Főkép

Az1966. május 16-án született Janet Damita Jo Jackson a Jackson család legfiatalabb gyermeke. Sokáig csak a The Jackson 5 és Michael Jackson húgaként volt ismert, ám harmadik, Control című albuma meghozta számára az áttörést, és végre kiléphetett a sikeres családtagok árnyékából. Zenéje R&B, hip hop, pop, dance, funk, soul, deep house, swing jazz, rock és rap elemeket ötvöz, mindig más-más arányban. Mezzoszoprán hangja igazából nem túl jó, ráadásul nem is igazán erős, ám ezt a hiányosságot tökéletesen pótolja a túlhangszerelt zene, az erőteljes ritmus és a fülbemászó refrének.
 
Pályafutásának második válogatás albuma tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy meggyőződhessünk erről, hiszen a nemes egyszerűséggel csak The Best címre keresztelt kétlemezes albumra olyan 1986 és 2008 közötti slágerek kerültek, melyek a maguk idejében listavezetők lettek. A válogatásra mindössze egyetlen új dal, a „Make Me” került fel, illetve három olyan, amik más előadó albumán már megjelentek, de Janet Jackson nevével fémjelzett lemezen még nem. Ilyen a „Diamonds”, a „Scream” és a „What’s It Gonna Be”.
 


Nem mondom, hogy minden dalt szeretek erről a lemezről, sőt, némelyiknél nem is értem, miért lettek akkora sikerek, de azt el kell ismernem, hogy a maga nemében mindegyik egy-egy gyöngyszem, csak meg kell találni hozzájuk a megfelelő foglalatot, vagyis inkább hangulatot és alkalmat, amikor a legoptimálisabb hatást váltják ki a befogadóból. Mondjuk van három olyan dal, amit bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között képes vagyok meghallgatni, és a sikerekből ítélve ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Szóval nem véletlenül lett a „Rhythm Nation”, a „Black Cat”, az „If” és a „Together Again” akkora sláger. Mert jók. Mert van bennük valami, ami kiemeli őket a tömegből. Bár ha jobban belegondolok, a stílusmixnek is beillő „Alright” sem egy rosszul sikerült darab, mint ahogy a „That’s the Way Love Goes” is emlékezetesre sikerült, még ha nem is kifejezetten a dinamikus darabok közül való. Viszont itt egy kicsit nagyobb teret kap Janet hangja. Igaz ez az „Again”-re is, én valamiért mégsem vagyok oda érte annyira. Pedig a hangszerelés nem éppen ellenemre való. Minden fanyalgásom ellenére nagyjából ez az egyetlen lassú száma, amit kedvelek.
 
Mondjuk a kétlemezes válogatásra felkerült 17+18 dal talán egy kicsit sok a jóból, ha valaki nem kifejezetten ezt a fajta zenét részesíti előnyben. Bár ebben az esetben talán nem is fogja betenni a lejátszójába. Ő. De talán egy szeretett személy igen. És ha annyira nem is kedveli, amit hall, mondjuk táncra perdülhet, hiszen Janet is gyakran teszi ezt, vagyis ezek a dalok tökéletesen alkalmasak némi „zsírégetésre”. Vagy társas élményre. Vagy valami ehhez hasonlóra.

 


A The Best alapvetően kellemesen vidám, dinamikus album, melynek gerincét a Control, a Rhythm Nation 1814, és a janet. című lemezek anyaga adja, de akad néhány szám a The Velvet Rope-ról és az All For You-ról is, meg aztán egy-egy a Damita Jo-ról, a 20 Y.O.-ról, a Discipline-ről és a Design of a Decade 1986/1996-ról. Vagyis aki összeállította, biztosra ment, amikor a három legsikeresebb, és valljuk be, legjobb albumra helyezte a hangsúlyt. Bár ha jobban belegondolok, és figyelembe veszem, hogy a számok egy része már az első válogatáson is szerepelt…
 
De ez nem a füstölgés, hanem az örvendezés ideje, hiszen a jelenlegi tendencia szerint akkor adnak ki még élő, aktív és sikeres előadótól válogatás lemezt, ha a közeljövőben, mondjuk fél-egy éven belül új lemezt terveznek kiadni. Ami reméljük sikeresebb és ütősebb lesz, mint az utolsó két stúdió album, hiszen azok, valljuk be, meg sem közelítették a régebbi darabok színvonalát. De vajon milyen irányba tekintget ezúttal az énekesnő? Mondjuk a gyors tempójú „Make Me” nem tűnik rossznak…
 


Előadó:
Janet Jackson – ének
 
Közreműködők:
Herb Albert
Luther Vandross
BBD
Ralph Tresvant
Michael Jackson
Q-Tip
Joni Mitchell
BLACKstreet
Busta Rhymes
Nelly
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. What Have You Done for Me Lately
2. Nasty
3. When I Think of You
4. Control
5. Let’s Wait Awhile (Single Remix Version)
6. The Pleasure Principle
7. Diamonds
8. Miss You Much
9. Rhythm Nation (Video Mix/Short Solo Single Version)
10. Escapade
11. Alright (7” Video Version with Rap)
12. Come Back to Me
13. Black Cat
14. Love Will Never Do (Without You)
15. The Best Things in Life Are Free
16. That’s the Way Love Goes
17. When I Think of You (David Morales Remix Edit)
 
CD 2
1. If
2. Again
3. Because of Love
4. Any Time, Any Place
5. Scream
6. Runaway
7. Got ‘til It’s Gone
8. Together Again
9. I Get Lonely
10. Go Deep
11. What’s It Gonna Be
12. Doesn’t Really Matter
13. All for You (Video Single Mix)
14. Someone to Call My Lover
15. Call on Me
16. Feedback
17. Whoops Now
18. Make Me
 
Diszkográfia:
Janet Jackson (1982)
Dream Street (1984)
Control (1986)
Control: The Remixes / More Control (1987) - remix
Rhythm Nation 1814 (1989)
janet. (1993)
Janet.Remixed (1995) - remix
Design of a Decade 1986/1996 (1995) - válogatás
The Velvet Rope (1997)
All for You (2001)
Damita Jo (2004)
20 Y.O. (2006)
Discipline (2008)
The Best (2009) - válogatás