor nem is kis szükségünk van: a legtöbb ember elhanyagolja lelki egészségét, nem mer segítséget kérni a nehéz helyzetekben, és a lelki természetű problémákat legszívesebben besöpri a szőnyeg alá, ráfogva, hogy majd az idő megoldja.

A Mesterkurzus című előadás- illetve könyvsorozat célja szintén a sokat emlegetett önismeret elmélyítése. Ezen könyvek egyike az idén megjelent Sors és önismeret című darab, amely a Belső erőforrásaink felfedezése alcímet viseli.
Nyilvánvalóan nem elég elolvasnunk egy könyvet ahhoz, hogy megoldódjanak különféle pszichés problémáink, de természetesen sok kérdésünkre kaphatunk választ egy könyv által is, illetve felmerülhetnek újabb és újabb kérdések, valamint megoldási lehetőségek. Erre tökéletesen megfelel ez a könyv is.
 
A négy szerző – Csernus Imre, Kádár Annamária, Pál Ferenc és Popper Péter – különböző szempontok alapján, eltérő stílusban vizsgálja az emberi önismeret lehetőségeit, illetve a sorsszerűség kérdését, mégis mindannyian arra hívják fel a figyelmet, hogy a megoldást önmagunkban kell megtalálnunk.

A kétségbeesett, életét kilátástalannak érző ember gyakran hajlamos egyre inkább belemerülni bánatába, és kívülről várni a megoldást a nehézségekre.
Ám ez a hőn áhított deus ex machina-hatás többnyire nem szokott bekövetkezni, és az embernek erőt kell magán vennie, hogy kimásszon a bajból. Fel kell ismernie a problémát, azonosítania kell, nevén kell neveznie, és felmérnie, miben igényel segítséget, és ezt kitől kaphatja meg. Kezdetnek az is megteszi, ha elolvassa ezt a könyvet.