Főkép „Londonban, hej, van számos utca,
És minden utcán van sarok.
És minden sarkon vannak házak,
És minden házon ablakok
De mind az egész nagy Albionban,
Nincs több oly ablak, mint ahonnan,
A legszebb rózsaszál virít, a legszebb rózsaszál virít.”
 
Ez csupán egyetlen slágerrészlet a Bob herceg című operettből, aminek több mint száz éve volt a budapesti ősbemutatója.
Mivel a darabot a mai napig rendszeresen műsorra tűzik a színházak, sőt, külföldön is kedvelt, cseppet sem érzem túlzásnak a kijelentést, mely szerint a szerzőhármas (Huszka-Martos-Bakonyi) igazi örökzöldet alkotott.

Első közös operettjük a mai napig üde és friss, mind a szereplőket, mind a zenét tekintve. Nem csupán az előző ezredforduló táján megfáradt operettbe pumpáltak friss vért, hanem valami újszerűt hoztak létre, amikor a bécsi stílus helyett magyaros dallamokat használtak.
 
Gál Róbert a manapság kissé elfeledett zeneszerzőnek, Huszka Jenőnek állít emléket könyvecskéjében, amelynek terjedelme ugyan nem teszi lehetővé a gazdag életmű aprólékos ismertetését, azonban így is sikerül bemutatnia az 1875. április 24-én Szegeden született zeneszerző életének fontosabb állomásait és persze operettjeit.
 
Kiemelten foglalkozik Huszka első komoly sikerével (Bob herceg), gyakorlatilag majd minden második fejezet erről szól, a szerző apró kis színesekkel (próbák, siker, bécsi bemutató, stb.) idézi fel a darab színrevitelének és utóéletének történetét.
 
De nem csupán zeneszerzőként alkotott nagyot, ugyanilyen fontosnak tartotta a zeneszerzők érdekvédelmét, évtizedekig dolgozott a szerzői jogok megfelelő érvényesítésért.
Ténykedésének eredményeként a Zeneszerzők Szövetkezete baráti társaságból nemzetközi kapcsolatokkal és valós bevétellel rendelkező szervezetté vált.
 
Bár ez is fontos része volt életének, igazából operettjeivel írta be magát a kollektív emlékezetbe. Örökzöld slágerei, mint például a „Londonban, hej, van számos utca”, „Doktor úr, a maga szíve sose fáj” vagy a „Dal az első szerelmes csókról” generációk kitörölhetetlen emlékei.
Viszont meglepően kevés szó esik Huszka magánéletéről (két házasságáról, gyermekeiről), vagy például Fedák Sárihoz fűződő kapcsolatáról.
 
A könyvet gazdag képanyag (családi fotók, korabeli plakátok és színházi fényképek) egészíti ki, köztük számos 2009-es előadásokon készült, s ezek bizonyítják, hogy valóban a mai napig kedveltek Huszka művei.
 
Érdekesség, hogy a kötettel egy időben megjelent egy CD, rajta húsz felvételen olyan színésznagyságok éneklik a slágereket, mint például Fedák Sári és Rátonyi Róbert.
 
Huszka Jenő művei
Tilos a bemenet, énekes bohózat
Bob herceg
Aranyvirág
Gül Baba
Tündérszerelem
Rébusz báró
Nemtudomka
Lili bárónő
Hajtóvadászat
Erzsébet
Gyergyói bál
Mária főhadnagy, operett
Szép Juhászné, daljáték
Szabadság, szerelem